Slovenski vplivnici napisali edino knjigo, ki jo potrebujete v svoji kopalnici

26. januar 2023

Slovenski vplivnici napisali edino knjigo, ki jo potrebujete v svoji kopalnici

26. januar 2023
Foto: Anže Petkovšek

No, morda vam je ni treba hraniti ravno v kopalnici, a gre za knjigo, ki vam bo pomagala pri marsikaterem vprašanju, ki ga imate glede nege kože, sodobne kozmetike in tudi staranja.

Živjo, lepa koža je več kot le knjiga. Je vodič, oziroma prvi priročnik o sodobni kozmetiki in negi kože v slovenskem jeziku. V njem boste našli neodvisne in pomembne informacije, ki bralcu olajšajo pot do optimalne nege kože in ga hkrati opolnomočijo, da se lažje znajde v poplavi različnih informacij in agresivnega oglaševanja na področju kozmetike.

Čeprav sta avtorici Tajka Selan in Tika Hribar vplivnici, bralcem nočeta govoriti, kaj “morajo” uporabljati in kako “morajo” skrbeti za svojo kožo, temveč jim želita smiselno, strokovno in hkrati zabavno predstaviti delovanje kozmetike in kako jo uporabljati pri nege kože. Predvsem pa vseskozi knjigo poudarjata, da je vsaka koža drugačna in da mora vsak posameznik najti ustrezne izdelke zase.

Tajka Selan (@cosmedoc.si) je kozmetologinja in magistra industrijske farmacije, Tika Hribar (@tixibeauty) pa specialistka managementa in poznavalka nege kože. Obe sva prepoznani avtorici strokovnih vsebin na področju nege kože in kozmetike ter spletni vplivnici.

Foto: Anže Petkovšek

Koliko sta kot vplivnici preplavljeni s ponudbami različnih znamk in testiranjem njihovih izdelkov?

Tika: Ker sva pri svojem delu transparentni, korektni in imava vedno v mislih dobrobit potrošnika, veljava med sledilci za zaupanja vredni. Posledično sva seveda pri svojem delu tudi uspešni. To nama prinaša seveda veliko povpraševanja, pri katerih pa sva ravno zaradi navedenih vrednot, zelo izbirčni.

Tajka: Ponudb in povpraševanja je veliko, a na koncu sprejetih ponudb relativno malo. Ker se dobro zavedava svojih vrednot in vizije, delujeva le s partnerji, s katerimi si te tudi delimo.

Kako se lotevata sodelovanja z znamkami in testiranji izdelkov? Navsezadnje se od drugih vplivnic, za katere se včasih zdi, da kreme oglašujejo vsepovprek, razlikujeta po izobrazbi in dolgoletnih izkušnjah.

Tika: Najprej preverim strategijo oglaševanja podjetja in preučim izdelke. Če presodim, da so izdelki lahko zanimivi in podjetje pri njihovem oglaševanju ne zavaja potrošnika, se odločim za testiranje izdelka. Če mi je po ustreznem času preizkušanja izdelek všeč, se s podjetjem dogovorimo za eno obliko sodelovanja. To so pogosto podrobne in poglobljene predstavitve izdelkov, kjer izpostavim tako pluse kot minuse in bralcem tudi z drugimi informacijami pomagam do premišljene nakupne odločitve.

Tajka: Pred dogovori za sodelovanje zmeraj preverim način komuniciranja blagovne znamke, njihove vrednote in seveda ponudbo izdelkov. To je običajno najbolj ključen del, ki določa ali bi izdelke sploh želela testirati – v kolikor z znamko nimamo podobnih vrednot ali vidim, da delujejo na podlagi ustrahovanja potrošnikov, zavajanja s (pre)veliki obljubami, sodelovanje zavrnem. Nato, če se odločim za testiranje izdelka to naredim poglobljeno – vzamem si običajno okoli 3 mesece časa, preden ocenim ali je izdelek ustrezen zame / ali je naredil to, kar sem želela in ali je zanimiv tudi za moje sledilce. Na tej točki se s podjetjem dogovorim za željeno obliko sodelovanja.

Zakaj sta se odločili za pisanje knjige Živjo, lepa koža?

Tika: Ker so naju z založbe povabili k pisanju (smeh). To sicer ni povsem res, a se za pisanje zagotovo ne bi odločili, če je ne bi prepoznali kot odličen medij, ki še dodatno utrdi najino poslanstvo – ustvarjati opolnomočene in informirane potrošnike na področju nege kože.

Tajka: Mislim, da sva si obe po tihem želeli, da bi lahko svoje znanje, raziskovanje in bogate izkušnje, a hkrati tudi vse prispevke, ki so bili do sedaj raztreseni po najinih blogih in družbenih omrežjih, združili v smiselno in povezano celoto. Najino poslanstvo je bilo zmeraj zelo podobno – deliti kredibilne informacije na področju kozmetike in nege kože ter izobraževati, zato je pobuda založbe, da bi vse zgoraj omenjeno prelili še na papir, zvenela idealno. Ker sva jo pograbili, lahko danes ponosno rečeva, da sva avtorici tega čudovitega in uporabnega priročnika.

Kaj si želita za knjigo – da postane nekakšen vodič, priročnik ..?

Tika: Knjiga dejansko JE priročnik. Dejstvo je, da področje nege kože stalno napreduje in se hitro razvija, v njem kroži veliko dezinformacij, hkrati pa je zelo pogosta tarča psevdoznanosti. Razen tega gre za močno industrijo, v kateri so hitri zaslužki pogosto pred interesi potrošnikov, kar prinaša še celo paleto zavajajočega marketinga. Jasno je, da je v taki poplavi informacij in agresivnega oglaševanja težko krmariti in razločiti zrno od plevela, zato je najina želja predvsem ta, da bodo bralci po branju priročnika znali poiskati zrno. Misliva, da nama je z najino podlago znanja in izkušenj ter dodatnim raziskovanjem dejansko uspelo spisati edinstven priročnik, ki bralcem prinesel več suverenosti in uspešnosti pri negi kože, pa tudi optimizacijo finančnih vložkov v kozmetiko.

Tajka: Knjiga je pravzaprav vodič – to pove že podnaslov knjige: Vodič po sodobni kozmetiki in negi kože. Na področju kozmetike in nege kože je v Sloveniji zelo malo kredibilnih prispevkov, še manj pa takšnih, ki bi prinesli celosten vpogled v ta hitro razvijajoč svet. Knjiga pa je dejansko zastavljena na način, da bralca popelje od popolnih osnov (spoznavanje kože kot organa, osnov nege kože) pa do naprednejših korakov pri negi kože (aktivne učinkovine, prilagajanje nege specifičnim problematikam) in zato predstavlja prvi vidnejši prispevek na področju kozmetologije, na kar sva seveda neizmerno ponosni.

Katere izdelke mora po vajinem mnenju v svoji kopalnici imeti prav vsaka ženska?

Tika: V osnovi lahko “nujne” izdelke za nego kože omejimo na ustrezno čistilno sredstvo, kremo, ki zadovolji potrebe kože po vlaženju in kremo z zaščitnim faktorjem.

Tajka: Osnovna nega ne rabi biti kompleksna – zanjo potrebujemo le tri izdelke, s katerimi pokrijemo tudi najbolj osnovne potrebe kože: odstranimo nečistoče (čiščenje), navlažimo kožo (vlažilna krema) ter jo zaščitimo pred UV sevanjem (krema z zaščitnim faktorjem).

Pravita, da ne bi smeli uporabljati več kot petih izdelkov – kateri so to?

Tika: Ni da ne bi smeli, ampak da ni treba. Saj ni ne praktično, ne ekonomično, ne nujno dobro za kožo. Obema je blizu pravilo “manj je več”, kar pa ne pomeni, da nekdo nima koristi od komplicirane nege kože z veliko koraki in izdelki.

Nenazadnje nega koža pri nekaterih ni samo zadovoljevanje potreb kože, ampak jih osrečuje tudi na psihološki ravni, kar ni nikoli slabo. Je pa dejstvo, da v industriji, kjer želijo podjetja prodati več in več, želiva ljudem sporočiti, da ni to ne potrebno ne najboljša pot do optimalne nege kože.

Tajka: Azijske rutine narekujejo drugače (smeh) – tam vse, kar je manj, kot 10 korakov, ni vredno prakticiranja. S plastenjem generalno ni nič narobe, je pa seveda zaželjeno, da pri tem ne pretiravamo in obe sva mnenja, da je 5 korakov v negi nekako maksimum. To seveda ne pomeni, da če nanesemo 6 izdelkov, da bo nujno kaj narobe, a generalno z ničemer ni dobro pretiravati, ker se v večini pretirano plastenje ne obrne nam v prid, pač pa vodi v občutljivost kože. Obe sva zagovornici pravila manj je več, ker sva se iz lastnih izkušenj naučili, da ni smiselno pretiravati in da z manj korakim lahko dosežeš enake, če ne še boljše rezultate.

Foto: Anže Petkovšek

Kje začeti, če si želimo popolne prevetritve lepotne nege? Kako se lotiti, kako poiskati prave izdelke za našo kožo? Kako vedeti, v katerem vrstnem redu jih uporabljati?

Tika: Na kratko – najina knjiga je odličen začetek kake prevetritve oz. bolje, začetek poti do optimalne nege kože za vsakega bralca. Dodatno pa sta najina Instagram profila pa tudi bloga, odličen vir tovrstnih informacij, saj redno objavljava tako izobraževalne vsebine, kot napotke in predloge izdelkov.

Tajka: Najbolj smiselno je zmeraj vračanje k osnovam – najprej uredimo osnovno nego, nato pa jo nadgrajujemo na podlagi naših potreb. Je pa vprašanje izredno kompleksno, saj je pri vsakem posamezniku potrebno upoštevati individualne potrebe in specifike kože, zato svetujem da se obrnete na najino knjigo Živjo, lepa koža, ki bralca smiselno popelje čez točno ta vprašanja.

Kaj je najpogostejša in morda največja napaka, ki jo pri negi kože delamo ženske?

Tika: Napak je sicer kar nekaj, a najbrž res najbolj izstopa neredna uporaba ali neuporaba kreme z zaščitnim faktorjem. UV-sevanje je najbolj izstopajoč povzročitelj propada kože. Ima praktično najmočnejše negativne učinke na videz pa tudi zdravje kože. Pri negi kože glavnina temelji na preventivi in ustrezne ter učinkovite nege kože preprosto ni brez redne uporabe zaščitne kreme.

Tajka: Tista najzgodnejša napaka pri ženskah je običajno neustrezno odstranjevanje ličil v večernem času. Mislim, da se lahko vse spomnimo noči, ko smo še spat kar z ličili. Tudi, ko si jih odstranimo, pa si jih večina odstrani nezadostno, pri tem pa ne izpere čistil, kot je recimo micelarna vodica, kar dolgoročno vsekakor ni dobro za našo kožno bariero. Čistilnega gela verjetno nihče ne bi pustil na koži, tako, da ne razumem, zakaj je pa pri micelarni vodici, ki je tudi čistilo, to sprejemljivo.

V primeru uporabe ličil je najbolj zaželeno uvesti metodo dvojnega čiščenja, pri katerem v prvi fazi uporabimo oljno čistilo, s katerim raztopimo pigmente in minerale, nato obraz izperemo in nadaljujemo s čistilnim gelom (ki ga tudi izperemo). To zagotavlja najbolj celostno čiščenje in odstranjevanje ličil. Tako tudi kožo ustrezno pripravimo na nanos nadaljnje nege.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Pravita, da na podlagi sestavin ne moremo nikoli soditi izdelka – kako naj se torej lotimo nakupa nekega, ki ga še ne poznamo?

Tika: Najlažje je poiskati ocene uporabnikov na spletu. Sledenje priporočilom in ocenam “ocenjevalcem” kot sva recimo midve, lahko omogočijo bolj informiran in kvaliteten nakup, a dokler nekega izdelka ne preizkusimo na lastni koži ne moremo vedeti, ali nam bo odgovarjal in zadovoljil naše potrebe. Jaz v splošnem predlagam dobro informiranje – skozi ocene uporabnikov pa tudi splošno razumevanje namena izdelka in ali ima sploh potencial zadovoljiti naše individualne potrebe.

Tajka: Nakupov novih izdelkov se lotimo z ustreznim zbiranjem informacij. Najprej kaj si sploh želimo in potrebujemo, nato pa, kako te težave nasloviti (npr. katere aktivne učinkovine izbrati, kakšne koncentracije so priporočljive,..). Pri iskanju teh informacij si lahko pomagate z najino knjigo ali z najinimi profili na družbenih omrežjih, kjer pokrivava številne tematike. Ključ do kvalitetnega nakupa je ustrezna informiranost. Kot že večkrat omenjeno, obe radi raziskujeva nove izdelke in hkrati deliva najine izkušnje z njimi na družbenih omrežjih, kar pomeni, da boste našli tudi dobro razdelane ocene izdelkov, ki vam bodo morda koristile pri nakupu.

Kaj pa menita o doma pripravljeni kozmetiki (pilingi, maske, čiščenje z olivnim ali kokosovim oljem)?

Tika: Da hrana sodi v kuhinjo in ne na kožo. Proizvodnja kozmetike je predmet strogih regulativ z razlogom – predvsem varnostnih. Vse kar packamo doma lahko poškoduje kožo, kar se lahko odraža tudi v preobčutljivostnih in alergijskih reakcijah, v primeru grobih pilingov pa tudi mikro poškodb, ki vodijo v kakšna vnetja in poškodbe kožne bariere. Olja lahko denimo mašijo pore, soda bikarbona in limona pa koži porušita naravni pH in vodita v poškodbe bariere. Ob vsem pa je tu še vprašanje mikrobiološke ustreznosti. Kozmetika je sterilna, v domačih zvarkih pa imajo bakterije lahko luštno zabavo. Skratka, DIY je lahko zabaven, a je ruska ruleta, ki prinaša veliko več tveganja kot potencialnih koristi.

Tajka: Strogo odsvetujeva uporabo izdelkov iz kuhinje na obrazu. Hrano raje porabimo za kuhanje, za nego kože pa si kupimo rajši kozmetične izdelke, ki so pripravljeni v kontroliranem okolju in ob kontroliranih spremenljivkah, ki jih pri hrani ali domačih zvarkih ne moremo nadzorovati. Reki, kot je “Nekaj, kar ne bi dal vase, ne bi dal na kožo” so samo odraz tega kako slabo se zavedamo, da si lahko s takšnim početjem naredimo več škode, kot koristi.

Uporaba sladkorja/soli kot pilinga recimo vodi v nastanek mikroureznin, ki vodijo v vnetje, posledično pa pospešene procese staranja. Uporaba sode bikarbone dvigne naraven pH kože bistveno nad normalen, posledično pa poškoduje kožno bariero. Uporaba limon ali citrusov stori ravno obratno – zniža pH kože do te mere, da lahko povzroči poškodbo kožo. S hrano se ni za igrati.

Foto: Anže Petkovšek

Kaj pa naravna kozmetika – je res boljša za kožo?

Tika: Kakovost kozmetike določa dobro domišljena formulacija učinkovitih sestavin, ne glede njihov izvor. Torej ne, naravna kozmetika ni boljša za našo kožo. V resnici je s stališča pridruženih kožnih problematik kot so akne, hiperpigmentacije, tudi staranje kože, ipd. konvencionalna kozmetika celo boljša – saj naravne sestavine brez kakšnega laboratorijskega posega nimajo niti približno tolikšne učinkovitosti. Pri naravni kozmetiki je na koncu tudi veliko vprašajev – prvo se pojavi že pri tem, ali je določena kozmetika res naravna, saj nimamo nekih regulativ, ki bi to zagotavljale, obenem pa gre tudi za pomanjkanje ustrezne kontrole.

Naravna kozmetika je pogosto preprosto krasen poligon za prodajo izdelkov na osnovi ustrahovanja o toksičnosti konvencionalne kozmetike. Kakor že rečeno – kozmetika je varna, demonizacija sestavin ali celih skupin izdelkov je izključno marketinška strategija za izdelke in znamke, ki nimajo posebnih konkurenčnih prednosti. Naravna kozmetika je seveda lahko tudi zelo kakovostna in učinkovita, ampak ni najboljša možna izbira v vseh primerih, posebno pri pridruženih problematikah ne.

Tajka: Pri izbiri naravne kozmetike ne gre za “izbiro manjšega zla”, kot si večina predstavlja. Izbira bodisi naravne ali konvencionalne kozmetike je popolnoma individualna izbira, ki pa je naj ne pretehtajo razne “clean beauty” fame, ki poskušajo potrošnike prepričati, da je konvencionalna kozmetika nevarna. Menim, da imamo tukaj ljudje nek bias, da ker je nekaj naravno, je tudi morda bolj varno, ampak ni nujno tako. Naravne spojine so izredno kompleksne in lahko vsebujejo več komponent, kot sintezno pripravljena spojina, kar tudi poveča verjetnost za kakšne neželene reakcije na naravne sestavine.

Dejstvo je tudi, da pri naslavljanju kompleksnejših kožnih problematik na področju naravne kozmetike ne najdemo ustrezno učinkovitih aktivov. Na področju konvencionalne kozmetike imamo odlično raziskane aktivne učinkovine za naslavljanje aken, hiperpigmentacij, rdečice, … na področju naravne kozmetike pa le določene rastlinske ekstrakte, ki nimajo močnega znanstvenega zaledja. Morda se nam to obeta kdaj v prihodnosti, a je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da se naravne sestavine lahko spreminjajo glede na vsebnost določenih komponent, odvisno od letnega časa, geografske lokacije itd. – kar pomeni, da se lahko učinkovitost teh spojin spreminja.

Naravna kozmetika je prav tako zelo neopredeljen pojem – seveda se jo regulira kot vso ostalo kozmetiko iz vidika varnosti, a pri besedi naravno in kaj točno to opredeljuje, je še veliko neznank.

Pravita, da je “najboljša antiaging krema krema z zaščitnim faktorjem, saj UV- sevanje povzroča med 80-90 odstotkov vsega staranja kože. Vse ostalo je samo dodatna pomoč.” Torej jo je potrebno nanašati čisto vsak dan, tudi pozimi, tudi, če je oblačno?

Tika: Drži. Na kratko, UV-sevanje nikoli ne počiva, posebno UVA ne, ki pa so še izrazito hinavski, stalno prisotni s podobno intenziteto ne glede na sezono, prodirajo skozi oblake in steklo ter nosijo velik delež krivde pri staranju kože. Radi zapišemo: UVA(ging), kar pove veliko. To poglavje sva zelo podrobno obdelali v knjigi in verjamem, da bo marsikoga spodbudilo k doslednejši uporabi zaščitne kreme. Ne samo zaradi nečimrnosti, ampak tudi zdravja.

Tajka: Tako je, UV sevanje je prisotno 365 dni v letu, ne glede na vreme. UVB žarki, ki nas lahko opečejo, so najintenzivnejši v poletnih mesecih, v zimskih pa bistveno manj. UVA žarki, ki pa povzročajo poškodbe tkiv, kolagenskih vlaken in vseh pomembnih struktur v koži, so prisotni skozi celo leto, ne glede na vreme. UVA žarki imajo še eno težavo in sicer, da njihovih negativnih učinkov na koži ne vidimo takoj, ampak se leta in leta kopičijo, po 40. letu pa se običajno vsa leta nespametnega izpostavljanja soncu pokažejo tudi navzven. In to je v obliki intenzivnih znakov staranja. Zato uporabo zaščitne kreme svetujeva vsakodnevno.

Kdaj bi morali začeti z antiage nego?

Tika: Čim prej, oz. dajmo specifično reči v zgodnjih dvajsetih. 80% antiaging nege je namreč preventiva, torej čim bolj učinkovito ohranjanje tkiv, kože. Kozmetika ima omejen domet in od kurative si ne moremo prav veliko obetati, ključ je v kvalitetnem ohranjanju, ne popravljanju. Kozmetika ni radirka in ne zmore “popravkov”. Začne se vsekakor pri dosledni uporabi zaščitne kreme, že v zgodnjih dvajsetih pa lahko v rutino vključimo tudi različne antioksidante in peptide in začnemo kožo postopoma navajati tudi na močnejše antiaging aktivne sestavine.

Tajka: Z mano so najbolj ostale besede kozmetične ikone Paule Begoun (ustanoviteljice Paula’s Choice) – starati se začnemo, ko se rodimo. Čas za začetek antiage nege je torej čimprej – idealno že v zgodnjih 20. letih. Antiage namreč ni ni nič drugega kot skupek preventivnih ukrepov, ki jih prakticiramo z namenom zaščite kože pred zunanjimi dejavniki, ki doprinesejo do 80 odstotkov celotnega staranja kože. To pomeni, da je najboljši antiage izdelek krema z zaščitnim faktorjem – ne glede na starost. Če jo začnemo uporabljati že v najstniških letih, smo zmagali, sicer pa tudi, če jo začnemo uporabljati pri 50. ni prepozno! Dejansko bomo z ustrezno nego največ učinka imeli, ko delujemo preventivno – kurativno je kozmetika zelo slabo učinkovita.

Kaj pa nega kože pri moških? Kakšne nasvete imata zanje? Katere so najpogostejše napake, ki jih delajo oni?

Tika: Enake kot za žensko. Med žensko in moško je sicer nekaj fizioloških razlik, a negovalne potrebe kože so enake. Njihova najpogostejša napaka? Da se sploh ne negujejo (smeh).

Tajka: Ne glede na to, da radi poudarjamo, da se moška koža razlikuje od ženske, pa ima pravzaprav enake potrebe, zato tudi za moško kožo velja, da je smiselno uvesti osnovne korake nege (čiščenje, vlaženje, zaščita pred UV sevanjem). Največja težava pri moških je, da običajno nege sploh ne prakticirajo – niti čiščenja.

Foto: Anže Petkovšek

Knjiga Živjo, lepa koža bralce smiselno popelje vse od razumevanja delovanja in spoznavanja specifik kože do temeljev nege. Nadaljuje po poteh spoznavanja kozmetičnih sestavin, med katerimi so tudi močne aktivne sestavine, opremljene s pojasnili, kako jih ustrezno uporabljati v rutinah. Naslovljene so tudi pogostejše kožne problematike in seveda antiaging, na koncu pa je vse skupaj zaokroženo z razbijanjem najpogostejših kozmetičnih mitov.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close