“Smili se mi njena hčerka”

22. november 2021

“Smili se mi njena hčerka”

22. november 2021
Avtor: Unsplash

Za mnoge starše je težko sprejeti, da njihovi najstniki odraščajo, vendar ko pride čas, jim moramo dovoliti, da sami sprejemajo odločitve o svojem telesu.

Za starše je pogosto presenetljivo in skoraj boleče, ko njihovi otroci začnejo kazati prve znake odraščanja kot so britje, depiliranje, ličila … Vendar je to nujen del odraščanja in ni razloga za odlašanje s tem.

Razvojna faza

Britje in depiliranje je le ena izmed razvojnih faz v življenja deklet, a nekatere mame vztrajajo, da te stvari pridejo kasneje v življenju. Uporabnica Starševskega čveka je pred kratkim na forum zapisala, da je mama hčerine prijateljice pobesnela, ker sta se punci pri 12-ih letih brili. “Deklici sta stari 12 let. Meni to ni nič takega. Ona misli, da moja hči, njeno nedolžno punčico spravlja v razvrat, da bosta sigurno postali lezbijki in podobno, niti slišati ni želela, da je to verjetno razvojna faza,” je zapisala in razložila, da prijateljici mama ne želi pomagati. “Mamo je prosila, če ji kupi britvice, pa tudi slišati ni hotela, po njeno naj bi bila še premlada za te zadeve, zato se je obrnila na mojo hčerko, ki je bolj odprte narave. Punci sta plavalki in hčerkini prijateljici je bilo nerodno, ker ji je včasih kakšna dlaka pokukala iz kopalk, pa tudi po nogah naj bi imele precej vidne, zato je prosila najboljšo prijateljico za pomoč.”

Mama prijateljice je vztrajala, da je to sprevrženo ter da je njena hčerka za nekaj takega premlada. Vendar, kot so izpostavili nekateri uporabniki, se mladi norčujejo iz marsi česa in pogosto se mlada dekleta počutijo prisiljene ustrezati družbi in okolici.

Debra Moffit, ustanoviteljica fundacije The Pink Locker Society in avtorica mnogih knjig za najstnice, za Grandforks Herald razlaga, da svojih otrok v tej situaciji ne smete kriviti. “Bo že čas, za obtoževanje kulture in družbe, a jeza na naše hčerke ne bo pomagala. Ni njihova krivda in jeza nanje ni ravno produktivna.”

Naj vam zaupa

Kot je izpostavljeno v dotični zgodbi, hči svoji materi očitno ne zaupa, a če vam hči omeni, da bi se rada pobrila, je to velik znak, da vam zaupa in se je obrnila na vas. “Zamislite si, da se vaša hči brije z britvico, ki je ne zna uporabljati, ker ji je nekdo rekel da je grda ali ogabna,” pravi Moffit in dodaja, da ne glede na to kako neudobno je, se morate z njo o tem pogovoriti.

Psihologinja za mlade, D’Arcy Lyness pa svetuje, da skušate ta pogovor umestiti v kontekst osebne higiene. Za otroke pravzaprav britje ni kakorkoli intimno ali spolno, ampak se običajno svojih dlak le sramujejo. “Vsaka mama se lahko spomni kar nekaj različnih lepotnih trendov glede britja ali telesnih popravkov, skozi katere je morala sama.” Predvsem pa je pomembno, da ne glede na to kaj si sprva mislite o tem, razmislite in se pogovoru približate mirno.

Avtor: Profimedia

Kaj boste svoji hčeri dovolili, je seveda odvisno od vaših vrednot in prepričanj, a vseeno lahko izkoristite priložnost, da se z njo zbližate in odprete delikaten pogovor. “To je popolna priložnost, da se s hčerko zbližate in načnete popolnoma nov nivo zaupanja med vama. Pomagate ji lahko pri opolnomočenju in spoštovanju lastnega telesa,” razlaga Lyness in dodaja “s tem imate možnost, da ji razložite družbena pričakovanja in pritiske okolice.”

Varnost

Ko se vaša hčerka uči briti, pa je ključno, da jo tudi podučite o varnem britju. Prelomne starosti za britje ni, običajno dekleta pričnejo razmišljati o tem med 10. in 14. letom, pomembno pa je, da ve kako to početi.

Naučite jo, da se britvic nikoli ne deli, saj se tako širijo bakterije. Naj ima vaša hči povsem svojo britvico. Prav tako pa mora tudi vedeti, da po nekaj britjih, britvice postanejo tope. Tudi če jo je strah, da se bo porezala, ji zagotovite, da se to težko zgodi ter da so ostre britvice, ključne za dobro britje. Običajno ena britvica zdrži za do med pet in deset britij, odvisno od pogostosti.

Avtor: Profimedia

Priporočljivo je, da se pred britjem koža namaka v topli vodi za tri do pet minut, pri britju pa naj uporabi peno za britje ali šampon. Pri britju nog se brije od gležnja navzgor. Pri britju pazduh, se lahko brije v vse smeri. Pri britju bikini linije pa naj se najprej pobrije v smeri dlačic, ponovno nanese peno in nato v nasprotni smeri rasti dlačic, za krajše dlake.

Vsekakor je tudi to le del odraščanja mladih deklet, zato naj vas ne skrbi, če si vaša hči zaželi slediti modnim trendom. A vseeno se pogovorite z njo in se prepričajte, da izhaja iz ljubezni in skrbi do svojega telesa.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close