Smoothieji za dobro jutro, ki telo spravijo v ravnovesje

Alkalizirajte, razstrupite se in izgubite odvečne kilograme – poletje kar vabi k popolni prenovi organizma s pomočjo smoothiejev.

Poletje je super čas za razstrupitev telesa. Ayurvedska tradicija prisega na ta način že tisočletja, danes tudi sodobni prehranski strokovnjaki priporočajo enako: torej sezonsko razstrupljanje s sveže iztisnjenimi sokovi iz sadja in/ali zelenjave, ki uspevajo prav sedaj v tem letnem času in so resnično darilo matere narave. Ta način detoksikacije s pomočjo sveže pripravljenih smoothie napitkov je sedaj priljubljen že povsod po svetu.

Ker so celo popoln obrok, tudi kalorično, vitaminsko pa sploh, jih pijemo zjutraj. Zvečer bi nam namreč zaradi surovih sestavin smoothieja tako pripravljen sok ‘obležal’ v želodcu in fermentiral (torej zavrel), kar za prebavo ni dobro. Tako je povedal dr. Stephan Domenig, ki za program poletne detoksikacije zvečer raje priporoča pitje zeliščnih čajev ali sveže narejenih, lahkih, domačih zelenjavnih juhic.

Da bi dosegli želen cilj, pijte vsaj dva litra sveže mineralne (negazirane!) vode na dan in izkoristite čas, ko so tržnice polne sveže pridelanega sadja in zelenjave. Če se le da, kupujte v bio in eko kotičku tržnice.

# Sok za dobro jutro

Prvi dan potrebujemo temeljit ‘razstrupljevalni’ smoothie, ki ga pripravimo iz:

1/2 grejpfruta
1 limone
2 stebel listnate zelene
1/2 na sveže utrgane kumare
3 redkvic
1 rdečega jabolka (doda namreč sladek okus temu smoothieju)
2 cm svežega ingverja

Olupite grejpfrut in limono, pripravite sok iz stebel listnate zelene. Ggrejpfrut in limono izcedite. Olupite kumaro in vse skupaj vrzite v mikser. Potem dodajte nasekane redkvice, jabolka narežite na četrtinke in prav tako zmiksajte. Ogulite ingver in še njega vrzite v sokovnik. Zmiksajte, premešajte, vlijte v kozarec.

# Smoothie iz lubenice, kumar in mete

Krasen je za vroče poletno jutro, ker osveži. Mehka lubenica in kumara sta polna vode, za povrh imata velik delež vlaken. Tistih malih koščic lubenic ne odstranjujte, ker imajo svoje blagodejne lastnosti.

Za ta smoothie potrebujete:

1/8 lubenice
1/2 kumare
1 limeto
1 steblo mete z lističi

Lubenico tenko narežite. Kumaro ogulite. Limetino skorjo spraskajte z nožem in z rokami izcedite njen sok. Odtrgajte 15 lističev mete in vse skupaj vrzite v mešalnik. Mešajte, dokler napitek ne dobi gladkega videza. Še sveže takoj spijte.

# Zeleni napitek avstrijske zasebne klinike Mayr: The Original FX Mayr smoothie

Če si lahko priovščite detoksikacijski režim v slavni avstrijski zasebni kliniki Mayr, vam bodo tam postregli s tem čudovitim bazičnim (ali alkalnim) napitkom, ki vsebuje veliko peteršilja in špinače ter bogat koktejl hranljivih snovi iz semen in olja. Če za vas ne bo dovolj sladek, vam bodo dodali stebelca stevie.

Za ta smoothie potrebujemo:

1/2 kumare
1 pest špinače
5 stebel mete
5 stebel peteršilja
1 cm ingverja
1 avokado
400 ml kokosove vode
1 limeto
2 žlice lanenega, bučnega ali oljčnega olja
2 žlice konopljinih semen
3 liste stevie (po želji)

Sestavine pripravite tako, kot že opisano v prejšnjih primerih in jih zmiksajte v blenderju.

# Ledeni napitek iz solate in jagodičevja

Odlična alternativa za vse, ki imajo radi sladek okus. Toda ta ledeni napitek je pripravljen iz okusne hrustljave solate in mešanega rdečega jagodičevja, zato je precej bolj zdrav! Naberite jagodičevje sami ali na eko tržnici, pa raje ga vzemite več, kot premalo, ostanek pa zamrznite, da boste imeli sveže sestavine za smoothie tudi jeseni pri roki.

Sestavine:

4 listi mehke zelene solate
1/2 majhni kumari
2 stebli listnate zelene
75 g mešanega rdečega jagodičevja, kot so jagode, maline, robidnice, morda tudi bezeg…še zrele kosmulje lahko dodate
125 ml hladne vode

Liste solate dajte v mešalnik. Kumarici olupite, narežite na kose in vrzite k solati. Odstranite gnilo jagodičevje, če je slučajno zraven. Potem vlijte vodo, dodajte jagodičevje in mešajte, dokler zmes ne postane gladka. Zdaj samo še uživajte v čudovitem okusu čistega zdravja!

 

Foto: ORiginal-Mayr.com, Pinterest, Youtube, Hunt for hope Welness, Thebeet.ca, SlimGeneticsDirect.com, OrchardsendHealth.com

New Report

Close