So bolj romantični moški ali ženske?

04. januar 2023

So bolj romantični moški ali ženske?

04. januar 2023
Foto: Unsplash

Mnogi so mnenja, da bi morali biti moški bolj romantični. A kaj pravi znanost, kdo je bolj romantičen?

Zaljubljenost je čustvena izkušnja za skoraj vsakogar, ne glede na to, ali je vznemirljiva, pretresljiva, vzbuja tesnobo, strašljiva ali vesela, ali pa je kombinacija vsega.

Veliko najbolj hvaljenih umetniških del in kulturnih relikvij, od filmov do slik do literature in glasbe neštetih žanrov, se osredotoča na idejo in občutek zaljubljenosti in romantike. Skozi potek evolucije je romantika kot nekaj, kar sploh ni značilno samo za našo vrsto, prevzela številne oblike, običaje in svojo lastno pot evolucije.

Toda kdaj se začne ta občutek? Kdaj začnejo cveteti romantični občutki in kako jih prepoznamo?

Za vsakogar je drugače, vendar obstajajo določene razlike, ki so očitno povezane s tem, ali ste moški ali ženska. So ženske bolj romantične od moških? Ali obratno?

Foto: Pexels

Moški se pogosteje zaljubijo na prvi pogled kot ženske

Začnimo s tem, kar najprej opazimo na osebi: videz, seveda. In seveda, nekdo privlačen nas lahko zaslepi. Toda ali to pomeni, da je ljubezen na prvi pogled pravi fenomen? Očitno fantje tako mislijo.

Neka študija trdi, da so moški zato bolj romantični kot ženske. Med anketiranimi se 48 odstotkov fantov zaljubi na prvi pogled v primerjavi z 28 odstotki žensk. Vendar se morate vprašati: ali je to res ljubezen na prvi pogled … ali poželenje na prvi pogled?

Kljub temu ljubezen na prvi pogled ni nujno ljubezen. Če nas je nedavna znanost kaj naučila o zmenkih, je to, da je “ljubezen na prvi pogled” nekoliko zavajajoč koncept. Raziskovalci so dokazali, da sprejemanje romantičnih odločitev pravzaprav izvaja več različnih delov možganov.

Foto: Pexels

V vaših možganih je medialni prefrontalni korteks, ki sprejema hitre odločitve o ljubezni (temu delu možganov se lahko zahvalite za “ljubezen na prvi pogled”), globlje spodaj pa je rostromedialni prefrontalni korteks, segment medialnega prefrontalnega korteksa, ki je odgovoren za ugotavljanje vaše resnične združljivosti z drugo osebo.

Mehanizem “takojšnje privlačnosti” vas ne poveže vedno z nekom, ki bo dolgoročno pravi partner za vas. Zato imamo lahko z nekom osupljiv spolni odnos, a kasneje ugotovimo, da se po koncu zabave … pravzaprav nimamo o čem pogovarjati.

Če so naši možgani povezani na enak način, zakaj obstaja razlika med moškimi in ženskami? Ali to res pomeni, da so moški bolj “romantični”? Če se poglobite v to študijo, boste našli bolj šokantno statistiko: ena tretjina moških je priznala, da je imela afero. To ni zelo romantično!

Kulturni vplivi na vlogo romance med moškimi in ženskami

Druga študija je primerjala moške in ženske iz Severne Amerike in raziskovalci so našli nekaj zanimivih rezultatov. Analizirali so podatke moških in žensk in v primerjavi ugotovili, da se moški pogosteje poročijo ne da bi dali prednost močni čustveni povezanosti ali celo zaljubljenosti.

Foto: Profimedia

Vendar so bili kitajski moški bolj romantični, tako da so raziskovalci ugotovili, da med moškimi obstaja splošno prepričanje, da “ljubezen lahko premaga vsako oviro”. Ugotovili so tudi, da ženske pripisujejo večji pomen “telesnemu užitku” kot moški.

Torej lahko romantičnost pripišemo tudi vzgoji.

Romantika in kako je povezana z evolucijo

Spet druga študija trdi, da smo pristranski do tega, da želimo napredovati v romantičnih odnosih, tudi če nismo zaljubljeni.

Raziskovalci pojasnjujejo, da se o nadaljnjih odnosih odločamo kot del našega intuitivnega iskanja partnerja, kar tudi pojasnjuje, zakaj mnogi raje ostanejo v nezadovoljivem razmerju, kot da ga nimajo. Vendar pa v tej študiji ni bilo razlike med moškimi in ženskami.

Foto: Instagram

Narejena je bila tudi študija, ki je pokazala, kako je romantika na začetku razmerja povezana z delom naših možganov, ki je povezan z motivacijo in nagrajevanjem.

Raziskovalci verjamejo, da je to neposredno povezano z našimi prvinskimi instinkti pri iskanju “prednostnih partnerjev”. Prav tako trdijo, da “ima pomemben vpliv na družbeno vedenje, ki ima reproduktivne in genetske posledice.”

Torej se je romanca med dvorjenjem iz generacije v generacijo zanašala na te možne posledice.

Bistvo je, da se zdi, da se moški zlahka “zaljubijo”, vendar dejansko sploh ne smatramo, da je to “ljubezen”. Mogoče ne gre toliko za to, da so moški bolj romantični – preprosto jim je všeč, kar vidijo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close