Je brada znak seksualnosti?

28. maj 2022

Je brada znak seksualnosti?

28. maj 2022
Foto: Pexels

Mnogim ženskam so brade na moških privlačne. In tudi iz biološkega vidika imamo razlago, zakaj je to za mnoge moške velik plus.

V zadnjih desetletjih so brade pogosto povezane s političnimi ali verskimi ekstremisti, in ljudmi, ki ne podlegajo družbi. Te spremembe se običajno obravnavajo v okviru mode in trendov, a brade so prisotne že od nekdaj.

Brade so pogosto obravnavane kot anomalija, saj večina ljudi svojo brado danes brije vsaj do neke mere. V preteklosti so morali moški, ki so se brade želeli znebiti, to izpuliti. Prva orodja za britje so se pojavila pred pet tisoč leti, narejena pa so bila iz bakra.

Brada kot spolno izbrana lastnost

Dlake na našem obrazu bi lahko dojemali kot pokrivalo, da ohranimo toploto. A pri bradah to ni kredibilno zaradi treh razlogov:

  1. Ženske nimajo brade, prav tako ne otroci, ki so najbolj občutljivi na nizke temperature.
  2. Ljudje smo bitja, ki hodimo pokonci, torej je najpomembnejši del glave že prekrit z lasmi.
  3. Gostejša brada omogoča boljšo toplotno izolacijo, ta pa začne rasti šele ob koncu pubertete, ko se toplotna občutljivost zmanjša.
Foto: Pexels

“Dlake na obrazu se razvijejo pod vplivom povečanega testosterona v puberteti. Če se telesna lastnost zanesljivo pojavi med puberteto in če igra vlogo družbenega signala, se imenuje spolno izbrana lastnost. Primeri vključujejo zaobljeno obliko telesa žensk in moške dlake na obrazu,” za Psychology Today razlaga evolucijski psiholog, dr. Nigel Barber.

Če brado torej izberemo kot spolno izbrano lastnost, mora ta poslati signal. “Poznamo dve vrsti spolno izbranih signalov. Ena privlači nasprotni spol, druga pa ustrahuje tekmece,” še razlaga dr. Barber.

Ena izmed spolno izbranih lastnosti, ki istočasno ustrahuje tekmece in privlači samice, je telesna velikost. Toda človeška brada je lahko tudi zastrašujoča. Morda so brade zato tako popularne v mnogih družbah, kjer prevladujejo moški? In zakaj imajo mnogi modreci, filozofi in akademiki brade? Kje je tu spolna privlačnost?

So brade spolno privlačne?

“Naša prepričanja glede brad so izkrivljena iz strani družbe. V razvitih državah so ljudje z bradami velikokrat ljudje iz nižjih slojev – brezdomci ali fizični delavci, ki niso tako fizično urejeni kot poslovneži,” razlaga psiholog.

Foto:Pexels

Brade zato lahko ljudem pošiljajo mešane signale. Ko raziskovalci vprašajo ženske, te pravijo, da jim brade niso privlačne. A ko so se moški pobrili v fazah, so bili z vsako izgubo brade ocenjeni kot manj privlačni.

“Še pomembneje pa je, da ženske bradate moške ocenjujejo kot višje, glede na moškost, dominantnost, starševske sposobnosti, ustvarjalnost, zdravje in druge lastnosti, za katere je znano, da nakazujejo kvaliteto partnerja,” opozarja dr. Barber. Edini minus moških z brado je, da jih ljudje ocenjujejo kot manj vredne zaupanja.

Torej ne glede na pomisleke žensk, raziskave jasno kažejo, da brade povečujejo spolno privlačnost. Zakaj bi se moški potem sploh brili?

Pobritost kot znak iskrenosti

Poleg negativnih povezav, ki jih v nekaterih kulturah pripisujejo bradam, so znanstveniki ugotovili, da so pobriti moški videni kot bolj iskreni in zaupanja vredni. Zaupanje pa je za mnoge ženske ključen element pri izbiri življenjskega partnerja, saj gre, ko se odloči imeti otroka z njim, za vseživljenjsko naložbo, očetje pa se svoji odgovornosti lahko veliko lažje izognejo.

Foto: Pexels

“”Spraševal sem se, ali bi ženske imele v zgodovinskih obdobjih, ko je bila večja verjetnost, da moški odstopijo od starševske dolžnosti – merjeno z deležem rojstev zunaj zakonske zveze -, raje obrite partnerje. Ta hipoteza je bila resnična. Zanimivo je, da je bil najpomembnejši element čisto obrita zgornja ustnica,”

dr. Nigel Barber

Območje okoli ust je zelo pomemben vir informacij o čustvenih stanjih. Takšne informacije, skupaj s spremembami v očeh in nosu, razkrivajo resnično čustveno stanje ljudi, ko govorijo. Brki so edini segment dlak na obrazu, ki lahko prikrije neverbalno uhajanje. Zaradi tega velja prepričanje, da so pobriti moški bolj iskreni.

“Če vse te informacije združimo, je logično, da so ženske v zgodovinskih časih, ko so bila rojstva zunaj zakonske zveze visoka, imele raje moške z gladko obrito zgornjo ustnico. V teh časih so se ženske izogibale moškim, katerih dlake na obrazu bi lahko bile ovira za razkritje njihovih resničnih namenov v kratkoročnem zapeljevanju,” še zaključuje psiholog dr. Barber.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close