So vaši ljubljenčki tudi vegani?

03. februar 2022

So vaši ljubljenčki tudi vegani?

03. februar 2022
Foto: Unsplash

Ljudje pogosto postanejo vegani zaradi mučenja, izkoriščanja in pobijanja živali v mesni industriji. Kaj pa njihovi ljubljenčki, so tudi ti lahko vegani?

Pred kratkim smo pisali, da se mnogi odločajo biti vegani in kakšne prednosti ima ta odločitev.

Ker pa za to odločitvijo pogosto stoji tudi empatija do živali, ki zaradi mesne industrije umirajo, ostaja vprašanje: Kaj pa meso za naše ljubljenčke?

Veganstvo med ljudmi strmo narašča, že samo v ZDA je število veganov med letoma 2014 in 2017 naraslo za 600 odstotkov. Mnogi pa ne opuščajo mesa le zase, ampak tudi za svoje ljubljenčke. Meso in ostala mesna prehrana za domače ljubljenčke nastane na žalost na enak način, kot vsi ostali mesni izdelki.

Na spletnih portalih pa se zadnje čase pojavljajo vegani, ki tudi svojim mačkam nudijo izključno vegansko prehrano.

Lahko mački jedo vegansko prehrano?

Mačke so za razliko od nas obligatorni mesojedci, meso morajo jesti za preživetje. Tisoče let evolucije so mačji prebavni trakt prilagodila na meso, kar pomeni, da mačke izključno rastlinske prehrane ne prebavljajo dobro. Če v divjini niso uspele ujeti večjih živali, so se prehranjevale z žuželkami in insekti, a le v največji krizi so lahko za kratko obdobje prešle na rastlinsko prehrano.

Veterinarska novinarka dr. Sarah Wooten je za VetStreet razložila, da se “v divjini mačji mladiči naučijo loviti od svojih mam. Domače mačke tega znanja nimajo, zato se pogosto igrajo s čemerkoli kar najdejo, ali pa prinesejo miš vam, da jo ubijete, ker ne znajo.” Poleg tega mačke potrebujejo mnoge aminokisline, ki se nahajajo le v mesu. Tavrin je ena izmed aminokislin, ki jo mačke nujno potrebujejo, ki pa se nahaja le v mesu.

Prav tako potrebujejo za preživetje visoko vsebnost beljakovin, kar pa jim rastlinska prehrana težko zagotovi. Ker je njihov prebavni trakt prilagojen na meso, iz rastlinske hrane ne morejo absorbirati hranil tako dobro kot iz mesne. Hkrati pa njihovo telo težko prebavlja ogljikove hidrate in ne pridobiva energije od njih. Mačke iz hrane živalskega izvora tudi dobijo vitamina A in D, ki pa jih iz rastlinske hrane ne absorbirajo.

Kljub temu, da se na trgu nahajajo veganske alternative mačje hrane, jih strokovnjaki močno odsvetujejo. Tudi če vaši kosmatinci nekaj časa preživijo s tako hrano, ne obstaja nobena dolgoročna raziskava, ki bi jasno pokazala, kako takšna hrana vpliva nanje in na njihovo zdravje.

Foto: Unsplash

Psi imajo drugačno prebavo

Pri psih pa odgovor ni tako črnobel. Psi so omnivori, kar pomeni, da jedo vse. Njihovi zobje so bolj ravni, kar jim omogoča, da zdrobijo kosti, a tudi rastline. Njihov prebavni trakt je veliko bolj prilagojen na ogljikove hidrate in je tudi večji, tako kot pri večini rastlinojedih živali. Psi imajo za razliko od mačk tudi sposobnost absorbirati vitamin A iz hranil rastlinskega izvora.

Vendar strokovnjaki opozarjajo, da kljub temu, da so psi lahko vegani, ne priporočajo, da to so. “Za pse je veganska ali vegetarijanska prehrana mogoča. Vendar morate biti zelo previdni, hitro gre lahko kaj narobe, saj ta dieta vsekakor ni tako koristna, kot dieta z vsaj malo živalskimi beljakovinami,” opozarja veterinarka Cailin Heinze.

Psi morajo tako kot mačke vseeno zaužiti veliko količino beljakovin, kar pa je brez mesa dokaj težko. Brezmesna hrana pa lahko privede tudi do pomanjkanja vitaminov in aminokislin, ki pa so pogosto razlog za težave s srcem in različne kronične bolezni.

Vsekakor je iskanje ravnovesja med etiko in živalsko prehrano velik izziv. A pes bo vsekakor živel veliko bolj zdravo in kvalitetno življenje, če mu občasno postrežete z mesnimi izdelki.

Strokovnjaki svetujejo, da poiščete kvalitetne znamke, ki hrano pridelujejo le na human in trajnosten način. Prav tako lahko svojemu ljubljenčku sami pripravite hrano doma in meso kupujete pri mesarjih, ki jim zaupate. Psu pa lahko na vsake toliko tudi pripravite vegansko prehrano ali priboljške, ki jih vnesete v njegovo vsakdanjo prehrano.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close