Soustanovitelj Instagrama: Aplikacija je izgubila dušo

17. marec 2023

Soustanovitelj Instagrama: Aplikacija je izgubila dušo

17. marec 2023
Kim Kardashian je ena največjih zvezdnic Instagrama. (Foto: Profimedia)

Da je Instagram izgubil svoj kompas in da se preveč ozira na Tik Tok, se govori in piše že nekaj časa. Sedaj pa je o priljubljenem družbenem omrežju spregovoril tudi sam soustanovitelj Instagrama Kevin Systrom.

Nič novega tudi ni, da je Instagram postal platforma in orodje za prinašanje dobička predvsem vplivnežem in blagovnim znamkam ter da je skoraj povsem izrinil objave profilov običajnih uporabnikov. Vse, kar lahko v teh dneh vidimo med brskanjem po Instagramu, so plačani oglasi, sponzorirane vsebine in predlagane vsebine izbrane s pomočjo algoritma na podlagi preteklih brskanj. Objav svojih prijateljev praktično ne vidimo več.

Z delovanjem in usmeritvijo družbenega omrežja z milijardo aktivnih uporabnikov na mesec pa ni zadovoljen niti soustanovitelj Kevin Systrom. “Mislim, da smo izgubili dušo, zaradi katere je bil Instagram Instagram,” je dejal v podkast pogovoru s tehnološko novinarko Karo Swisher.

Soustanovitelj Instagrama Kevin Systrom. (Foto: Profimedia)

V pogovoru je Systrom še razložil, da je na Instagram hodil gledat, kaj počnejo njegovi prijatelji in družina, vendar se je od takrat spremenil v poslovni aparat, saj ustvarjalci in blagovne znamke platformo uporabljajo za zaslužek. Prav tako meni, da je težava Instagrama spodbujanje k večji komercialnosti in večji količini oglaševalskega denarja.

“Mislim, da mi je pri Instagramu najbolj žal, da je postal komercialen,”

je dejal Kevin Systrom, soustanovitelj Instagrama.
Foto: Unsplash

Dodaja, da je težava v usmeritvi k ljudem, ki živijo navidezno popolna življenja s poudarkom na luksuznih dobrinah. To po njegovih besedah ustvarja grozljivo dinamiko, saj veliko uporabnikov omrežja verjame, da so urejene fasade, ki jih vidijo v aplikaciji, resnično življenje ljudi.

“Življenje je res težko in vse, kar ljudje objavijo na Instagramu, je le vrh ledene gore,” je dejal.

“To je dirka do dna, kdo je lahko najbolj popoln.”

Foto: Unsplash

Kako se je preoblikoval Instagram, je Kevin opazil tudi na svojem lastnem kanalu. Povedal je, da ima prijatelje, ki so včasih objavljali slike svojega vsakdanjega življenja, zdaj pa objavljajo samo objave, s katerimi služijo. “To zame ni Instagram, ki smo ga začeli,” je dodal.

V pogovoru je izpostavil tudi aplikacijo BeReal, ki se s skoraj 50 milijoni mesečnih uporabnikov strmo povzpenja na vrh priljubljenih družbenih omrežij. Aplikacija namreč omogoča časovno omejeno objavljanje vsebin z namenim objave spontanih fotografij, v resničnih trenutkih.

Systrom je Instagram leta 2012 prodal Facebooku za 1 milijardo dolarjev, zapustil pa ga je leta 2018 zaradi vse večjih napetosti z izvršnim direktorjem Facebooka, Markom Zuckerbergom. Kevin se trenutno ukvarja z aplikacijo Artifact, ki jo je soustvaril in ki jo poganja umetna inteligenca.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close