Spanje z nogavicami – da ali ne?

04. oktober 2022

Spanje z nogavicami – da ali ne?

04. oktober 2022
Foto: Pexels

Razprava o spanju z nogavicami že nekaj časa dviga prah. Nekateri brez njih ne morejo zaspati, drugim pa je spanje z nogavicami neprijetno. Kaj je prav in kaj ne? Imamo odgovore.

Kaj se zgodi, ko spimo v nogavicah? Nošenje nogavic v postelji poveča prekrvavitev stopal. To pa pospeši hitrost, s katero temperatura vašega trupa pada. Vaše okončine – stopala, roke in ušesa – so mesta, kjer najhitreje izgubljate toploto.

Vse, kar pospeši pretok krvi v teh predelih, vam bo torej pomagalo znižati telesno temperaturo. In ker je nizka temperatura trupa nujna za spanje, vam lahko nošenje nogavic v postelji pomaga, da lažje zaspite, kot če jih ne bi nosili.

Vendar obstajajo tudi slabosti.

Foto: Unsplash

Zakaj bi morali spati z nogavicami?

Poleg tega, da telesu pomagajo ohranjati toploto, ima nošenje nogavic med spanjem dodatne prednosti:

  • Preprečujejo vročinske navale
    Ženske, ki gredo skozi menopavzo, lahko med spanjem doživljajo vročinske navale. Ti so odziv na hormonske spremembe, vendar jih je mogoče preprečiti z nošenjem nogavic v postelji. Če spite v nogavicah, sprožite proces, imenovan vazodilatacija. Pri njem se krvne žile razširijo, kar vam omogoča hitrejše ohlajanje telesa in s tem hitrejši spanec.
  • Izboljšajo razpokane pete
    Če po nanosu vlažilne kreme za noge nataknete bombažne nogavice, lahko preprečite izsušitev pet.
  • Povečajo potencialne orgazme
    Raziskovalci so po naključju odkrili, da nošenje nogavic poveča sposobnost za dosego orgazma za 30 odstotkov.
  • Zmanjšajo možnost Raynaudovega napada
    Raynaudov sindrom je zdravstveno stanje, pri katerem se vaše telo – običajno prsti na rokah in nogah – odzove na hladno vreme in postane otrplo. Čeprav to stanje običajno ne povzroča resnih zdravstvenih težav, je vseeno priporočljivo storiti vse, kar je mogoče, da ga preprečite. Nošenje nogavic v postelji lahko pomaga.
Foto: Pexels

Slabosti nošenja nogavic med spanjem

  • Zmanjšana cirkulacija
    Medtem ko lahko nošenje nogavic v postelji izboljša cirkulacijo, lahko gre tudi v drugo smer. Če so nogavice, ki jih izberete, omejujoče in pretesne, lahko to povzroči zmanjšan pretok krvi. Odločite se za posteljne nogavice ali izberite večjo velikost od običajne.
  • Slaba higiena
    V nekaterih primerih lahko nošenje nogavic v postelji poveča tveganje za slabo higieno. Če so vaše nogavice pretesne ali niso čiste, vaša stopala ne morejo pravilno dihati in poveča se možnost okužbe ali neprijetnih vonjav. Da bi to preprečili, poskrbite, da zamenjate nogavice pred spanjem in izberete par, ki je narejen iz materialov, ki dihajo, kot so bombaž, merino volna, kašmir ali bambus.
  • Pregrevanje
    Medtem ko vam nošenje pravega para nogavic v postelji lahko pomaga, da se hitreje ohladite, obstajajo primeri, ko ima lahko ravno nasprotni učinek. Če vaše nogavice ne dihajo, morebitna toplota, ki se izloča z vazodilatacijo, ne bo imela kam iti in vas bo pregrela.
Foto: Unsplash

Najboljše nogavice za v posteljo

  1. Nogavice iz kašmirja
    Kašmir je znan kot eden najboljših naravnih materialov. Struktura kašmirskih vlaken namreč prepušča zrak, kar pomaga ohranjati vaša stopala topla.
  2. Nogavice iz merino volne
    Nogavice iz merino volne so odlične tudi za spanje. Vlakna so dovolj debela, da ogrejejo vaša stopala, hkrati pa ponujajo dovolj zračnih rež, da se lahko ohladijo, ko se poveča temperatura. Merino volna tudi odvaja vlago in je odporna na vonjave, hkrati pa zagotavlja neverjetno udobje.
  3. Bombažne nogavice
    Če ste vegan ali preprosto niste ljubitelj nošenja živalskih izdelkov, se boste verjetno želeli izogibati kašmirju in merino volni. Bombažne nogavice imajo podobne prednosti in če izberete tiste iz 100-odstotnega bombaža, ste lahko prepričani, da uporabljate samo izdelke rastlinskega izvora. Tako kot merino volna je bombaž odličen material za odvajanje vlage, uravnavanje temperature in zagotavlja zračnost vso noč.
  4. Posteljne nogavice
    Posteljne oz. spalne nogavice so veliko debelejše od običajnih nogavic, vendar nudijo neverjetno zračnost. Narejene so iz super debelih vlaken, zato omogočajo dovolj prostora za odvajanje nakopičene toplote.
Foto: Pexels

Kako uravnavati temperaturo stopal brez nogavic?

Če ste popolnoma proti nošenju nogavic v postelji, obstajajo drugi načini za uravnavanje temperature in sprožitev procesa vazodilatacije. Uporabite termofor, ki ga postavite na dno postelje, k svojim nogam. Lahko si pred spanjem privoščite tudi toplo kopel za stopala ali pa si čez noge poveznete dodatno odejo.

Razsodba: Nogavice – da ali ne?

Če lahko zagotovite dobro higieno – vsako noč zamenjate nogavice in izberete materiale, ki omogočajo zračnost – vam lahko nošenje nogavic v postelji pomaga, da hitreje zaspite. Ohranjanje toplih nog sproži telesne funkcije, kot je vazodilatacija, ki posledično sporoča vašim možganom, da je čas za spanje. Če pogosto težko zaspite, torej le razmislite o nošenju nogavic v postelji in verjetno boste opazili izboljšanje.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close