Spomladansko čiščenje je dobro za vaše mentalno zdravje 

23. april 2022

Spomladansko čiščenje je dobro za vaše mentalno zdravje 

23. april 2022
Foto: Unsplash

S soncem in višjimi temperaturami številni začutijo potrebo po generalnem čiščenju svojih domov. To pa pomaga tudi vašemu duševnemu zdravju. 

Pomlad je čas obnovitve narave, pa tudi preporod ljudi. Po dolgi zimi si namreč želimo znebiti vseh plasti oblačil in postati bolj aktivni, zato ni čudno, da čutimo potrebo po čiščenju stanovanja, pravi Marni Amsellem, klinična psihologinja pri Smart Health Psychology.

Ljudje smo namreč naravno v harmoniji s sezonskimi spremembami, ki se dogajajo okoli nas. Kljub temu pa ne gre zgolj za sezonsko potrebo, temveč za način spoprijemanja s stresom in anksioznostjo. 

Kakšni so učinki spomladanskega čiščenja na naše mentalno zdravje? 

Dobimo občutek nadzora

“Veliko ljudem je čiščenje v veliko zadovoljstvo, pa tudi učinkovit način spopadanja s stresom in anksioznostjo,” pravi Dawn Potter, klinični psiholog.

Ko se namreč soočite s težavo, ki nas popolnoma prevzame, je čiščenje dober način, da pridobite občutek nadzora in predelate negativne občutke. Red in čistoča v prostoru, kjer živimo, pa nam data občutek zadovoljstva in nadzora, ne le nad našim domom, temveč tudi nad našim življenjem. 

Foto: Pexels

Je namensko in ritualno

Rituali igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju, zato vsakodnevno čiščenje pomaga pri bolj zdravem življenju. Estetika in čistoča v vsakdanjem življenju nas pomirjata, zato psihologi priporočajo pogosto rutinsko čiščenje.

Pomirjujoče je in obenem poživlja

Nekaterim je sesanje najbolj pomirjajoča aktivnost, med katero lahko v miru razmišljate, drugi uživajo v brisanju prahu ali pomivanju oken. Ko vstopite v čist in urejen prostor, vas to pomiri in poživi, medtem ko neurejen prostor v nas vzbudi občutke utrujenosti, nemira in nemoči, vse to pa vpliva na našo samozavest in občutek učinkovitosti. 

Foto: Unsplash

Poveča se naša produktivnost

S pospravljanjem in pomivanjem doma lahko opazimo spremembe tudi pri naši produktivnosti. Če stvari pospravimo na svoje mesto, jih tudi veliko lažje najdemo, organizirano stanovanje pa poveča tudi našo produktivnost.

Pri pospravljanju zato pomislite, kaj zares potrebujete in česa niste uporabili že nekaj časa in se nepotrebnih reči znebite. 

Lažje se odločamo

Če se znebite nepotrebnih stvari in generalno očistite svoj dom, bo to vplivalo tudi na vaše odločanje. Odločali se boste namreč veliko hitreje in bolj boste osredotočeni na svoje cilje in želje. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close