Spoznajte nebinarni lik, v katerega se zaljubi Miranda iz Seksa v mestu

18. januar 2022

Spoznajte nebinarni lik, v katerega se zaljubi Miranda iz Seksa v mestu

18. januar 2022
Foto: Profimedia

Pred leti je bila najprepoznavnejša kot Callie Torres v uspešni seiji Talenti v belem, a odtlej se je Sara Ramirez precej spremenila. To lahko jasno vidimo v nadaljevanju serije Seks v mestu, v kateri igra nebinarno biseksualko.

Sara Ramirez je del nove HBO-jeve serije In kot bi mignil, ki je nekakšno nadaljevanje nadvse uspešnice Seks v mestu. Ker je bila originalna serija, predvajana med leti 1998 in 2004, deležna precej kritik zaradi pomanjkanja raznolikosti, tako rasne kot spolne, so se producenti odločili popraviti to “napako”.

Eno od “izboljšav” predstavlja lik Che Diaz, ki jo upodablja Ramirezova. Igra mehiško-irsko-ameriško nebinarno biseksualko, s katero ima kar nekaj skupnih točk. O tem, kako je bilo igrati nebinaren lik v najbolj pričakovanem nadaljevanju lanskega leta, je spregovorila v ekskluzivnem intervjuju za HBO.

Ste bili ljubiteljica originalne serije?
O, ja! V New York sem se preselila v zgodnjih devetdesetih, ko sem šla na fakulteto. Ko so začeli predvajati serijo, sem jo vsekakor pogledala. Kot igralka, ki je začenjala svojo kariero, sem sanjala, da bom morda nekoč gostovala v njej, pa četudi v ozadju. Zaradi mene bi lahko igrala drevo, samo da bi bila del Seksa v mestu. Ko se je serija končala, sem si mislila, da so te sanje odšle. Toda pretekli januar je prišlo to neverjetno povabilo in srečanje na Zoomu z Michaelom Patrickom Kingom (ustvarjalcem serije, op. p.). Kot si lahko predstavljate, sem bila navdušena in še vedno sem. Še zmeraj počasi premlevam, da se je to sploh zgodilo.

V enem prizoru imate stand up s Carrie, Charlotte in Mirando v množici. Kakšen je bil občutek ob tem?
Pravzaprav sem to posnela že prvi dan. Bilo je, kot da sem ustreljena iz topa. Spomnim se, da so v zdanjem trenutku naredili nekaj sprememb in bilo je kot vožnja po toboganu – nadrealistično in razburljivo. Hvala bogu, da sem bila pod skrbnim vodstvom Michaela, ki me je spodbujal in mi zaupal.

Strah me je bilo, da bi lahko šlo kaj narobe. To bi lahko bilo nevarno. Vendar sem verjela, da imamo tisto, kar potrebujemo, da povemo to zgodbo in da predstavljamo nebinarni lik. Očitno je, da nebinarna skupnost ni monolit. In ta lik ni tukaj zato, da bi se vsi počutili zastopanega in ni tukaj za odobritev vseh. Ta lik je tukaj samo zato, da bi bil to, kar je. Ga je pa zagotovo bilo zabavno igrati.

Foto: Profimedia

Vaša vloga je v seriji ključna, še posebej za Mirando, ki je v vas precej zagledana. Nam lahko poveste kaj o tem?
V prvih nekaj epizodah boste videli, da se ta dva lika srečata in takoj pride do konflikta, hkrati pa med njima vidimo neko povezavo. Povezavo, ki pušča prostor za možnosti. Gre za dva lika, ki sta posamezno zelo močna, zato bo res zanimivo spremljati, kako se prepletata.

Seks v mestu se je na več načinov spopadal s pomanjkanjem zastopanosti. Kako menite, da je to rešila nova serija?
Ko sem gledala staro serijo, sem se kot biseksualna oseba, kot nekdo, ki ni binaren, zagotovo zavedala nekaterih področij, na katerih je bilo marsikaj zgrešeno. Morda takrat še nisem v celoti poznala svoje identitete – bila sem veliko mlajša –, vendar sem vedela, da sem biseksualka, in spomnim se, da se takrat nisem počutila toliko videno. Hkrati pa se mi je zdelo, da sem se povezala z veliko temami, ki jih je serija predstavljala, v smislu lastnega spolnega opolnomočenja, tega, kako se oblikujejo prijateljstva in kdo ti v resnici ščiti hrbet. Moda je bila tako osupljiva, da je res pritegnila mojo pozornost. Ampak tudi nastopi igralcev so bili tako očarljivi in dinamični.

Torej, takrat je bil dosežen napredek. Poganjal je pogovore naprej. Poganjal je določeno vrsto zastopanja, vsekakor za ženske in zagotovo za bele ženske, in za nekakšno queer reprezentacijo. Lahko pa tudi priznamo, da je bilo veliko drugih članov skupnosti, ki so bili izpuščeni. V novi seriji je pri nekaterih novih likih veliko namernosti, zlasti Sarah Jessica Parker je zelo previdna, da ne bi narobe označila nobenega od naših sočlanov skupnosti, ne glede na to, ali so temnopolti ali Azijci ali invalidi ali priseljenci ali LGBTQ+.

Zelo jih zanima ustvarjanje popolnoma oblikovanih večdimenzionalnih človeških likov, ki niso tukaj samo zato, da bi predstavljali eno identiteto ali da bi bili simbol njihove skupnosti. To nikogar ne zanima in zato sem si oddahnila, ko sem slišala za to. V tej novi ponovitvi je torej veliko pozornosti in razmišljanja in zanimivo bo videti, kako se bo izteklo.

Foto: Profimedia

Ženske, stare 50 let, tradicionalno niso bile dobro predstavljene v TV serijah. Vi ste mlajši od glavnih igralk in tudi nebinarni, toda kaj mislite, kaj serija zdaj pomeni za ženske v 50 letih, kar je originalna serija naredila za ženske v 30?
Postavlja jih v središče pozornosti. Kaže vsem, da so ženske v 50 letih vredne pozornosti, učenja in radovednosti. Lepo je, da lahko sprejmemo svojo človečnost, ne glede na starost, in tudi pokažemo, da življenja po 40. ali 50. letu ni konec. Pravzaprav je toliko prostora, da ponovno odkrijemo, kdo smo. Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja z izvirno serijo mi je bilo všeč, da so izpodbijali predstavo, da je spolnost ustaljena tema. Nova serija nadaljuje ta pogovor in ga pripelje v trenutni čas, da spolnost in namen življenja nista ustaljeni temi.

So teme, ki jih lahko še naprej odkrivamo, in življenje ni linearen proces. Mnogi od nas, ne glede na to, ali smo ženske, moški ali nebinarni ljudje ali transidentificirani, smo pogojeni, da živimo ta linearna življenja. Toda skozi ta pogovor in novo serijo so nam predstavljeni dokazi, skozi te zgodbe in te čudovite like in njihove lastne evolucije, da obstaja prostor za rast. Obstaja prostor za spremembo. Obstaja prostor, da se sprašujete, kdo ste bili, in izberete novo ponovitev sebe, če želite. Če niste zadovoljni s tem, kdo ste, naredite spremembo. Razmislite, kje lahko sami naredite spremembe.

Kaj bi svetovali gledalcem, ki se zgledujejo po zgodbi in si želijo sami narediti spremembo?
Poskusite zadušiti hrup zunaj sebe in se zares poglobite vase. Ker globoko v sebi veš, kdo želiš biti. Lahko se res strašljivo sprašujemo o sebi, še posebej, če smo zašli v ustaljene tirnice življenja, za katere smo mislili, da nas bodo osrečile. In zdaj odkrivamo, da si morda želimo drugačne stvari. Želimo nekaj drugačnega. Želimo nekaj več. Želimo se prikazati kot nekdo, ki je bolj pristen, kot smo bili. Sprememba je lahko vaš največji zaveznik.

Gre v resnici za to, da pogledate, kdo je vaš sistem podpore, in se poglobite v to, kaj je tisto, kar vas drži v varnih tirnicah. Gre za to, da res prevzamete odgovornost za odločitve in to, kako razmišljate o sebi. In kako to razmišljanje vodi do določenih odločitev. Torej gre za prevzem odgovornosti zase.

Sprememba je lahko strašljiva, vendar je potrebna za rast. Nikoli ni prepozno. Nikoli ni prepozno, da znova odkrijete, kdo ste. Gre torej za to, da se zanašaš na ljudi, ki te imajo res radi, ki te resnično poznajo, ljubijo in ki podpirajo, da bi živeli kot svoj najbolj pristen jaz. Potrebno je veliko truda, da dejansko ustvarite osvoboditev zase v svetu, ki je lahko zelo zatirajoč. Zato je potrebno veliko energije, razmišljanja, skrbi in ukrepanja. Toda vsak je vreden lastne predanosti svoji rasti in razvoju.

Evolucija je pri tej seriji zelo pomembna. Gledalcem, ki so bili v svojih 20 letih, ko so gledali Seks v mestu in se jim je zdel vznemirljiv in ambiciozen, so zdaj v 40 letih. Zato se jim zdi navdihujoče spet videti glavne igralke na malih zaslonih.
Se strinjam, obenem pa nam daje dovoljenje, da sprejmemo druge takšne, kot so in takšni, kot želijo biti. Prav tako nam daje dovoljenje, da se tudi sami sprašujemo in si damo prostor, da nimamo vseh odgovorov, da nismo prepričani. In to pušča prostor za možnosti. Pusti prostor za radovednost. Če lahko k življenju pristopimo z radovednostjo, potem naredi prostor za veselje. To je tisto, kar si resnično želimo doživeti: povezanost, ljubezen in veselje. Vsi si to zaslužimo.

Foto: Evan Agostini/Invision/AP via Guliver

Za konec spregovorimo še o oblačilih. Kaj menite o tokratni Carriejini garderobi?
Moda lahko resnično vpliva na vaše gibanje po svetu. Ko so me povabili k pogovorom o sodelovanju, sem bila hvaležna, da sem lahko kot nebinarna oseba delila nekaj stvari, ki jih nosim v resničnem življenju. Obstajajo tudi drugi liki, ki se prav tako potapljajo v vznemirljive modne in spolne izraze, in tako sem močno čutila, da si tudi Che zasluži to skrb, razmišljanje in trud v garderobi.

Zato sem bila res hvaležna, da sta bila oddelek za kostumografijo in Michael odprta za tovrstne pogovore in premaknili Chejeve modne izbire naprej, jih resnično razvili in opazovali, kam lahko gredo. Ta razvoj bomo videli tekom poteka serije. Menim, da je za queer in trans osebe pomembno, da imajo prostor za izražanje na kakršen koli način, zaradi katerega se počutijo kot najbolj pristni. In prek Che lahko nekaj od tega raziskujemo.

Nove epizode serije In kot bi mignil (And Just Like That…) so na sporedu vsak četrtek na HBO, vse pretekle pa so že na voljo na HBO GO.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close