Spoznajte omega moškega! Zakaj je boljši od alfa samca?

Kakšne lastnosti ima omega moški? Za primer vzemimo nogomet. Kdo je glavni v ekipi, napadalec? Ne, podajalec.

To je o sebi povedal predstavnik nove vrste moških, o kakršnih se premalo govori, a pravzaprav smo čutile, da so že nekaj časa med nami. To so moški, ki nimajo nujno brade, kakršno nosi tipičen predstavnik alfa samcev in kajpak zadnja leta hipsterji (ki želijo dajati videz alfa samca). Omega moški je moški, ki sploh ne terja pozornosti okolice in ni kričeč, toda vseeno je čudovit in prekrasen, tak, kakršnega bi si vsaka normalna ženska morala želeti ob sebi. Spoznajmo ga…

Lastnosti, ki naj bi jih imel sanjski moški, so v naši kulturi in percepciji povezane z močjo, tekmovanjem, dominanco in vodstvom. Toda veliko moških v ta stereotip sploh ne spada. Povsem po krivem so spregledani, o njih se ne govori in piše prav dosti.

Tipi moških

Čeprav ravno ti stereotipi določajo, da naj bi bil idealen moški tak, ženska pa taka, smo v resnici vsi samo posamezniki s številnimi lastnostmi, ki se prepletajo in od navideznih idealov odstopajo. Zato je zdaj čas, da si ogledamo dva tipa moških, ki si očitno ne bi mogla biti bolj različna.

Alfa samec. Alfa samec je tipičen ‘jamski človek’, ki želi izstopati v svoji okolici, glasen je kot pavijan, hlepi po pozornosti, vedno mora biti najmočnejši, najbolj zaželen, najlepši, najhitrejši in kajpak tudi najpametnejši! Tekmovalen je od vraga. Tako kot v tropu volkov, kjer je očitno, kdo je vodja, tudi alfa samec tuli in se tolče po prsih (sedaj imamo pred seboj najbrž že sliko gorile). Glavni v krdelu, da, to je naš alfa moški.

Omega moški. Za razliko od alfe se beta, gama, delta… in seveda omega moški izogibajo spopadom in sporom. Alfa samci se jim pravzprav na skrivaj celo gabijo. So enako samozavestni, kot alfa moški, vendar res ne čutijo potrebe po tem, da bi bili center vesolja in središče pozornosti. Zadovoljni so s tem, kar so, nočejo tekmovati z drugimi moškimi, da bi dokazali, da so boljši.

Značilnosti omega moških

Kakšne lastnosti ima omega moški? Nima take veljave in slave kot alfa moški. A poglejmo samo nogomet. Kdo je glavni v ekipi? Napadalec? Ne, podajalec. Tisti, ki pošlje predložek pred nasprotnikova vrata gola! Vam je jasno? On je v bistvu tisti, ki pripravi teren za zmago… v rensici je vodja tima, ‘mastermind’ oziroma možgani, ki odločajo o zmagi ali porazu. Vsi pravi ljubitelji nogometa po tekmi vedo, kdo je bil podajalec… Da je on tisti, ki je omogočil zvezdniku, da napolni nasprotnikova vrata.

Pa je tako znan in razvpit, kot tisti, ki zabije gol v mrežo? Ne. In to je žalostno. Ker so alfa samci središče popkulturne in medijske pozornosti, pozabimo, da imajo omega samci prav tako super lastnosti. In sedaj poglejmo, zakaj bi si ve morale želeti, da končno spoznate omega moškega in mu date prednost pred zloglasnim alfa samcem.

# Je introvertiran. Za omega moškega je značilno, da je nekoliko introvertiran in zaprt, na zabavi ga zato ne boste takoj opazile. To, da bi bil središče zabave ali pozornosti, ga kvečjemu izčrpa, ne pa mu daje energijo, kot recimo alfa samcu. Omega samec rad večino časa preživi sam, dobro se počuti v svoji družbi. Baterije si napolni, ko je v svojem lastnem elementu, ko dela stvari, ki zanimajo samo njega. Noče dokazovanja pred drugimi.

# Je sproščen. Alfa je ekstrovertiran, karizmatičen in center zabave. Toda omega je precej bolj uravnotežen in predvsem je sproščen. Ne razjezi se prav pogosto. Ni v borbenem položaju in težave raje otrese z ramen. Ne povzroča valov in napetosti, raje se obrne, skomigne in gre v drugo smer.

# Je nežen. Ker ni tako dominanten in napolnjen s testosteronom kot alfa, je v odnosih bolj nežen. To je tiste vrste moški, ki vam bo napornem dnevu ponudil, da vam zmasira ramena ali pa to naredil celo brez vprašanja. Z vami se bo crkljal ob ogledu filma. Ima svojo mehko stran, kar je v ljubezenskem razmerju zelo privlačno.

# Je prijazen. Ker ni napet in nima potrebe po dokazovanju, je pozoren na potrebe drugih ljudi in do njih prijazen. Če vam bo kdo pomagal seliti stvari v novo stanovanje, je to zagotovo omega samec. Ne zato, ker želi, da bi ga čislali kot heroja, ampak ker je preprosto prijazen. Tiste vrste moški, ki pomaga starejši ženski čez cesto. Če to ni ljubko in privlačno, potem ne vem, kaj sploh je.

# Premore empatijo. Že vidite, v katero smer se razvijajo zadeve? Če ste opazili vzorec, imate prav. Empatija pomeni, da se je človek sposoben vživeti v občutke drugih. Ne gre samo za to, da ‘mu je nekoga žal’, omega samec je dejansko sposoben začutiti razpoloženje in čustva drugih. Zares ve, kako je biti v čevljih nekoga drugega. Te kakovosti alfa samec nima.

# Prednost daje globokim razmerjem. Omega samec nima na desetine prijateljev. Ker je zaprt vase in rad preživlja čas sam, njegov seznam prijateljev ne bo dolg, tudi na družbenih omrežjih nima na stotine stikov. Morda ga na Facebooku sploh ni. Rad ima dolge in globoke pogovore, ki nekaj pomenijo. Rad ima ljudi, ki jim lahko zaupa. To so prijatelji, ki jih pozna že vse življenje, na katere se lahko zanese.

# Stvari želi delati sam. Ne glede na to, ali gre za delo ali za medosebne odnose, ne mara pripadati klikam ali združenjem. Ker nima niti potrebe, da bi bil vodja ali da bi izstopal, se včasih sploh ne trudi, da bi se vklopil v skupine.

# Nima razvitega ega. Alfa samec je ves čas obremenjen s tem, kako ga drugi dojemajo. Vedno je na preži za priložnostmi, da lahko nahrani svoj ego. Alfa se rad hvali s svojimi dosežki. Tega na Facebooku recimo sploh ni težko opaziti. Toda omega moškemu je za vse te stvari presneto vseeno. To ne pomeni, da ne doseže v življenju toliko, kot alfa ali celo več, toda ne bo tega razglašal naokoli, včasih niti najbližjim prijateljem ne omeni dosežkov. Slava in razvpitost nista zanj.

Sklenemo lahko, da imata tako alfa kot omega moški svoje prednosti in slabosti. Ker pa živimo v kulturi, ki visoko čisla lastnosti alfa samcev, so omega moški po krivem odrinjeni na rob naše pozornosti. To je škoda. Iz prebranega seznama vam je najbrž že jasno, da je omega moški odličen prijatelj in super sosed, a ne samo to, s takim moškim si boste na koncu želele biti poročene (ko se boste naveličale alfa samcev).

To, da nekdo ne izstopa v množici, še ne pomeni, da je kaj manj pomemben. Omega samec je krasen moški, zato bodite naslednjič pozorne nanj, ne spreglejte ga zaradi kričečega alfa samca.

 

Foto: The Huffington Post, Alpha Male, Pinterest, New York Post, Live Moore

New Report

Close