Spremljanje zvezdnikov lahko preraste v odvisnost

19. oktober 2022

Spremljanje zvezdnikov lahko preraste v odvisnost

19. oktober 2022
Foto: Profimedia

Ne, ne pretiravamo. Obstaja odvisnost, ki ji rečejo sindrom čaščenja zvezdnikov. 

Čeprav sindrom čaščenja zvezdnikov še ni uradno vpisan na seznam duševnih motenj, pa ga številni že priznavajo kot obsesivno in odvisnostno motnjo. 

Gre za tip navezovanja na ljudi, ki jih še nikoli nismo spoznali, toda ta navezanost z občudovanja zvezdnikov preraste na obsesivno navdušenje in spremljanje vsakega trenutka življenja teh oseb. Odvisnik ogromno svojega časa in energije posveti povezavi z znano osebo, ki niti ne ve, da odvisnik obstaja. 

Takšni “parasocialni” odnosi sicer niso redki ali nenavadni. Povezanost in naklonjenost, ki jo čutimo do določenih zvezdnikov, ima lahko v našem življenju tudi številne pozitivne učinke, toda lahko se sprevže v nekaj obsesivnega, kompulzivnega, v pravo odvisnost. 

Foto: Unsplash

Strokovnjaki so leta 2002 izdelali lestvico, spektrum, prek katere lahko ugotovimo, kako resno je naše zanimanje za zvezdnike. Ocenjujejo, da je med tistimi, ki so od določenih zvezdnikov odvisni, približno tretjina vseh ljudi na svetu. 

Zakaj pride do takšne odvisnosti?

Jasnega odgovora na to vprašanje ni, saj gre za obsesivno-odvisnostno motnjo, na katero lahko vpliva veliko dejavnikov, povezanih z duševnim zdravjem. Tisti, ki so potencialno lahko bolj podvrženi takšnemu sindromu, so na primer tisti s preokupiranim oziroma ambivalentnim in tisti z izogibajočim stilom navezovanja, nevtrotiki, psihotiki, materialisti, narcisi, ateisti, tisti, ki se spopadajo z depresijo, anksioznostjo, disociiranjem ali pa imajo težave s postavljanjem meja in soočanjem s konflikti.

Še toliko večja verjetnost, da postanete odvisni od spremljanja zvezdnikov, je, če se tudi sicer soočate z drugimi odvisnostmi. 

Na pojav odvisnosti od zvezdnikov vpliva tudi količina časa, ki ga preživimo na spletu, naša želja po slavi ali fantaziranje o določenem zvezdniku. 

Foto: Profimedia

Kako takšna odvisnost sploh izgleda?

Je torej navdušenje nad določenim igralcem, gledanje vseh njegovih filmov in videov o njem na YouTubu znak, da gre za odvisnost? Težko reči, ampak naj spomnimo, da takšna odvisnost obstaja na spektrumu, na lestvici, na kateri gre za manjšo ali večjo intenziteto. Obsedenost z zvezdniki je tako lahko manjša ali večja.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da to, da svojega prvorojenca poimenujete po svojem najljubšem igralcu, spada nekje na sredino lestvice, tam se boste znašli tudi, če svoj stil oblačenja priredite določeni zvezdnici. Odvisnost pa je nedvomno bolj intenzivna v primeru, da se odločite za lepotni poseg, s katerim bi bili določeni zvezdnici bolj podobni, tja pa sodi tudi nadlegovanje, zasledovanje in druge neprimerne oblike navezovanja stikov z določeno znano osebo.

Foto: Unsplash

Najbolj trpijo odnosi z bližnjimi in naše počutje 

Čeprav navdušenje nad določenim pevcem ne bo nujno poslabšalo našega življenja (naše življenje je lahko tudi lepše), pa je treba biti pozoren na to, kako naše sledenje zvezdnikom vpliva na naše odnose z drugimi ljudmi, tako v zasebnem kot tudi profesionalnem življenju. 

Najbolj namreč nastrada naše socialno življenje – lahko se začnemo izogibati druženju, da lahko spremljamo, kaj počne naš najljubši zvezdnik ali vplivnež. Če ste v razmerju, se lahko zgodi, da svojega partnerja primerjate z idealom osebe ali lika iz knjige, ki ga sploh ne poznate ali pa svojega partnerja začnete zapostavljati. 

Neprestano analiziranje določene osebe ter fiksacija na njihov izgled, osebnost in vse aspekte njihovega življenja lahko pri odvisniku povzroči nizko samozavest, če se odvisnik začne primerjati s svojim idolom. Obenem lahko podpiranje zvezdnikov pomeni velik finančni zalogaj za odvisnika, ki je pripravljen za svojo najljubšo osebo narediti karkoli – tudi kupiti stvari, ki jih sploh ne potrebuje.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close