Ste neodločni? Uporabite to 10/10/10 pravilo!

16. maj 2023

Ste neodločni? Uporabite to 10/10/10 pravilo!

16. maj 2023
Foto: Instagram @louisegrdd

Odločitve nas nenehno spremljajo in včasih tako obremenijo, da postanemo neodločni že pri majhnih odločitvah. 

Bomo za kosilo v službi šli v restavracijo ali si bomo kosilo prinesli od doma? Bomo sprejeli nov projekt ali bomo jasno povedali, da ne moremo, ker smo trenutno preveč obremenjeni? Bomo šli na zmenek sredi tedna ali bomo raje počakali na vikend?

Vsaka odločitev določa potek našega življenja. Številne odločitve kasneje tudi obžalujemo, saj smo zaradi določene odločitve zapravili ogromno nepotrebnega časa ali denarja, energije, na koncu pa se je odločitev izkazala za napačno.

Foto: Instagram @chloebbbb

Zato ni nič nenavadnega, če nas odločitve strašijo ali pa nas delajo izjemno neodločene. Strah pred napačnimi odločitvami je za številne ljudi zelo obremenjujoč, zato predstavljamo teorijo, s katero se boste lažje odločali.

Teorijo 10/10/10 je že pred leti postavila Suzy Welch, teorija pa pravi, da se v primeru neodločenosti ali situacije, v kateri se zdi, da ni rešitve zanjo, vprašate naslednja tri vprašanja: 

  • Kakšne bodo posledice moje odločitve čez deset minut?
  • Kakšne bodo posledice čez deset mesecev?
  • Kakšne bodo posledice čez deset let?

Vprašanja vam pomagajo pri tem, da na svoje odločitve pogledate z drugih zornih kotov. Odločitev, ki jo sprejmete, bo morda čez deset minut še vedno velika in pomembna, saj vas vodijo kratkotrajna čustva. Čez deset mesecev boste verjetno že skorajda pozabili na čustva in negotovost, ki so vas spremljala pri odločanju, ko pa razmišljate o posledicah čez deset let, pa se povsem osredotočite na rezultat.

Uporabite jo lahko pri vseh vsakdanjih dilemah

Teorijo lahko aplicirate na vsakdanje odločitve, majhne in velike, karierne in osebne. Običajen primer iz osebnega življenja je lahko na primer nezadovoljstvo z določenimi navadami partnerja – morda ta ne opravlja svojih dogovorjenih hišnih opravil, vi pa se sprašujete, ali naj se o tem še enkrat pogovorite ali ste raje tiho in opravite še njegovo delo, “da bo mir”.

Čez deset minut boste verjetno še vedno razočarani, nejevoljni in razdraženi, čez deset mesecev boste opravljali vsa hišna opravila, saj bo partner mislil, da vaša tišina in delo pomenita, da z veseljem prevzamete tudi njegove naloge. Toda če se boste z njim pogovorili, bo čez deset mesecev popolnoma prevzel svoj del hišnih opravil, čez deset let pa bo vajino skupno življenje povsem složno. 

Foto: Instagram @leach_v

Za to razmišljanje potrebujete približno dve minuti, odločitev, ki jo sprejmete, pa upošteva dolgoročne posledice ter ne gre zgolj za čustveno in impulzivno odločitev. 

Seveda je pri tem potrebno dodati, da je razumljivo, da desetletnih posledic ne moremo zares predvideti. Razmišljanje o nečem, kar je oddaljeno deset let, zna biti celo bolj omejujoče in anksiozno, zato lahko razmislite tudi o drugačnem načinu 10/10/10 teorije.

Ko sprejemate odločitev, premislite o možnih posledicah ter jim določite najboljši in najslabši scenarij. Oštevilčite jih s števili od -10 do 10 (-10 je najslabši scenarij, 10 najboljši). Če na primer razmišljate o daljšem potovanju, toda v vaši glavi je ogromno idej, želja in strahov – premislite o tem, katere so možne posledice. Najslabši scenarij je verjetno, da umrete, toda kam bi uvrstili možnost, da vas na potovanju oropajo, da se izgubite, da zaradi potovanja zamudite življenjsko priložnost za napredovanje v službi, da se spopadate z osamljenostjo, da je celotno potovanje grozno? 

Foto: Instagram @chloebbbb

Toda na drugi strani premislite o pozitivnih posledicah. Kako bi ocenili možnost, da je to lahko najboljše potovanje, na katerem se vam razširijo obzorja, spoznate nove ljudi, se naučite novega jezika, doživite številne lepe stvari in vidite kraje, ki so neverjetno lepi, se vrnete z novimi izkušnjami, se naučite ogromno o sebi in drugih, potovanje pa obogati vaš življenjepis ter je nekaj atraktivnega za potencialne delodajalce. Številke vam tako lahko pomagajo sprejeti odločitev za dolgoročno “boljše” posledice. 

Pravilo 10/10/10 pomaga, da o odločitvah ne razmišljamo čustveno in impulzivno, temveč praktično. Čeprav je lepo živeti v trenutku, pa moramo za čim več takih trenutkov sprejeti veliko dolgoročnih odločitev.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close