Ste po razmerju izgoreli?

11. april 2022

Ste po razmerju izgoreli?

11. april 2022
Foto: Unsplash

Ko govorimo o izgorelosti, običajno pomislimo na delo in splošna življenjska opravila. Vendar tudi po napornih in toksičnih zvezah lahko čutimo izgorelost. Ste tudi vi izgoreli po preteklem razmerju?

Izgorelost opisuje občutke izčrpanosti, pomanjkanja motivacije in pomanjkanje zanimanja za stvari, ki so nas včasih veselile. Izgorelost običajno povezujemo z delom ali starševstvom, vendar se ta lahko pojavi tudi po napornem razmerju.

Razmerje naj bi preboleli v polovici časa, koliko je zveza trajala. Če je bila zveza denimo dolga dve leti, naj bi za celjenje potrebovali eno leto. A če se vam zdi, da se nikakor ne poberete in ne čutite želje po novem razmerju, potem obstaja možnost, da čutite izgorelost zaradi razmerja. Če niste prepričani, kaj točno čutite, vam predstavljamo pet znakov, da ste izgoreli.

Zmenkovanje zveni grozno

Po prekinjeni zvezi nekateri komaj čakajo, da se vrnejo na “sceno” zmenkov, medtem ko je drugim popolnoma vseeno ali pa po tem ne čutijo nikakršne želje. To je popolnoma smiselno in običajno. Vendar, če ideja o zmenku v vas zbudi močno negativno reakcijo in vas ta odbija še kar nekaj časa po razhodu, potem je to znak, da ste najbrž izgoreli.

Foto: Pexels

Spoznavanje novih ljudi vas ne veseli

Zmenkovanje in iskanje partnerja preko aplikacij je za mnoge stresno. Kaj pa spoznavanje potencialnega partnerja organsko, v resničnem življenju? Kaj če bi nekoga spoznali na kavi ali v trgovini? Ali če vam nekoga predstavi prijatelj? Če vas tudi te možnosti ne zanimajo ali veselijo, potem vas razmerja na sploh najbrž ne veselijo.

Čustveno ste izčrpani

Za mnoge je čustvena utrujenost po končanem razmerju popolnoma običajna, še posebej če se morajo seliti. Vendar pa gre pri izgorelosti za popolnoma drugačen tip izčrpanosti – pomanjkanje kakršnekoli čustvene energije. Če vam je težko čustveno reagirati na karkoli, tudi pozitivne stvari kot so šale in smeh, potem so vaše čustvene rezerve najbrž popolnoma izpraznjene.

Foto: Unsplash

Jasno se spomnite slabih stvari

Ko nekdo na primer zamenja službo za novo, se običajno spomni tako slabih kot dobrih delov stare službe. Če pa nekdo da odpoved, ker ga je služba izčrpala, se spomni samo slabih in izčrpavajočih dni.

Tako je tudi pri razmerju: če se spomnite le slabih dni in vaših prepirov, potem vas je razmerje pustilo izgorele. Negativna energija razhoda pa se vaš še vedno drži.

Ste cinični in pesimistični

Si zamišljate, da bi razpadlo tudi novo razmerje, če bi se spustili vanj? Vidite ljubezen kot nekaj slabega in o njej govorite cinično? Ste še kar mnenja, da so ljudje, ki so zaljubljeni, le neumni in se slepijo? Ta oblika razočaranja in grenkobe je na žalost pogosta posledica izgorelosti zaradi razmerja.

Če pri sebi prepoznate vse te znake, potem je čas, da si priznate, da čutite izgorelost. A ne le to, na njej morate tudi aktivno delati, da lahko svoje preteklo razmerje prebolite in si opomorete.

Kako preboleti izgorelost?

Ker izgorelost ni preprost problem, ki se pojavi iznenada, boste potrebovali čas. Sebi in pretekli zvezi dajte čas, da jo prebolite in osmislite. Vas je naredila močnejše? Vas je naučila, česa si v življenju ne želite?

Ko pridete do točke, ko lahko na svoje razmerje gledate nevtralno kot na obdobje v življenju, ki vas je nekaj naučilo, takrat veste, da ste si zares opomogli.

Foto: Unsplash

Če veste, da še niste pripravljeni na novo razmerje, morate biti s seboj in drugimi iskreni. Če v vaše življenje pride nekdo, ki vam je všeč in je potencialen partner, morate biti z njim iskreni in mu povedati, da še vedno čutite izgorelost iz preteklega razmerja. In če vas ta oseba ne zanima, ni s tem nič narobe.

Ne silite se v nove odnose samo zato, ker mislite, da ne smete biti sami. Samskost je čas, da se spoznate in povežete s samimi seboj.

Delajte stvari zase in na sebi. Poiščite stvari, ki vas veselijo in se z njimi zamotite. Ustvarite rutino, ki vam da dober občutek. Posvetite se le sebi in svojemu dobremu počutju. Najpomembnejši ste vi in vaše počutje.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close