Ste preveč posolili jed? To je edini trik, ki deluje, da jo še rešite

27. november 2021

Ste preveč posolili jed? To je edini trik, ki deluje, da jo še rešite

27. november 2021
Avtor: Unsplash

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste preveč posolili svojo jed? Preslana priloga, juha, ali omaka, ki so bolj slani od vsega ostalega, zagotovo pokvarijo celoten obrok. A obstaja preprost trik, ki reši situacijo.

Koliko soli je preveč? Vsak ima svoj okus, nekateri imajo radi več okusa, drugim pa so začimbe povsem nepotrebne. Izpopolnjevanje okusa z malce cimeta za toplejši okus ali kajenskega popra za malo pikantnosti je ravno to, kar dela kuhanje zabavno, predvsem med prazniki.

Vendar, ko pride do soli, lahko pretiravanje s to začimbo popolnoma pokvari jed. Preveč soli lahko preseže vse ostale okuse in začimbe in tako uniči vaš obrok. Če ste nekdo, ki sledi receptu do potankosti, je preveč soli že samo dodaten gram. Če pa hrano pokušate sproti, imate veliko več prostora za definicijo preveč.

Skratka, koliko soli želite v svoji jedi, je stvar vašega okusa. In ko se zgodi, da je hrana preslana za vaš okus, morate le vzeti limono!

Avtor: Profimedia

Kako zmanjšati slanost jedi?

Nasvet z limoninim sokom prihaja s strani videoproducenta kulinarične spletne strani Epicurious Tommyja Wernerja, ki pravi, da je dodatek citrusa lahko prava rešitev. Ker je sok limone kisel, lahko prekrije del agresivne slanosti. (Če nimate limone, lahko dodate vinski kis, pravi.)

Med kuhanjem sproti preverjajte okus, zato da lahko začimbe prilagodite po potrebi. Če je preslano, Werner predlaga, da za začetek dodate pol žlice limoninega soka. Nato poskusite jed, da vidite če se je slanost uravnovesila. Nato lahko dodate še pol in ponovno preverite.

Ta trik najbolje deluje na pečenem krompirju, če ste dodali preveč soli po tem, ko so že skuhani. “Udarec” limone, mu bo dal okus svežine. Enak učinek pa ima tudi na omake za testenine na osnovi smetane. Tudi pri preslanih ribah lahko uporabite ta trik, saj so ribe in citrusi odlična kombinacija.

Sicer vsako kuhanje vključuje poskuse in napake, a dobro je vedeti, da lahko z limono rešimo skoraj vsako preslano jed.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close