Ste si s partnerjem v tem kompatibilni?

01. junij 2021

Ste si s partnerjem v tem kompatibilni?

01. junij 2021
Profimedia

Če se s partnerjem ne ujemate na vsakem področju, je morda razlog to…

Naveličana žena je na forumu Starševski čvek potožila, da jo njen soprog utesnjuje. »On bi se cel dan družil z mano. Najrajši vidi, če me ima v bližini. Če jaz ne grem ven, tudi on ne gre. Sem precej samostojna, rada se družim z prijateljicami, če se me kdo preveč oklepa, me začne utesnjevati. To se mi zgodi ob vsakem moževem dopustu, če nikamor ne gremo. Dejansko me utesnjuje. Najsrečnejši je, če pridejo prijateljice k meni na kavo ali če ga vzamemo sabo, ko gremo hodit. Res imam občutek, kot da visi na meni. Zakaj se tako rad druži z mojimi prijateljicami? Naj bo rajši do svojih malo manj indiferenten. Je to kakšna moška hormonska kriza? Depresija? Ne razumem, zakaj je tako red z mano, saj sem tudi jaz rada z njim, ampak rabim tudi prostor za dihanja. Včasih ni bil tak,« je napisala.

Poleg njunega odnosa, pravi avtorica, nima ničesar drugega. Ne opravlja nobenih domačih opravil, dokler ga žena ne opomni, kljub temu, da vidi da žena pregoreva.

Kar nekaj uporabnic, je imelo s partnerjem podobno situacijo: »Podobno, samo da še ni v teh letih. Prav na živce mi gre. Dve – tri leta nazaj sem bila bolj prepuščena sama sebi, imel je tisoč opravkov. Spal zjutraj do desetih, hodil ven s prijatelji, pa vikend s prijatelji. Prav navadila sem se da ga ni veliko, ko sva bila skupaj je bilo fino, povedala sva si kaj sva počela, kaj je bilo fino, kaj ne. Tudi šla sva skupaj marsikam, ne pa ves čas. Sedaj pa ves čas bi bil z mano, pa zajtrk bi jedel z mano, prej nikoli, pa z mano bi hodil na sprehode, pa ven zvečer bi šel z mano, pa v trgovino bi šel z mano. Prav reči mu moram, da naj mi da malo mira, da želim v trgovino sama,« je potožila ena izmed uporabnic.

»Moja babica je rada rekla za moške, bolj so stari, bolj na ženski visijo. Očitno je res nekaj na tem, pa še enako besedo sta uporabili.«

Pozitivna plat

Mnoge uporabnice so se strinjale, da bi same raje videle, da je njihov mož tudi tak. »Takoj zamenjam s tabo. Moj se zame skoraj ne zmeni. Pa en hobi, pa malo športa, pa preveč dela za službo. Prav vesela bi biila, če bi opazil, da obstajam, pa ne samo takrat, ko kaj potrebuje. Nikoli ne znamo ceniti tisto kar imamo,« je potožila ena izmed uporabnic.

Profimedia

»Poglej, moški smo drugačni kot ženske. V poznih srednjih letih se ločimo na tiste, ki športajo ali se posvečajo svojim konjičkom in tistim, ki ugotovimo, da da je najlepše doma s svojo ženo, da je z njo fino imeti lep odnos saj se bo na stara leta še marsikaj dogajalo. Ko so bili otroci majhni smo moški uhajali od doma, zdaj, ko otrok ni več pri hiši pa ženske zacvetite. velikokrat se res potem zdi, da je tako kot si napisala, da možje visimo na vas. Vse je v balancu,« je razložil eden izmed uporabnikov.

Vsekakor to, da si mož želi avtoričinega časa in stika, ni slaba stvar. Vendar si pogosto partnerji v zvezah niso popolnoma enaki kar se tiče potreb. Morda vaš partner bolj ceni skupaj preživet čas, vi pa darila. Pomembno je, da se zavedate kaj vaš partner potrebuje in obratno.

5 jezikov ljubezni

Ljudje imamo pet jezikov ljubezni in se razlikujemo po tem, koliko katerega vsak od nas potrebuje. Gary Chapman, priznan terapevt in pisatelj je v svoji knjigi 5 jezikov ljubezni predstavil, kako ljudje izkazujemo ljubezen. S spoznavanjem jezika ljubezni vašega partnerja, bolj spoznate njegove potrebe in lažje razumete njegov način izkazovanja ljubezni. Če se vaš in partnerjev jezik ljubezni razlikujeta, pa tega niste ugotovili, ste lahko sedaj bolj pozorni na njegove in svoje potrebe.

Besede potrditve

Ljudem, katerih jezik ljubezni so besede potrditve, so pozorni na besede. Zanje so besede, pohvale, pokloni in komplimenti najpomembnejši. Najraje vidijo, da jim z besedami povemo, da jih imamo radi.

Najraje slišijo kar neposredne komplimente npr. da dobro izgledajo, da so zabavni, pametni… Zelo so pozorni na ton in zven besed. Besede slišijo bolje in si jih tudi bolj vzamejo k srcu, zato njih prepiri prizadenejo še bolj.

Posvečeni čas

Profimedia

Nekaterim ljudem največ pomeni čas, ki ga preživijo s svojimi ljubljenimi. Najbolj cenijo, da čas preživite samo z njimi in ste nanje pozorni, brez motenj.

Odložite vse telefone in naprave ter se partnerju posvetite, saj so jim najpomembnejši očesni stik, aktivno poslušanje in popolno prisotnost. Tako bodo vedeli, da ste res radi z njimi in jih cenite.

Sprejemanje daril

Za nekatere je jezik ljubezni sprejemanje daril, s katerimi jim najbolj jasno poveste, da jih imate radi. Zanje je nekaj fizičnega in oprijemljivega, kar lahko obdržijo, pravi dokaz vaše ljubezni.

Sposobnost, da nekomu lahko kupite darilo, ki mu bo zagotovo všeč je zelo neposredno sporočilo, da mislite nanj. V darilo vložite čas, razmislek in pozornost, kar se ti ljudje zavedajo in se zato počutijo res ljubljene.

Usluge

Pri tem jeziku velja, da dejanja pomenijo več od besed.

Ključno je, da za svoje ljubljene naredimo nekaj, kar jim olajša dan ali situacijo, brez da bi oni prosili zato. S svojimi dejanji, kot je čaj ko so bolni, ali opran avto, ko so zaposleni, jim pokažejo, da vas skrbi za njih. Tako jim pokažete, da mislite nanje in vas skrbi, ko nekaj naredite namesto njih.

Telesni dotik

Profimedia

Zadnji jezik ljubezni pa je jezik dotika. Ti ljudje najbolj potrebujejo telesni dotik, da se počutijo ljubljene. Potrebo po dotiku sicer čutimo vsi, a ti ljudje jo občutno bolj. Brez dotikov se počutijo popolnoma neljubljene, ne glede na karkoli drugega kar storite zanje.

Če s partnerjem ne govorite istega jezika, še ne pomeni, da niste za skupaj. Pozanimajte se, kako se razlikujete in z nekaj pozornosti in prilagajanja, bo vaše razmerje zacvetelo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close