Ste to poletje bolj razdraženi?

12. avgust 2022

Ste to poletje bolj razdraženi?

12. avgust 2022
Foto: Unsplash

Okoljske spremembe in vreme dokazano vplivajo na naše možgane ter naše vedenje.

Kognitivni psiholog dr. Adam Omary in nevroznanstvenica dr. Kim Meidenbauer sta s svojo raziskavo ugotovila, da zunanji okoljski stresorji vplivajo na naše možgane, čustva in obnašanje.

Eden takšnih dejavnikov fizičnega stresa je toplotni stres. Raziskave so pokazale, da so vročinski valovi brez dostopa do klimatske naprave (kar nesorazmerno vpliva na socialno-ekonomsko prikrajšane soseske) pri posameznikih povezani z zmanjšanim kognitivnim delovanjem. Dokazano je tudi, da je ekstremna poletna vročina povezana s povečano agresijo in stopnjo kriminala.

Kaj točno nas razdraži?

Dr. Meidenbauer in dr. Omary sta se vprašala, ali je to posledica vročine same, ali tega, da smo zaradi vročine zaprti v svoja stanovanja. Zdi se, da je odgovor: oboje.

Med zaprtjem zaradi covid-19 so se stopnje nasilja v družini dramatično povečale. A znanstvenika pravita, da virusu ni bilo ničesar, kar bi ljudi naredilo bolj agresivne. Vse je bila posledica stresa socialne izolacije.

Foto: Unsplash

“Nekaj ​​podobnega bi se lahko zgodilo tudi s toplotnim stresom. Če se ljudje zaprejo v hišo, ko je prevroče, da bi šli ven, tudi če imajo klimatsko napravo, lahko samoizolacija poveča razdražljivost in stopnjo agresije v domu,” razlaga dr. Omary. “Seveda to ne bi pojasnilo povečane stopnje kriminala, če vročina sama po sebi ne bi vplivala na naše razpoloženje. Raziskave so pokazale, da je ekstremna vročina povezana s slabšim razpoloženjem poleti, kar lahko vključuje razdražljivost in agresijo.”

Če je to res, bi lahko domnevali, da bi imela socialno-ekonomsko prikrajšana območja brez klimatskih naprav, bazenov ali drugega razkošja za hlajenje med vročinskimi valovi najvišje stopnje nasilnih zločinov. In tudi rezultati mnogih raziskav nakazujejo ravno na to.

Pozitivni učinki narave

Raziskava Meidenbauerjeve o tem, kako okolje vpliva na naše možgane in vedenje, pa ima tudi pozitivno stran. Medtem ko fizični stresorji, kot je izpostavljenost vročini, napovedujejo negativne rezultate, obstajajo tudi zaščitni okoljski dejavniki, ki napovedujejo pozitivne rezultate.

Foto: Unsplash

Preživljanje več časa v naravi ali življenje na območjih z več ambientalne zelene površine je bilo povezano s povečanim pozitivnim učinkom sorazmerno s tem, kako visoko udeleženci ocenjujejo svoje naravno okolje. “Zanimivo je, da otroci ne kažejo enake začetne naklonjenosti naravnemu okolju v primerjavi z urbanim okoljem kot odrasli, vendar se naklonjenost naravi s starostjo povečuje,” opaža nevroznanstvenica.

Kljub temu pomanjkanju izrecne preference še vedno obstajajo pozitivne koristi za otroke, ki preživijo več časa na prostem, ne nazadnje zaradi povečane telesne dejavnosti. Te koristi vključujejo izboljšano kognitivno funkcijo, duševno zdravje, kakovost spanja in kardiovaskularno aktivnost.

Meidenbauerjeva je tudi ugotovila, da se otroci odzovejo z živčnimi odzivi empatične zaskrbljenosti, ko vidijo podobe uničene narave, prihajajoče smeri raziskav pa bodo preučevale, kako lahko povečana izpostavljenost naravi zmanjša agresijo in prepreči učinke toplotnega stresa.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close