Ste tudi vi med temi odvisniki?

02. junij 2021

Ste tudi vi med temi odvisniki?

02. junij 2021

Po nekaterih podatkih je kar 75 odstotkov Američanov odvisnih od sladkorja. Ste vi med njimi? Ali znate prepoznati to odvisnost?

Skrivanje in občutki krivde

To, da smo sladkosnedi, samo po sebi ni problematično. Nekdo ima raje čips in slane palčke, drugi pa ne more brez čokolade in piškotov. Uživanje sladkorja ni narobe, zaskrbljujoče pa postane, ko svoje prehranjevanje s sladkarijami začnemo skrivati. Ko drugi opazijo ali ko svojo težavo opazimo sami, sladkarije začnemo jesti na skrivaj. Ob tem nas pogosto spremljajo tudi občutki krivde, kar je še dodaten znak, da naše prehranjevanje in odnos do hrane, predvsem tiste, ki vsebuje sladkor, ni zdravo. 

Profimedia

Ena od uporabnic foruma je šla celo tako daleč, da je med hospitalizacijo v bolnišnici na skrivaj jedla sladkarije. Celo prenehanje s kajenje ni bilo tako težavno kot pomanjkanje sladkorja. Ko pa se je prekršila in na skrivaj pojedla čokolado, so jo prevzeli močni občutki krivde. 

Višanje tolerance

Drugi simptom, da smo odvisni od sladkorja, je vse večja količina sladkorja, ki ga pojemo. Toleranca se nam namreč povečuje, da smo zadovoljni in potešeni, pa potrebujemo večje količine sladkarij. 

Čas za sladkarije je … kadarkoli?

Včasih jemo sladkarije tudi, kadar sploh nismo lačni – vsi vemo, da je sladica za dušo in srce, toda ali res moramo pojesti kos torte takoj po obedu, če pa smo do grla siti? To je lahko znak, da smo odvisni od sladkorja. Prav tako se včasih od doma odpravimo samo za tisto tablice čokolade ali pa zvečer hitimo na bencinsko črpalko po lonček sladoleda. 

Sladkarije so najboljša tolažba

Če sladkarije jemo vsakič, ko nam je hudo in smo v stiski, potem gre za nezdravo obliko prehranjevanja, ki ga imenujemo čustveno prenajedanje, in predstavlja potencialno odvisnost. Če se potreba po sladkorju pojavi vsakič, ko smo v stiski, pri vsakem razhodu, težavah v službi, če smo depresivni ali zdolgočaseni, potem gre za nezdrav obrambni mehanizem, ki nam preprečuje, da bi se z negativnimi čustvi spopadli na ustrezen in zdrav način.

Če ne jemo sladkarij, dobimo odtegnitvene simptome

Poskusite z zmanjšanjem ali popolnim prenehanjem uživanja sladkorja in v primeru, da st zares odvisni od sladkorja, boste zagotovo opazili odtegnitvene simptome. Najbolj pogosti so razdražljivost, pozabljivost, zmedenost in pomanjkanje energije. 

Profimedia

Kako se rešiti odvisnosti?

  1. Znebite se sladkarij – čokolada, piškoti, bonboni, vse mora proč! Namesto tega kupujte sadje.
  2. Sami si sladkajte hrano – namesto sladkanih jogurtov, čaja, kosmičev, kupite navaden jogurt in hrano z manj sladkorja. Vsi si sladkajte sami. Verjetno boste hrano sladkali manj kot bi jo sladkali proizvajalci sladkih različih teh izdelkov.
  3. Berite oznake na izdelkih – tistim, na katerih je sladkor prva in glavna sestavina ali pa vsebuje različne vrste sladkorja, se je bolje izogniti.
  4. Jejte zajtrk! – z bogatim in kakovostnim zajtrkom si boste zmanjšali potrebo po prigrizkih in sladkarijah čez dan. 

Čeprav je sladica za dušo, je treba biti pri uživanju sladkorja tudi pazljiv, da ne preraste v odvisnost. Naše telo je treba samo odvaditi od sladkorja in avtomatsko ga bomo sčasoma manj pogrešali in imeli manjšo potrebo po uživanju sladkih prigrizkov. 

Style. Več novic

New Report

Close