Ste vedeli, da prehrana vpliva na depresijo?

25. september 2022

Ste vedeli, da prehrana vpliva na depresijo?

25. september 2022
Foto: Unsplash

Določena prehrana in živila lahko vplivajo na depresijo, tesnobo in druge motnje razpoloženja.

Naše črevesje je izjemno pomembno, pogosto ga tudi uporabimo za izražanje čustev. Ste kdaj čutili “metuljčke v trebuhu” ali občutek “zvijanja”, ko ste nervozni? Črevesje igra vlogo povsod.

Težko je sedeti za večerjo med gledanjem novic, ne da bi videli oglas za zdravila za zdravljenje zaprtja ali sindroma razdražljivega črevesja. Da, ljubimo in sovražimo svoje črevesje, vendar brez njega ne moremo živeti.

Naše črevesje igra zelo pomembno vlogo pri našem vsakodnevnem delovanju. Za vlogo črevesja pri prebavi in ​​izločanju že veste, vendar ali ste vedeli, da ima tudi vlogo pri delovanju imunskega sistema in spreminjanju razpoloženja?

Enterični živčni sistem

Rodimo se z drugimi možgani, ki se nahajajo v našem črevesju in se imenujejo enterični živčni sistem. In ti drugi možgani so tesno povezani z možgani v naši glavi. Med tema dvema strukturama obstaja neposredna povezava, informacije pa dvosmerno tečejo od ene k drugi.

Foto: Unsplash

Glede na ta intimen odnos ni presenetljivo, da lahko zdravje vašega črevesja vpliva na vaše razpoloženje in obratno. To, kar jeste, neposredno vpliva na sestavo bakterij v črevesju – znanih kot mikrobiom – kar posledično vpliva na vaše zdravje. Zdravo črevesje pomaga preprečevati kronične bolezni, kot so bolezni srca in rak, lahko pa zmanjša tudi vnetje, ki je povezano z depresijo.

Pomaga pri depresiji

Nedavna študija v Frontiers in Psychiatry opisuje rezultate zdravljenja dveh bolnikov, ki sta trpela zaradi depresije, odporne na zdravljenje, s presaditvijo fekalne mikrobiote. Zdi se, da je sestava črevesne mikrobiote pri depresivnih posameznikih, ki imajo v biomu prevlado škodljivih in manj koristnih bakterij, spremenjena. Čeprav je bila študija majhna, sta oba bolnika po štirih tednih pokazala znatno izboljšanje simptomov depresije brez stranskih učinkov.

Preizkus SMILES je bil prva intervencijska študija, ki je testirala izboljšanje prehrane kot strategijo zdravljenja blage do zmerne depresije. SMILES je bil 12-tedenski poskus, ki je uporabljal dve vzporedni študijski skupini. Ena skupina je imela individualno prehransko svetovanje skupaj z njihovo običajno obliko zdravljenja depresije (zdravila, psihoterapija ali zdravila in psihoterapija). Druga skupina (kontrolna) ni imela prehranskega svetovanja, temveč je imela seje socialne podpore, ki so bile enako dolge in pogoste kot tiste v študijski skupini.

Rezultati so pokazali, da je skupina za prehransko podporo pokazala znatno večje izboljšanje med izhodiščem in 12 tedni.

Foto: Unsplash

Zakaj je prehrana tako pomembna za delovanje možganov, vključno z uravnavanjem razpoloženja?

Ker se zdravje črevesja vedno bolj razume kot ključnega pomena za zdravje možganov. Tako kot je raznolikost pomembna v populacijah in ekosistemih, je ključnega pomena za ohranjanje zdravega bioma črevesja.

Na splošno v zahodni prehrani primanjkuje vlaknin, kar vpliva na populacijo in raznolikost bakterijskih vrst, ki sestavljajo mikrobiom. Spreminjanje vedenja, kot je izbira prehrane, je eden od načinov za spreminjanje vaše genetske nagnjenosti k bolezni.

Leta 2018 je The World Journal of Psychiatry objavil rezultate svoje študije, v kateri so analizirali hranila v hrani, da bi prišli do lestvice antidepresivov v hrani. Ocena antidepresivne hrane (AFS) je bila zasnovana za prepoznavanje najbolj hranilno bogatih posameznih živil za preprečevanje in spodbujanje okrevanja po depresivnih motnjah in simptomih:

  • Živila živalskega izvora: ostrige, ribje ikre, jastog, emu, raki, školjke, losos, kozje meso, polži, jetra in meso iz organov, tuna, perutninska drobovina, modra riba, dagnje, volčja riba.
  • Živila rastlinskega izvora: buča, cvetača, koleraba, rdeče zelje, brokoli, papaja, jagode, regrat, brstični ohrovt, limone, sveža zelišča, špinača, radič, gorčica, repa, solata, paprike, blitva in ohrovt.

Za boljše počutje jejte predvsem raznoliko prehrano, sadje, zelenjavo ter fermentirano hrano, kot so jogurti in kefir. Omejite hrano z umetnimi sladili in razmislite o dodajanju probiotikov svoji prehrani.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close