Ste vedeli, da ženski nogomet ni “od včeraj”? Lepši spol ga navdušeno igra že stoletja!

19. september 2018

Zemlja je okrogla in se vrti okoli svoje osi in obenem giblje po tiru okoli Sonca in podobno je z nogometno žogo, ki je prav tako okrogla, se vrti in giblje, ter po možnosti konča v golu nasprotnika.

Nogomet je sicer postal profesionalen tekmovalni šport šele leta 1920, a sodobna zgodovina najbolj priljubljene igre na svetu je dolga precej več kot le sto let. Človeštvo že tisočletja uživa ob igranju iger, kjer se žogo na kakršenkoli način premakne z nogo. Nadzor nad žogo in njenim premikanjem s pomočjo nog ali stopal je od nekdaj veljal za umetnost in ljudje so že dolgo nazaj občudovali te veščine nadarjenih posameznikov, lahko izvemo tudi na portalu Zgodovina.si. Prvi uradni zapis igre z žogo podobne nogometu izhaja iz daljne Kitajske, kjer obstaja vojaški dnevniški zapis iz 2.-3. stoletja p.n.š., kjer so to igro uporabljali kot vojaško vajo.

Stoletja prepovedana igra, ki jo je ljudstvo takoj vzljubilo

Druga oblika nogometa zgodovinsko izhaja z Japonske. Igra imenovana kemari se je začela igrati približno 500-600 let kasneje kot izvirna igra na Kitajskem, a ni bila tekmovalne narave. Tudi stari Grki so poznali podobno igro – episkyros. Stari Rimljani pa so imeli svojo inačico, ki so ji dejali harpastum. Prav Rimljani so to nekakšno praverzijo nogometa prinesli s sebojna Britansko otočje. Za pravo rojstvo sodobnega nogometa pa se šteje leto 1863 in Anglija je bila, kot je znano skoraj vsakomur, zibelka sodobnega nogometa. Tistega leta se je nogomet namreč tudi uradno odcepil od Ragbijske zveze Anglije in postal samostojen – nastala je Nogometna zveza Anglije.
Zgodnje verzije nogometa so zelo hitro navdušile prebivalstvo v Angliji, oblasti pa ne – leta 1314 je tedanji župan Londona izdal prepoved igranja nogometa na območju London ‘zaradi kaosa, agresivne narave igre in nereda med prebivalstvom’. Tudi kasneje monarhija nogometu ni bila naklonjena. Kralji Edward III, Richard II, Henry IV in Henry V so nogomet razglasili za kaznivo dejanje, ker so z njim podložniki zapravljali dragocen čas, ki bi ga lahko koristneje uporabili.

V 19. stoletju so smele tudi ženske na nogomet

A kljub prepovedim je nogomet (tedaj v bistveno bolj grobi obliki in z drugačnimi pravili) ostal priljubljeno razvedrilo prebivalstva. Strast do nogometa je bila še bolj izrazita v elizabetinskem obdobju. V renesančni Italiji, ki je bila z Anglijo na veliko načinov strateško povezana, se je tedaj že igral nogomet – calcio. Pri italijanski inačici so igralce že razdelili v dve ekipi, vsako s svojo barvo majic. Calcio se je igral predvsem na svečanih prireditvah ob praznikih v Firencah. In če je bil v Angliji nogomet še vedno grob in neuglajen, je imel calcio v Firencah že sofisticirano sodobno obliko. To je sčasoma vplivalo tudi na nogomet v Angliji. Leta 1863 so dokončno uskladili vsa pravila v nogometu, vendar so šele devet let kasneje določili standarde nogometne žoge, kot je velikost in teža. Leta 1866 so na tekmi med Londonom in Sheffieldom tudi prvič določili trajanje tekme na 90 minut. Priljubljenost nogometa je v 19. Stoletju še zrasla, ko so igro uvedli kot šport v javne šole. To je omogočilo tudi inovacije in izboljšave v igri.

Leta 1894 nastane prvi ženski nogometni klub

Vse kaže, da je bila Škotska prva dežela na svetu, ki je k igranju nogometa spodbujala tudi ženske in to že v 18. stoletju. Samske ženske so igrale proti poročenim, samski moški pa so bili gledalci tekem in na njih iskali perspektivne bodoče neveste. Leta 1885 je bilo ženskam prvič sploh dovoljeno, da so se smele kot gledalke udeležiti nogometnih tekem moških ekip. Že na prvo se je zgrnilo več kot 2000 žensk, kar priča o tem, da je ženske nogomet še kako zanimal že v preteklosti. Nettie Honeyball velja za pionirko ženskega nogometa v Angliji, saj je leta 1894 ustanovila prvi ženski nogometni klub (British Ladies Football Club). Prva tekma ženskih ekip pa je bila odigrana v londonskem Crouch Endu v Londonu 23. marca 1895. Ženski nogomet je uradno prešel pod krovno organizacijo Nogometne zveze (FA) šele leta 1993, a zgodovina ženskega nogometa je očitno bistveno daljša. Visok profil in profesionalnost pa je ženski nogomet v Veliki Britaniji začel uživati leta 2002.

Slovenske nogometašice se merijo z največjimi ekipami

Tudi Slovenke profesionalno igrajo nogomet že vrsto let, med drugim pa so tudi nogometne sodnice. V Sloveniji je registriranih kar 25 mednarodnih nogometnih sodnic in zanje veljajo enaki pogoji, kot za moške. Kadar so deležne provokacij na nogometnih zelenicah, le še z večjim veseljem pokažejo, da ne zaostajajo za moškimi kolegi. Ena od mednarodnih sodnic je Aleksandra Česen, s katero smo junija letos na našem portalu naredili obširnejši pogovor. Česnovo je za nogomet navdušil oče David, ki je bil njen prvi trener. Za trdo delo in vztrajnost je bila pred leti nagrajena z nadvse odgovornim položajem mednarodne sodnice pri svetovni nogometni organizaciji FIFA.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) že nekaj let zapored izvaja projekt, ki so ga naslovili: “Rada igram nogomet, in ti?”, ki je namenjen promociji dekliškega in ženskega nogometa po Sloveniji. Projekt je skozi čas dobil prepoznavno podobo v javnosti. Nogometašice SŽNL (Slovenske ženske nogometne lige), ki je bila ustanovljena pod okriljem NZS leta 1992 in jo sestavlja 9 ekip, ki se udeležujejo ne le nacionalnih tekmovanj, ampak tudi mednarodnih, ki jih organizira UEFA. Pod vodstvom selektorja Boruta Jarca se bodo naše nogometašice v kvalifikacijah za 8. svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 v Franciji, pomerile z Nemčijo, Islandijo, Češko in Ferskimi otoki.

Avtor

U. L.

New Report

Close