Ste vedeli, kako lahko v pralnem stroju uničite svoja oblačila?

02. december 2021

Ste vedeli, kako lahko v pralnem stroju uničite svoja oblačila?

02. december 2021
Avtor: Pexels

Strokovnjakinja za kulturo oblačenja je delila nasvete, kako s pranjem v pralnem stroju bolje skrbeti za vaša najljubša oblačila.

To, da je potrebno nova oblačila pred nošenjem dobro oprati, je že splošno znano, a mnogi so prepričani, da je to pač higienska navada. Vendar pa je to pomembno iz še enega, zaskrbljujočega razloga.

Težava so pesticidi in škodljive snovi, s katerimi so prežeti materiali, iz katerih so narejena današnja oblačila. Na to še posebej opozarja strokovnjakinja za kuluro oblačenja, Lea Pisani. Ker so oblačila poceni, se z njimi tudi tako ravna in to ni prav do naše Zemlje, pravi.

“Za eno majčko s kratkimi rokavi se porabi 2.500 litrov vode, za proizvodnjo navadnih kavbojk se porabi 8.000 litrov, … res onesnažujemo. Problem je voda, pesticidi, ki ne vplivajo samo na Zemljo, ampak tudi na naše telo.”

Ob tem izpostavlja, da je to še bolj verjetno, če kupimo oblačilo slabše kakovosti, saj je “veliko možnosti, da je to oblačilo tudi ‘strupeno’, da slabo vpliva na našo kožo, na dihala …”

“Ljudje bi morali vedeti, da lahko dobimo izpuščaje zaradi oblačila, ki je impregnirano z nekim sredstvom, ki ne ustreza naši koži.”

Ravno zato je tako pomembno, da nova oblačila, preden jih oblečete, dobro operete, večina strupenih snovi naj bi se z oblačil sprala po treh pranjih, dodaja strokovnjakinja.

Lea Pisani je strokovnjakinja za kulturo oblačenja že skoraj 25 let. Avtor: Taja Košir Popovič

Pred pranjem ne ločujte samo po barvi, ampak tudi po sorodnosti

Poleg tega pa svetuje tudi, da se oblačila pred pranjem ne ločujejo samo po barvi, ampak tudi po sorodnosti. Torej, brisač denimo ne peremo skupaj z bluzami in srajicami, saj lahko brisače bluze in srajice med pranjem poškodujejo. Poškodujejo jih lahko tudi zadrge hlač, zato teh ne peremo z lepimi in občutljivimi kosi.

To pa še ni vse, Lea izpostavlja tudi programe na pralnih strojih, katerim ne bi smeli slepo zaupati, saj nekateri niso najbolj ustrezni. Program za volno denimo morda sploh ne bo primeren za pranje vašega najljubšega volnenega puloverja. “Če ga date na pranje v programu volna, bo imel stroj 800 vrtljajev, kar je enkrat preveč za volnen pulover,” je razložila.

Še en dodaten nasvet pa bi bil, da se čim večkrat poslužujete ročnega pranja, sploh kosov, ki imajo tako zapisano že na etiketi, pa tudi svoje najljubše kose, za katere hočete, da vam služijo čim dlje.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close