Ste vedeli? Polovica vaših prijateljev ni na vaši strani!

07. avgust 2022

Ste vedeli? Polovica vaših prijateljev ni na vaši strani!

07. avgust 2022
Foto: Pexels

Raziskave kažejo, da kar polovica naših prijateljstev ni obojestranskih.

Ljudje smo na žalost nezmožni popolnoma brezpogojne ljubezni in podpore. Preprosto nismo zlati prinašalci. Toda prijateljstva so velikokrat na preizkušnji, kar nam dokazuje, ali izpolnjujejo celo osnovna načela trdnega zavezništva.

Aristotel je že pred več kot 2300 leti poudaril pomen tesnih odnosov za življenje. Za naše dobro počutje potrebujemo vsaj enega tesnega prijatelja ali dva. Glede na raziskave, pa je le približno polovica naših prijateljstev vzajemnih. Druga polovica morda tiho navija proti vam, medtem ko uživa v vaši nesreči. Še huje, to počnejo, medtem ko vam hlinijo zvestobo.

V primerih, ko počastijo vaše zmage, je to le, če vaš uspeh in sreča ne presežeta njihovih lastnih. Prijateljev ne izgubiš. Izgubiš prikrite sovražnike.

Znaki prijateljstev, ki to niso

Nekaj znakov, ki vam razkrijejo, da vas vaši prijatelji ne dojemajo kot prave prijatelje:

  • Slišite se le, ko nekaj potrebujejo,
  • vsi pogovori se tičejo njih,
  • po druženju z njimi čutite obžalovanje,
  • ko sem vam zgodijo dobre stvari, niso veseli za vas,
  • v vaše življenje prinašajo dramo,
  • nezanesljivi so,
  • nikoli vam ne pomagajo.
Foto: Unsplash

Nič ne loči zrna prijateljstva od plevela tako dobro, kot osebna kriza

Težava ni toliko povezana z močjo vezi, ampak bolj z našo individualno močjo značaja in  sposobnostjo izbiranja prijateljev. Pogosto boste videli, da se obrobni znanci dvignejo nad vsa pričakovanja v težkih časih, medtem ko ‘najboljši’ prijatelji v življenju ne uspejo zagotoviti čustvene podpore … ali pa le izrečejo banalne stvari, kot je: “Če kaj potrebuješ, veš, kje me najdeš.”

Ste že kdaj opazili, da, ko se vam zgodi kaj slabega, dobite le sem in tja kakšno sporočilo, a podpora ni nikoli dolgoročna? Resnica je, da mnogi ljudje nimajo dovolj dobrote v sebi, da bi vzdrževali dolgotrajno sočutje ali empatijo. Nekateri ljudje so preprosto preveč raztreseni ali se soočajo z lastnimi preizkušnjami, da bi se vam bolj posvetili. Želijo, da vaša kriza izgine, preden jim hitro izčrpate njihove vljudnostne rezerve.

Foto: Pexels

Raziskave tudi kažejo, da ljudje slabo ocenjujemo, kdaj so naša prijateljstva obojestranska. A če si želite brezpogojne podpore, za to obstajajo tudi druge rešitve:

  • Posvojite žival. Vaš kosmati prijatelj vam bo nudil brezpogojno in neizmerno ljubezen, ki nikoli ne bo zbledela. Domače živali pa imajo tudi pozitiven učinek na našo mentalno in fizično zdravje.
  • Dodaten hobi ali posel. Dodatna zaposlitev, v katero boste vložili svojo strast in čas, vam bo dala zadovoljstvo in potrditev, ki je ne potrebujete od drugih.
  • Prostovoljstvo. Filantropija je najhitrejša in najbolj neposredna pot iz lastne glave. Prav tako okrepi vašo psiho s prepotrebno katarzo in perspektivo ob srečevanju podobno mislečih ljudi. Pomagati drugim, pomaga vam.
  • Lokalna druženja in dogodki. Razmislite o pridružitvi spletnim družbenim skupinam, ki organizirajo redne dogodke. Udeleženci so venomer odprti in zainteresirani za sklepanje novih prijateljstev. In brez skrbi, če ste sramežljivi, saj so to običajno zelo prijetni ljudje. Na spletu lahko iščete skoraj vsako temo in najdete celotno skupnost, ki se ji posveča. Od pletenja, do športa, do Pokémonov, za vse obstaja pleme.
  • Introspekcija. Samopregledovanje, vključno z analizo lastnih motivacij, dejanj in pričakovanj drugih, je zelo pomembno. To vključuje preverjanje, zakaj privabljate in se družite s svojimi trenutnimi prijatelji. Ko boste bolje razumeli sebe – bodisi s kratkim razsvetljenjem bodisi s popolnim “spoznanjem samega sebe” – boste v svoj krog dovolili le ljudem najvišjega kalibra.

Da boste imeli dobre prijatelje, morate najprej biti svoj najboljši prijatelj. Ko boste cenili sebe in svojo energijo, boste začeli privabljati ljudi, ki bodo enaki.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close