Ste vedeli? Sočutje vas lahko “skuri”.

09. avgust 2022

Ste vedeli? Sočutje vas lahko “skuri”.

09. avgust 2022
Foto: Unsplash

Strokovnjaki opozarjajo: ko skrbite za druge, skrbite tudi zase.

Ali se zaradi skrbi za druge počutite izčrpani in izgoreli? Medtem ko lahko hitro iskanje vaših simptomov v Googlu ali celo obisk zdravnika pokaže, da je utrujenost od sočutja kriva za to, obstajajo orodja, ki vam bodo pomagala preprečiti izgorelost.

“Obstaja veliko dokazov, ki nakazujejo, da so centri za nagrajevanje v naših možganih, povezani s pozitivnimi čustvi, pozitivnim vplivom in občutki pripadnosti, aktivirani, ker sočutje vključuje ukrepanje za lajšanje bolečine ali trpljenja nekoga, ne pa le empatično opazovanje trpljenja,” je pojasnil profesor Stephen Trzeciak, direktor katedre za medicino na Cooper Medical School na Univerzi Rowan. “Medtem ko empatija boli, sočutje dejansko zdravi – tako za dajalca kot za prejemnika.”

Zakaj se torej počutimo, kot da nas skrb za druge izčrpava?

“Ko doživimo izgorelost, je naš instinkt morda ta, da se umaknemo ali usmerimo pozornost stran od mesta, kjer čutimo, da je vir naše izgorelosti,” je dejal Trzeciak. “Vendar pa raziskave kažejo, da moramo dejansko storiti ravno nasprotno in se nagniti k povezovanju in odnosu. Ugotavljamo namreč, da ko ljudje doživljajo podobne stopnje stresa, so tisti, ki nimajo sočutja, najbolj nagnjeni k izgorelosti. To kaže na to, da je sočutje za nas zaščitni dejavnik pred izgorelostjo.”

Foto: Unsplash

Smo v krizi sočutja

Trzeciak meni, da je prepričanje, ki mnogim od nas preprečuje, da bi bili bolj sočutni, to, da vzame preveč časa. Na primer, 56 odstotkov zdravnikov meni, da nimajo časa za sočutno zdravljenje bolnikov.

Vendar pa je pet različnih študij pokazalo, da traja manj kot eno minuto, da se vzpostavi sočutna povezava, zaradi njenih nevroloških koristi pa so se ljudje počutili manj pod pritiskom in bolj “časovno bogati”.

Trzeciak priporoča, da namesto, da zadržujemo naše sočutje zaradi strahu pred izgubo energije, truda in časa, ki jih zahteva skrb za druge, posežemo po alternativah:

  • Previdno zastavljanje vprašanj: Ko opazimo, da je nekaj narobe, osebo vprašajte, kaj jo najbolj skrbi, in ji pustite prostor, da se lahko smiselno odzove. Ni nam treba biti popravljalec; že to, da smo prisotni drug ob drugem, je samo po sebi koristno in ima lahko pomemben vpliv.
  • Dajte si čas, da si zagotovite čas: Namesto da bi se skozi dan premikali z ostro učinkovitostjo in ljudem dali vedeti, kako natančno ste zaposleni, poiščite priložnosti za vzpostavljanje pomembnih povezav.
  • Spodbujanje miselnosti rasti: Zavedajte se, da sta vaša empatija in sočutje voljna ter da lahko z vajo rasteta in se izboljšata. Če stopite iz cone udobja in udejanjate sočutje, vam bo pomagalo, da boste boljši pri vzpostavljanju pristnih, iskrenih in pomembnih povezav.

Kdaj ste vi nazadnje svoje sočutje delili z drugimi?

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close