Ste vedeli? Ustrezen parfum nam lahko pomaga pri spopadanju s stresom.

17. februar 2023

Ste vedeli? Ustrezen parfum nam lahko pomaga pri spopadanju s stresom.

17. februar 2023
Foto: Pexels

Je to način za zmanjševanje stresa, ki ga iščete že leta?

Na družbenih omrežjih lahko spremljamo številne reciklirane trende – od hlač z nizkim pasom, do kombinacije obleke čez hlače in makeup trendov iz devetdesetih. Nekateri povratek starih trendov nostalgično pozdravljajo, medtem ko jim drugi močno nasprotujejo. Ne glede na mnenje, ki ga imamo, trendi v nas nedvomno vzbudijo določene občutke glede preteklosti. 

Verjetno bi se torej lahko strinjali, da je vonj prav tako eden izmed časovnih strojev, ki nas lahko ponese nazaj v preteklost. Ljudje se zato regresijske terapije, pri kateri se s pomočjo hipnoze vračamo v preteklost, se soočamo s preteklostjo, s svojimi fobijami, depresijo in anksioznostjo, lotevajo prav s pomočjo parfumov, kar imenujejo tudi parfumska regresija. 

Foto: Pexels

Pravi parfum vpliva na razpoloženje

Študija iz leta 2016 je namreč pokazala, da ima spomin, ki ga prebudimo s pomočjo vonja, velik vpliv na naše psihično in fizično zdravje. Z eksperimentom so namreč ugotovili, da vonj, ki v nas sproža pozitivne spomine, tudi pozitivne učinke na naše razpoloženje, pomaga nam, da se izognemo slabi volji in zmanjša raven stresa. 

Pri tem ne gre zgolj za prijetne vonjave, temveč za vonj iz naše preteklosti, ki nas navda z občutkom varnosti in zadovoljstva ter sreče, obenem pa zniža raven anksioznosti in stresa, ki ga občutimo. 

Raziskovalci pravijo, da ima občutek nostalgije dokazano številne psihološke posledice. “Nostalgično spominjanje povečuje pozitivne učinke, krepi samopodobo, krepi povezavo med preteklostjo in sedanjostjo, ustvarja občutke socialne povezanosti, krepi optimizem in daje življenju smisel,” so zapisali.  

Foto: Pexels

Vendar pa lahko to deluje tudi v našo škodo. Nadaljnje raziskave so pokazale, da lahko nekatere vonjave dejansko povzročijo večji stres, če so povezane s travmatičnim dogodkom iz naše preteklosti. To ni idealno, vendar vsekakor dokazuje, da so vonj in naše čustvene izkušnje nedvomno povezani. 

Dawn Goldworm, strokovnjakinja za parfume, je v svojem TedTalku razložila, da sta “vonj in čustvo shranjena v enem spominu,” zato so naši možgani že pri desetih letih določili “osnovo za vonje, ki jih boste imeli radi ali jih boste sovražili do konca življenja”. Takrat je edini “čut”, ki je enako razvit kot naš čut za vonj, čustvo. Zato lahko domnevamo, da je to razlog, da sta tako tesno prepletena.

Foto: Unsplash

“Ko začutiš vonj, z njim samodejno povežeš čustvo,” pravi. “Vonj in čustvo ostaneta za vedno povezana, saj lebdita v našem vohalnem spominu.” V bistvu je vonj enak spominu. 

“Samo en vonj in že se preselimo na drugo mesto in v drug čas. Lahko si ustvarimo celotno sliko, kje smo bili. Z neverjetno natančnostjo se lahko celo spomnimo, kako smo se v tistem trenutku počutili, in to z enim samim vonjem.”

Dawn Goldworm

V preteklost nas lahko vrne vonj maminega parfuma iz našega otroštva, vonj babičine kuhinje ali očetovih srajc, ali pa vonj klorirane vode, ovitkov za šolske zvezke in vonj laka za lase, ki ga je uporabljala teta. Številni zato v upanju na pozitivne občutke in manj stresa vztrajno iščejo vonjave iz otroštva.

Katere pa v vas vzbudijo nostalgične občutke?

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close