Ste že kdaj solili lubenico?

16. julij 2022

Ste že kdaj solili lubenico?

16. julij 2022
Foto: Pexels

Poleti ni boljšega od rezine osvežilne lubenice. A nekateri svojo lubenico celo solijo!

Posipavanje lubenice s soljo se morda sliši kot nenavadna navada, a igra sladkega in slanega naj bi jo naredila še bolj mamljivo. Samo pomislite na slano karamelo, arašidovo maslo in druge sladice, kjer sol poudari sladkobo.

Poleg tega je lubenica v solatah običajno kombinirana s slanimi sestavinami, zato jo pogosto postrežemo s sirom in balzamičnim kisom ali dodamo solatam s feto. Toda, zakaj je sol tako dobra za lubenico?

Kako sol vpliva na okus lubenice?

Po mnenju Barb Stuckey, avtorice knjige Taste What You’re Missing, The Passionate Eater’s Guide to Why Good Food Tastes Good, se dodajanje soli sladki lubenici morda zdi nerazumljivo, vendar ima oporo v gastronomiji.

Stuckey pojasnjuje, da ima lubenica tri elemente okusa, in sicer sladko, kislo in grenko. Grenkoba do neke mere zatre sladkobo in ravno sol lahko to omili in okrepi okus sladkobe.

Čeprav s soljo ne smete pretiravati, saj vsebuje natrij, pa to ne bo preveč vplivalo na vaš krvni tlak. Barb pa še dodaja, da telo, še posebej poleti, hrepeni po več soli. “Ko je vroče, hrepenimo po slani hrani, ker s potenjem izgubljamo natrij, natrija pa nimamo možnosti shraniti. Zato naravno hrepenimo po soli, zaradi česar želimo ohraniti svoje elektrolite v ravnovesju,” je pojasnila za HuffPost.

Foto: Unsplash

Ostala slana živila, ki se odlično podajo k lubenici

Po poročanju portala All recipes lahko dodate celo grobo sol, ki poskrbi za boljše ravnovesje okusov v vsakem grižljaju. Začimbne soli so odličen dodatek k lubenici tudi na poletnih žarih ali piknikih. Lahko jo začinite tudi z drugimi začimbami, kot sta pekoča rdeča paprika in poper.

Siri, kot sta feta in halumi, prav tako zagotavljajo prijeten slan kontrast lubenici, saj povečajo njeno sladkost. Celo peka lubenice na žaru lahko pomaga povečati sladkobo.

Foto: Unsplash

Če pa pazite na vnos natrija, lahko podobne rezultate dosežete tudi s citrusi iz sveže iztisnjenega limoninega ali limetinega soka. Kumara prav tako dobro uravnoteži lubenico, ker je naravno grenka, zato njuna kombinacija poudari sladkost lubenice.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close