Ste že slišali za “barvne zvoke”, na katere so vsi nori?

13. marec 2023

Ste že slišali za “barvne zvoke”, na katere so vsi nori?

13. marec 2023
Foto: Pexels

Različni zvoki oz. šumi so postali nov način sproščanja, ki ga uporabljajo že mnogi.

Danes se zdi, da se skoraj vsi ukvarjajo s tem, kako zmanjšati ravni stresa v življenju, se sprostiti, izboljšati kakovost spanca ter se lažje in bolje koncentrirati. In kaj, če bi vse to lahko dosegli s pomočjo slušalk in zvoka? Zagovorniki bele, rjave, roza, zelene in modre zvočne terapije predlagajo točno to.

Poslušalci teh “šumov” pravijo, da lahko s poslušanjem zvokov “različnih barv” vplivamo na vse zgoraj omenjene težave. Stvari seveda nikoli niso črno-bele in znanstvenih podatkov, ki podpirajo to teorijo, ni veliko. Vendar imajo vsi ti zvoki pomembno sposobnost prikrivanja zvokov, ki motijo nas ali našo pozornost, pa naj gre za delo ali spanje.

Ne glede na to, kako natančno povzročijo pozitiven učinek, se zdi, da je ta lahko zelo resničen. Tukaj je vse, kar morate vedeti.

Beli šum za koncentracijo

Ta skupina zvokov vključuje vse frekvence, ki jih lahko slišimo (od 20 Hz do 20 kHz), predvajane hkrati. Ker je visokofrekvenčni zvok podoben piskanju, je lahko beli šum za nekatere ljudi neprijeten – spominja na zvok, ko menjate programe na televiziji ali radiu.

Vendar hočeš nočeš, beli šum je tisti, za katerega obstaja največ znanstvenih raziskav (za večino drugih “barv” je premalo znanstvenih podatkov), in te študije kažejo, da beli šum pomaga pri nekaterih primerih ADHD, predvsem pri hitrosti pisanja in branja ter pri koncentraciji.

Foto: Pexels

“Rjavi šum” za pomiritev

Ta šum ima nižjo frekvenco kot beli šum, zato je “bolj prijeten za uho”, in čeprav ni veliko raziskav, se je razvilo veliko teorij o tem, kako bi lahko pozitivno vplival na umirjanje našega uma.

Nizke frekvence zagotovo stimulirajo možgane, in ker je rjavi šum prijetnejši, ga boste bolj verjetno uporabili. Poleg tega zaduši neželene zvoke iz okolja, kar tudi zmanjša stres. Z drugimi besedami, predvajajte ga kot zamenjavo za ambientalno glasbo v ozadju in najverjetneje vam bo prijal in vas sprostil.

“Roza šum” za uspavanje

Vsi, ki imate težave s spanjem – to je zvok za vas. Mnogi ga primerjajo z zvokom padajočega dežja, pomešanega z malo prasketanja, in čeprav je nekoliko glasnejši od belega hrupa, obstajajo eksperimentalne študije, ki podpirajo dejstvo, da roza hrup stabilizira možganske valove in stabilizira spanec.

“Zeleni šum” za učenje

Različica, ki ni niti blizu niti daleč od belega šuma, ampak se nahaja na sredini zvočnega spektra, je zeleni šum. Kot že ime pove, zeleni šum spominja na zvoke narave, kot je na primer slap in je prijetnejši od belega šuma. Če imate na primer težave z učenjem ali koncentracijo pri delu, je morda čas, da ga preskusite.

Foto: Pexels

“Modri šum”, ki ga lahko preskočite

Modri ​​šum je koncentrirana energija, ki je praktično nasprotje rjavega šuma. Pogosto ga opisujejo kot sopenje, ki je lahko zelo razdražljivo in stresno, raziskave pa namigujejo, da ima modri šum tudi vpliv na povezavo med želodcem in možgani. Zveni izjemno neprijetno.

Je uporabna?

Čeprav ni dovolj znanstvenih del in podatkov o resnični učinkovitosti tovrstne terapije, je splošni nasvet: če vam je všeč, jo uporabljajte. Tudi če gre za čisti placebo učinek, ima zagotovo svojo vrednost in mesto. Zvok je orodje, ki lahko resno vpliva na to, kako obdelujemo vse, kar se dogaja okoli nas, zakaj ga ne bi uporabili?

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close