Ste že slišali za “pick me girls”?

15. november 2022

Ste že slišali za “pick me girls”?

15. november 2022
Foto: Instagram

Morda še niste slišali za “pick me girls”, a na TikToku je to izjemno poznan fenomen med dekleti.

Če na TikToku začnete iskati izraz “pick me girl“, boste zelo hitro našli kopico videov, ki prikazujejo, kaj ta pojav pomeni. A ne gre le za še enega v nizu trendov z družbenih omrežij in zgolj material za vsebino, gre za globoko zakoreninjeno mizogeno prakso, ki se je ženske pogosto ne zavedajo.

Možno je, da se boste prepoznali v kateri od naslednjih lastnosti, a naj vas to ne prestraši, saj vedenje pick me girl pogosto prihaja iz nezavednega. Ta sindrom se pogosto povzroči, da “ponižamo” druge ženske, da bi povzdignile sebe.

Izraz “pick me” izhaja predvsem iz tega, da želijo ženske z blatenjem drugih deklet moškim sporočiti, naj izberejo njih, češ: “Jaz nisem kot druga dekleta, izberi mene.”

Izraz “pick me” izhaja predvsem iz tega, da ženske s svojim blatenjem drugih deklet, želijo moškim sporočiti, naj izbere njih. “Jaz nisem kot druga dekleta, izberi mene.”

To ni vedno očitno, poleg tega večinoma ni namenjeno predvsem drugim ženskam, temveč bolj poudarjanju lastnih osebnih lastnosti. Bistvo pa je, da je to najbolj zahrbtna oblika mizoginije, saj je navsezadnje takšno vedenje namenjeno pridobivanju moške pozornosti.

@random.vidz247 This is what a pick me girl be like #fyp #funny #pickmegirl #tiktok #ew ♬ original sound – RandomStuff

Kako to izgleda v praksi?

Gotovo ste neštetokrat slišali stavke, kot so “Nisem kot druga dekleta”, “Ne ličim se” ali “Nikoli ne delam drame”. Ta dekleta so običajno del moške ekipe in to ponosno poudarjajo, se hvalijo, da so posebne v primerjavi z drugimi dekleti in jih zaradi tega, zavedno ali nezavedno, spravljajo v zadrego.

@saharrooo IG: sahardahii #relatable #comedy #girls #pickme #pov #hate #school #friends #viral ♬ original sound – Sahar

Pick me girl se želijo distancirati od stereotipnih “ženskih” običajev z izbiro “moških” dejavnosti, kar pravzaprav samo še dodatno hrani idejo o spolnih vlogah.

@thejudass Yaa true story i dont wear makeup🥺 #fyp #pickme #funny ♬ original sound – andy

Pick me girl je še en žalosten, a močan pokazatelj krempljev mizoginije in kako globoko pod površje so zagrebli. V svetu, ki sloni na dominantno patriarhalnih postulatih in imamo veliko nezdravih vedenj in čustvenih praks, je najmanj, kar lahko naredimo, da k temu ne prispevamo.

In za začetek je dovolj, da ta vzorec opazimo in ga poskusimo popraviti.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close