Ste že slišali za “tiho odpoved”?

25. avgust 2022

Ste že slišali za “tiho odpoved”?

25. avgust 2022
Foto: Unsplash

Po svetu se med zaposlenimi pojavlja nov fenomen, ki omogoča boljše razmere za zaposlene.

“Tiha odpoved” je pojav na delovnem mestu, ki je preplavil družbene in ostale medije, potem ko je nedavni TikTok videoposnetek postal izjemno priljubljen.

Toda, kaj je tiha odpoved in zakaj je lahko odlična za vaše duševno zdravje?

V nasprotju s tem, kakor se sliši, tiha odpoved ne pomeni lenarjenja, posedanja, sabotiranja ali popolne opustitve službe. Pomeni zavrnitev ideje, da morate iti pri delu preko vseh meja. To pomeni, da prideš na delo, opraviš delo, za katerega si plačan, potem pa greš domov in živiš svoje življenje.

@zaidleppelin On quiet quitting #workreform ♬ original sound – ruby

Kljub temu, da “strokovnjaki” za zaposlovanje opozarjajo ljudi na tveganja tihe odpovedi (na primer, da bi bili spregledani pri napredovanjih ali da so najprej odpuščeni), je pomembno, da se spomnite vira tega nasveta – delodajalcev in njihovih predstavnikov. V resnici bi lahko bila tiha odpoved tisto, kar vam je predpisal zdravnik – zdravilo za vaše duševno zdravje.

Je zdravilo proti izgorelosti

Izgorelost je pogosto posledica opravljanja dela, ki ni v skladu z našimi vrednotami, ali ko se počutimo ovirane, da bi počeli to, kar želimo. Toda prevladujoči scenarij je že desetletja: “No, delo je pač takšno. Ne bi smeli uživati. Zato se temu reče delo – ne zabava.”

Že generacije nam govorijo, da če se bomo bolj trudili, žrtvovali svoje duševno in fizično zdravje – in čas z družino –bomo dobili napredovanje, ali vsaj varnost zaposlitve. A na žalost to v moderni dobi ne velja več.

Foto: Pexels

Tiha odpoved vam pomaga, da se strateško izognete izgorelosti, saj vam preprečuje, da bi pretiravali in za delo žrtvovali svoje dobro počutje.

Pomaga pri postavljanju mej

Navsezadnje tiha odpoved pomeni samo postavljanje zdravih meja.

Način, na katerega zaščitimo svoje prioritete in vzpostavimo ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem, je, da postavimo zdrave meje – da rečemo: “Hej, tukaj potegnem črto. Tukaj je sprejemljivo in tukaj je nesprejemljivo, če želite, da delam za vas.”

Postavljanje zdravih meja za boljše ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem lahko pomeni naslednje:

  • Dela ne nosite domov,
  • izven delovnega časa ne preverjajte službenih sporočil,
  • neobveznih delovnih dogodkov (kot je denimo teambuilding) se vam ni potrebno udeležiti,
  • ne delajte več od števila ur, za katere so vas zaposlili.

Če postavimo meje v službi, se lažje ukvarjamo s stranskimi vrveži ali hobiji, preživimo več časa z ljubljenimi ter zaščitimo naše duševno in fizično zdravje.

Foto: Unsplash

Da nam občutek kontrole

Ko verjamete, da imate svobodo odločanja nad svojim življenjem, imate tako imenovani notranji lokus nadzora. Ko verjamete, da ne morete vplivati na to, kar se vam dogaja – da so zunanje sile in naključne možnosti večinoma odgovorne za to, kako se vaše življenje izteče – imate zunanji lokus nadzora.

Osredotočanje na stvari zunaj vašega nadzora povečuje stres, frustracije in občutke nemoči. Ko verjamete, da nimate nadzora na delovnem mestu in se vsak dan počutite, kot da se vam meša, je enostavno razviti občutek nemoči – ali tako imenovani zunanji lokus nadzora.

Tiha odpoved je strategija za uveljavitev vaše moči nad tem, kar je pod vašim nadzorom, tako da pridete pravočasno, opravite svoje delo, nato pa odidete domov in napolnite svoje življenje s pomembnimi povezavami in dejavnostmi.

Kajti bolj kot se osredotočate na to, kar imate pod nadzorom, bolj se boste počutili opolnomočene in močnejši bo vaš notranji lokus nadzora.

Pomaga pri urejanju prioritet

Med veliko krizo, izgubo ljubljenih zaradi covid-19 in negotovostjo glede prihodnosti, ki so jo prinesli svetovni dogodki v zadnjih nekaj letih, so mnogi spremenili svoje prioritete. Morali smo natančno preučiti, kaj je pomembno in kaj ne ter, kaj želimo od življenja.

Razmislite o stoičnem konceptu memento mori – latinsko za “ne pozabite, da boste umrli”. Ni mišljeno negativno. Namen tega je, da nas opomni, da svojo smrtnost uporabimo kot motivacijo za polno življenje. Lahko pa naredite korak dlje in spremenite v “ne pozabite, da se bo končalo.”

Vaši otroci ne bodo večno otroci – odrasli bodo in se odselili, da bi začeli svoje življenje. Nekega dne ne boste mogli obiskati staršev ali starih staršev, ker jih ne bo več. Ali pa pomislite na stvari, o katerih sanjarite, kot je pisanje knjige, učenje jezika ali potovanje v tujino.

Foto: Unsplash

Danes imate še čas. Toda nekega dne vam ga bo zmanjkalo. Tiha odpoved vam lahko pomaga, da si vzamete več časa za tisto, kar je zdaj pomembno.

Označuje spremembo duha časa

O tihi odpovedi se trenutno govori kot o trendu, osredotočenem na generacijo Z, vendar menimo, da je to le zadnji primer, kako starejše generacije infantilizirajo mlajše, kar spodkopava pravo težavo – biti preobremenjen, premalo plačan in premalo cenjen.

Glede na nedavno raziskavo Bankrate se 55 odstotkov prebivalcev počuti premalo plačanih, 51 odstotkov pa je poroča, da bodo v naslednjih 12 mesecih verjetno iskali novo službo. Milenijci in generacija Z so odraščali ob gledanju, kako so starejše generacije žrtvovale vse, da bi imele varnost zaposlitve in napredovale po lestvici podjetja. Toda vse, kar so dobili, je bila zabava s pico in 3-odstotna povišica.

Tiha odpoved predstavlja spremembo paradigme – da je življenje več kot delo. Gre za to, da za službo, ki vas ne definira, ne obogati in je navsezadnje nepomembna v primerjavi s tem, kar je resnično pomembno v življenju – življenjem, niste pripravljeni žrtvovati vsega, kar vas zanima.

Foto: Pexels

Ali uživate v svojem delu?

Če obožujete svoje delo in vidite, da ga opravljate s strastjo, potem vsekakor dajte vse od sebe.

Če pa je vaša služba odskočna deska ali zgolj način, da zaslužite dovolj denarja za plačilo računov, in niste pripravljeni žrtvovati svojega dobrega počutja za to, je tiha odpoved dobra prilagodljiva strategija obvladovanja, s katero lahko postavite zdrave meje.

To ni lenoba. To je postavljanje zdravih meja in opravljanje dela, za katerega ste plačani, nato pa preostanek svojega časa preživite po svoje. Ker se nihče na smrtni postelji ne ozira nazaj in si ne želi, da bi več časa preživel v službi.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close