Štirje predlogi za zajtrk, bogat z beljakovinami!

28. november 2021

Štirje predlogi za zajtrk, bogat z beljakovinami!

28. november 2021
Avtor: Unsplash

Vsi vemo, da zajtrka ni priporočljivo izpuščati, saj je nujen za zadostno količino energije skozi dan.

Če želimo biti produktivni, skoncentrirani in kreativni, je pomembno, da pojemo dober zajtrk.

Dober in zdrav zajtrk naj bi vseboval do kar 30 odstotkov našega dnevnega kalorijskega vnosa oz. vsaj četrtino naših dnevnih potreb. Beljakovine morajo biti vključene v naš zajtrk, saj so ključne za mišično strukturo, vezivno tkivo, encime in hormone, ki so pomembni za fizično aktivnost in zdravje.

Beljakovine so spojine, sestavljene iz aminokislin, v sestavi beljakovine pa najdemo kar 20 različnih aminokislin. Vendar je samo devet aminokislin esencialnih, kar pomeni, da jih telo ni sposobno sintetizirati samo, zato jih moramo zaužiti skozi prehrano.

Ena izmed posledic pomanjkanja beljakovin v prehrani je to, da telo ne bo imelo izbire in bo pričelo razgrajevati beljakovine v telesu, da bi zagotovilo aminokisline. Posledice pomanjkanje beljakovin so pretirana želja po sladkem, težave z lasmi, oslabelost telesa in zmanjšana imunost. Študije so pokazale, da uživanje zajtrka z vsaj 30 do 35 gramov beljakovin, zmanjša napade lakote skozi dan.

Avtor: Unsplash

Ideje za zdrav beljakovinski zajtrk:

  1. Toast z namazom: namažite dva kosa beljakovinskega toasta z eno žlico arašidovega masla, Nato narežite banano na kolobarje in položite na vrh masla. Dobra ideja pa je tudi, da date na eno polovico banano s cimetom, na drug pa arašidovo maslo in iz tega naredite sendvič.
  2. Omleta iz beljakov: Naredite omleto iz beljakov, dodajte nekaj paprike in druge sezonske zelenjave, poleg čebule, špinače in feta sira. V sezoni špargljev pa ti veljajo za odličen dodatek omleti. Preden spečete beljak, pokuhajte šparglje v vodi, jih odcedite in dodajte omleti.
  3. Sendvič s humusom: Humus lahko pripravite kadarkoli in ga imate do kar štiri dni v hladilniku. Pripravite ga tako, da skuhate čičeriko, jo odcedite in zmiksate z olivnim oljem, česnom in limoninim sokom. Na proteinski kruh namašite štiri žlice humusa, dodajte nekaj paradižnika ali rukole in 30 gramov kozjega sira.
  4. Kruh z zelenjavnim namazom: narežite zeleno in jabolka na koščke, korenje na kolobarje in jih zmiksajte s prahom sončničnih semen in indijskimi oreščki. Ko dobite gladko zmes, dodajte limonin sok in začimbe po želji, ter vse zmešajte. Tudi ta namaz namažite na beljakovinski kruh.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close