Stres vpliva na našo govorico!

28. junij 2022

Stres vpliva na našo govorico!

28. junij 2022
Foto: Unsplash

Znanstveniki so odkrili, da ljudje, ko so pod stresom, govorijo glasneje in hitreje.

Raziskovalci so analizirali govorico ljudi, ki so se snemali med običajnim pogovorom vsak dan po službi. Udeležence pa so tudi prosili, naj poročajo o stresorjih, ki so jih doživeli tisti dan in o svojih zaznanih stopnjah stresa, poroča Daily Mail.

Posnetke so analizirali z računalniško opremo in opazili določene spremembe ob dneh, ko so ljudje poročali o več stresorjih. Ugotovili so, da so ljudje hitreje in intenzivneje govorili na dni, ko so se na delu bolj naprezali, ne glede na to, kako stresno so se dejansko počutili v trenutku pogovora.

Boljše odkrivanje in obvladovanje stresa

Raziskovalci upajo, da bi lahko njihove ugotovitve uporabili za pomoč ljudem pri spremljanju njihovih dnevnih ravni stresa in jim tako pomagali pri boljšem obvladovanju.

Foto: Unsplash

Avtor študije Markus Langer z univerze Saarland v Nemčiji je dejal, da stres aktivira simpatični živčni sistem, kar vodi do proizvodnje hormonov, kot sta kortizol in adrenalin. To lahko povzroči bronhodilatacijo, torej odpiranje dihalnih poti in višjo hitrost dihanja, kar lahko poveča intenzivnost ali glasnost glasu in hitrost govora.

Marcus in njegova ekipa predlagajo, da bi se tehnologija snemanja glasu lahko uporabila za pomoč ljudem pri spremljanju stresa. “Glede na vseprisotnost tehnologij in mikrofonov v pametnih telefonih in pametnih zvočnikih bi bilo mogoče zbrati glasovne podatke, ki zagotavljajo vpogled v ravni človeškega stresa,” so zapisali v svoji raziskovalni nalogi.

Prav tako verjamejo, da bi lahko vsakodnevno snemanje govora in spremljanje stresa pomagalo lajšati stres, ki pa je univerzalen vzrok za številne zdravstvene težave.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close