Strokovnjaki o vrednosti trenč plašča: zakaj plačati 2.000 evrov?

Kultni Burberry dežni plašč stane pravo malo premoženje – zakaj ima tako visoko ceno?

Ponavadi smo prepričani, da je ime tisto, ki ga plačamo v svetu mode. Vendar ni čisto vedno tako, kar dokazuje denimo znamka Burberry s svojimi kultnimi dežnimi plašči oziroma trenčkoti. Ko so v ZDA delali raziskavo, koliko denarja so ljudje pripravljeni dati za kakovosten dežni plašč, so dobili odgovore od sto do 500 dolarjev, večina bi jih bila pripravljena plačati 250 dolarjev oziroma v naši valuti okoli dvesto evrov.

Čeprav se na videz povsem spodobni trenčkoti dobijo pri nizkocenovnikih že za 40 ali 50 evrov, so kupci obeh spolov prav za prehodni pomladni plašč oziroma trenčkot pripravljeni plačati več, ker se zavedajo, da jim bo dober plašč služil več sezon, tudi desetletje ali še več, saj s svojo obliko in funkcionalnostjo preprosto nikoli ne gre iz mode.

To nas privede do vprašanja, kakšna je sploh razlika med plaščem, ki stane manj in onim, ki stane skoraj toliko, kot majhen rabljen avto. Valerie Steele, direktorica newyorškega Fashion Institute of Technology meni, da je visoka cena Burberry plašča upravičena, pa ne samo zato, ker je prav ta modna hiša utemeljila trenčkot oziroma ga prva dala na trg leta 1879. In tudi ne samo zato, ker velja za modni ‘it’ kos, ki sta ga slavnega naredila Audrey Hepburn v filmu Zajtrk pri Tiffanyju ali inšpektor Clouseau v filmu Pink Panther.

Za začetek, vsi Burberry trenč plašči se izdelujejo v Veliki Britaniji in ne v Pakistanu ali podobnih državah tretjega sveta. Delavci v Burberryjevi tovarni v Castlefordu na  teden sešijejo okoli 5000 tovrstnih plaščev, za izdelavo enega se porabi štiri ure. Plašč z etiketo Burberry Made in England je izdelan iz 80 delov, samo ovratnik je denimo narejen iz osmih delov.

Prav ta kompleksnost krojenja in šivanja ter prepoznaven vzorec na podlogi plašča je recimo nekaj, po čemer takoj prepoznate, ali gre za original, ali za kopijo. Eden zanimivih detajlov, dediščina znamke, je tudi kovinska zaponka v obliki črke D na pasu (podobna tisti za zapenjanje ročnih granat) pa tudi to, da je tkanina narejena iz posebnega vodoodpornega bombaža, kar daje plašču visoko funkcionalnost.

V ta plašč je dejansko vtkana zgodovina, saj so ga izdelovali tudi za angleško vojsko (sedaj razumete, od kod zaponka v obliki črke D). Cena je zagotovo visoka za naše razmere, a misel, da bi nekoč postali lastnik ali lastnica tega plašča, je nedvomno mamljiva.

Današnji deževni dan je kot nalašč za razmišljanje o kakovostnem dežnem plašču in čeprav si nas večina lahko privošči samo kopijo, je že sama misel na to, kako je Burberry trenčkot otipati in kako bi se v njem počutili, nadvse prijetna.

 

Foto: BBC, Vogue, Pinterest, BoF

New Report

Close