Strokovnjakinja svetuje: Kako izpustiti preteklost in ‘duhove’ bivših?

01. avgust 2017

“Nič hudega, da so vam naredili krivico, težava je, če se tega kar naprej spominjate,” je zapisal že Konfucij.

Ko je psihologinja in svetovalka za medosebne odnose Sabrina Alexis skupaj z Ericom Charlesom pisala knjigo ‘He’s Not that Complicated’, ki sta jo izdala leta 2012, je pri pisanju tudi sama naletela na eno najbolj terapevtskih izkušenj svojega življenja.

Na dan je izbezala t.i. duha preteklih razmerij oziroma bivših fantov. “Z vsakim napisanim poglavjem sem se kar stresla, ko sem pomislila, kako sem se obnašala v razmerjih. Včasih bi se ob spominu zasmejala, še večkrat pa sem bila žalostna in nazadnje se je žalost sprevrgla v jezo, ta pa se je razširila kot požar. Ugotovila sem, da v resnici določenih stvari nisem predelala, le potisnila sem jih daleč od oči. Sedaj so spet prišle na plano.”

A potem si je dovolila razmislek in ugotovila: preteklost je samo preteklost! “Noro bi bilo živeti življenje v strahu, da se bo zgodovina ponovila, saj tudi sama nisem ista oseba, kot sem bila takrat, niti približno!”

“Žalostna sem, ko pomislim, koliko bolečine je morala ‘stara jaz’ pretrpeti, toda po drugi strani sem zanjo vesela, sicer se ne bi nikoli toliko naučila o odnosih, kot sem se.”

In sedaj sledijo Sabrinini nasveti, kako se spopasti s preteklostjo in duhovi bivših ljubezenskih razmerij:

  • ne glede na to, kako upravičena je vaša jeza, zamera, bolečina ali podobno negativno čustvo, pride čas, ko je treba knjigo zapreti in jo izpustiti iz rok
  • stalno oziranje v preteklost lahko povzroči hudo škodo psihi, pa tudi vpliva na katerokoli potencialno razmerje, ki vas morda še čaka v prihodnosti
  • noben moški se noče počutiti, kot da plačuje za napake svojega predhodnika oziroma tvojih bivših fantov
  • veliko razmerij, ki obetajo, se zato niti ne razvije oziroma vse prepočasi, ker eden od vaju ali celo oba še kar zreta v preteklost
  • preteklost je PRETEKLOST! Veliko uslugo si bomo naredili, če jo pustimo tam, kjer je – torej v preteklosti

Sabrina Alexis nam v dodatno pomoč navaja citate, ki so tudi njej sami pomagali, da je izpustila preteklost oziroma jo lažje predelala. Tukaj so.

“Jeza te naredi majhnega, odpuščanje pa te prisili, da zrasteš preko tistega, kar si bil prej.” (Cherie Carter-Scott)

“Preteklost je tuja dežela. Tam stvari počno drugače.” (Lesley P. Hartley)

“Nič hudega, če so vam naredili krivico, težava je, če se tega kar naprej spominjate.” (Konfucij)

“Nobenega smisla nima zakopati sekire, če boste na mesto, kjer ste jo zakopali, napisali opomnik, da tu leži sekira.” (Sydney Harris)

“Včasih dobre stvari razpadejo, da lahko boljše stvari padejo skupaj.” (Marilyn Monroe)

“Ostati jezen je isto, kot da držite v dlaneh razgorel premog, z namenom, da ga vržete v nekoga drugega. Vi ste tisti, ki se je opekel.” (Buda)

“Ne glede na to, kako odlično pestujete zamero, ta ne bo nikoli okrevala.” (Joyce Smith)

“Nihče ne more nazaj v peteklost in začeti znova; toda vsak lahko začne od tu, kjer je in ustvari popolnoma nov konec.” (Dan Zadra)

“Odpuščanje ne spremeni preteklosti, vendar poveča prihodnost.” (Paul Boese)

“Vsi smo tu z razlogom. Ne bodi zapornik svoje preteklosti, postani arhitekt svoje prihodnosti.” (Robin Sharma)

“Sprejeti moramo bolečino in jo uporabiti kot gorivo za nadaljevanje poti.” (Kenji Miyazawa)

Se strinjate z napisanim? Ali dovoljujete, da vas duh preteklosti in duh bivše ljubezenske zveze še vedno obsedata ter vam grenita življenje? Zavedajte se, da se odločate sami: prav ta trenutek lahko izpustite preteklost iz rok, če le tako hočete in če nočete, da vas kar naprej boli, ko praskate po stari rani. Ta se zaradi tega dejanja ne bo pozdravila, ampak kvečjemu zagnojila. Prepričana sem, da razumete primerjavo.

 

Foto: YouTube, Huffington Post, Verywell, Psychology Today, Lifehack

 

New Report

Close