“Sva na različnih planetih”

18. junij 2021

“Sva na različnih planetih”

18. junij 2021
Profimedia

Kaj storiti, ko se s partnerjem nikakor ne strinjata?

V starih časih je bila klasična družinska ureditev ta, da je mož služil denar, mama pa je doma skrbela za otroke. V modernih časih se to sicer spreminja, a uporabnik Starševskega čveka je v zagati, saj z ženo glede tega nista na isti strani.

»Z ženo sva si neverjetno različna, sploh pri denarju imava popolnoma različne poglede. Živi za danes, planira za jutri, dlje ne vidi. Ne mara tvegati in trdi, da je srečna , ker nam je finančno udobno in varno. Denarja nam ravno ne manjka, a jaz bi si ga želel več, veliko več in tudi delam na tem, resnično delam, zato pa manj časa preživim z družino kot bi ona želela,« je napisal uporabnik z imenom Noč in dan.

Z ženo pravi da, sta si popolno nasprotje, »Prizadevam si, da bi bili premožnejši. Neprestano se prepirava o in zaradi denarja. Očita mi, da je moj fokus preveč na tem kako povečati premoženje, kot da bi bil na družini. Ona je itak zadolžena za skrb za otroke in dom, jaz pa za denar. Ne vem zakaj jo to zdaj moti, včasih se ji to, da veliko časa posvetim delu in posledično dobro zaslužim, zdelo normalno. Družini bi rad omogočil res dobro življenje in skupaj spravil nekaj tudi za varno prihodnost otrok. To stane. Res ne vem, bi se mogoče moral posvetiti bolj družini? Otroka sta še majhna, v prvi vrsti rabita mamico. Jaz jim moj čas namenjam zvečer, med vikendi in med dopusti. Balansiram med službo in družino. Zdi se mi, da mi gre dobro. Škoda, ker žena vidi drugače

Čas z družino je dragocen

Mnogi uporabniki pravijo, da denar gre, čas preživet z družino pa je pomembnejši. »Na tvojem mestu bi malo izpregel. Posvetil bi se ženi in otrokom. Izgubljenih let z otroci ne moreš povrniti. Otroci rabijo mamo in ata. Tako je pač narava naštimana. Ti pa le povečuj svoj dobiček, vendar hiti počasi. Vsi boste zadovoljni. Veš, ženskam je cel dan z otroci tudi zalo naporno delo, sploh, ker vmes še gospodinjska dela porihtajo. Malo razmisli kaj ti je vredno največ,« je svetoval eden izmed uporabnikov.

»Malo zmanjšaj delo, sploh če si to lahko privoščiš, časa čim več preživi  z otroci in ženo, če ne bodo otroci zrasti gor mimo tebe, žena pa ti bo  nasadila roge. Potem ti ves denar tega sveta ne bo pomagal. Poslušaj ženo!«

Eden izmed uporabnikov pa je opozoril, da avtorja najbrž pogreša tudi žena: »Če z otroci kvalitetno preživljaš čas ob večerih in ob vikendih, otrokom to verjetno zadostuje. Vzgojo in “teženje” ima v glavnem načez žena, ti se pa vključuješ večinoma v prijetnejših rečeh. Mislim pa, da ti žena hoče povedati nekaj drugega, ONA je tista, ki te pogreša in želi več časa preživeti s tabo. Tle pa le premisli. Hitr se lahko odtujita ali se bo pa navadila brez tebe in počas ugotovila, da te v bistvu ne pogreša več…«

V družini mora biti ravnovesje

Ena izmed uporabnic pa je delila svojo zgodbo, ki je bila na začetku zelo podobna avtorjevi »Tako je bilo dokler nisem imela prometne nesreče in se nisem lepo zlomila. Takrat je bilo treba prit prej domov in me peljat na preglede, peljat otroka ven, ker sama nisem mogla, peljat ga na plažo, ker nisem mogla, pripravit kosilo, ker nisem mogla, pospravit ker nisem mogla.«

»In človek se je spremenil in je postal podoben človeku. Lepo shajava tudi tako, lepo planirava tudi tako in denarja je povsem dovolj. Včasih ga ostane, včasih ga potrošiva več (stroški in popravila). Skrbiva tudi za prihodnost otrok – in najbolj pomembna stvar je – otroci imajo tako potrebno moško družbo, ki je sicer ni bilo,« je nadaljevala uporabnica.

Otrok potrebuje očeta

Uporabnica nadaljuje, da oče s svojim otroki po vsej verjetnosti ne hodi na izlete ali jih uči kakšna mora biti družine. »Ne igraš se z otroci – in res je vprašanje, kakšne starosti so otroci. Osnovnošolski otroci niso majhni. So že odraščajoči otroci in če so dečki potrebujejo moško sliko, lik, vedenje, nekaj samo moškega kar imajo skupnega samo moški. Tukaj si opustil dolžnost do otrok, do njihovega razvoja, dobrobiti, veselja in prihodnosti. Naučil ju ne boš tistega, kar imate moški skupnega – ne obrekujete in govorite neumnosti. In morda ju boš okrnil, bosta zaprta vase, se ne bosta znala vključiti v drugačno družbo, ker ne bosta imela homogene slike.«

Je partner deloholik?

Profimedia

Deloholiku je prioriteta delo in zaslužek, kar sicer ima svoje prednosti, kot je luksuz in preskrbljenost. A deloholiki pogosto zapostavijo družin in druge vrednote zavoljo dela in zaslužka. Deloholiki pogosto prelomijo obljube, niso doma pravi čas ali se preprosto ne prikažejo takrat, kot je treba, zaradi dela.

Pogosto imajo partnerji deloholikov občutek, kot da jih partner vara z delom.

V vsakem primeru pa prepiranje ne bo prineslo izboljšav iz nobene strani. Partnerja si morata priznati, da ima vsak drugačne prioritete in sprejeti kompromise. Zakon je delo in sodelovanje dveh, zato se bo moral vsak od partnerjev prilagoditi.

Najdite sistem

Če se partnerjem glede preživetega časa z družino ne strinjata, uvedite sistem. Določite si čas in točne dni, ko partner mora biti prisoten in preživeti čas s svojo družino brez izgovorov.

Prav tako pa določite kdaj vi delate in v kakšnih primerih vam partnerica ne sme ugovarjati, če pride do nenačrtovanega dela.

V času, ki ga preživite skupaj naj bo poudarek na kvaliteti in ne kvantiteti. Najdite nekaj v čemer boste vsi uživali in se povezali, pa tudi če je to le 15 minut. Pomembno je, da se počutite kot del družine. Ko ste skupaj odstranite naprave in se posvetite drug drugemu, tako bo čas, ki ga preživite skupaj veliko bolj avtentičen in kvaliteten.

To energijo in trmo, ki jo čutite med delom, pa prenesite tudi na svoj zakon in družino. Če date ženi občutek, da vam je za vajin odnos ravno toliko mar, kot za nek službeni projekt, se bo počutila veliko bolj cenjeno.

Ne pozabite, s partnerjem ste na istem bregu, ne na nasprotnih straneh.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close