Svetovni voditelji na kraljičin pogreb z avtobusom?

14. september 2022

Svetovni voditelji na kraljičin pogreb z avtobusom?

14. september 2022
Foto: Profimedia

Kar 500 tujih svetovnih veljakov, ki se bodo 19. septembra udeležili slovesnosti ob kraljičinem pogrebu, se bo moralo po Londonu prevažati z javnim prevozom.

Britanska policija pripravlja obsežno operacijo, eno največjih v britanski zgodovini. Zagotoviti mora varnost več kot petsto tujim voditeljem in njihovim soprogam, ki se bodo udeležili državnega pogreba kraljice Elizabete II. Voditeljem je bilo naročeno, da naj s komercialnim letalom odletijo v Veliko Britanijo in se na slovesnost pripeljejo z avtobusi.

“Logistika je bila skrbno načrtovana, da bo vse čim bolj gladko teklo,” je povedal vir. Spletni portal Politico poroča, da je bilo udeležencem naročeno, naj ne uporabljajo lastnih vozil, da pridejo do bogoslužja v Westminstrski opatiji ali potujejo po Londonu s helikopterjem. Namesto tega jih bodo tja pripeljali z zasebnimi avtobusi.

Foto: Profimedia

Biden na busu?!

Razlog za to naj bi bile “stroge varnostne in cestne omejitve”, vendar ukrepi že dvigujejo prah v svetovnem političnem vrhu.

“Si predstavljate Joeja Bidna na avtobusu?”

je za Politico dejal eden od tujih veleposlanikov s sedežem v Londonu.

Ameriški predsedniki na dolge razdalje običajno potujejo z Air Force One – z enim od dveh prilagojenih letal Boeing 747 – nato pa za premikanje uporabljajo svoj helikopter in oklepno limuzino, imenovano “The Beast”.

Foto: Profimedia

Največja varnostna operacija v zgodovini Britanije

Državniški pogreb, prvi po pogrebu nekdanjega premierja Winstona Churchilla leta 1965, bo ena največjih varnostnih in logističnih operacij, ki jih je Britanija kadarkoli izvedla. Na tisoče policistov iz vse države bo prerazporejenih v London, da bodo pomagali pri obvladovanju pričakovane velike gneče.

Poleg svetovnih voditeljev in kraljeve družine se pričakuje, da bo na ulicah prestolnice v štirih dneh pred pogrebom, ko bo kraljičina krsta ležala v parlamentu, prišlo do milijon ljudi.

Foto: Profimedia

Svetovni voditelji se bodo udeležili pogreba in se takoj zatem vpisali v žalno knjigo v Lancaster House ter imeli tri minute časa, da se poklonijo pokojni kraljici. Kralj Karel III. naj bi na predvečer pogreba v Buckinghamski palači čezmorskim voditeljem pripravil sprejem.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close