Svojih otrok ne podkupujte s sladkarijami!

25. marec 2022

Svojih otrok ne podkupujte s sladkarijami!

25. marec 2022
Foto: Unsplash

Zdrave prehranjevalne navade pomenijo, da morate otroku reči ne. 

Večina staršev se otrokom trudi privzgojiti zdrave prehranjevalne navade in sladkarije omejiti na minimum. Kljub temu pa se verjetno vsi zavedamo, da je včasih od besed težko priti k dejanjem. Otrokom je še posebej težko reči ne, če neprestano zahtevajo sladkarije in sladke pijače. 

Najtežje je reči ne otroku, ki vrešči

Otrok, ki zaradi tega, ker mu starši ne ustrežejo v njegovih zahtevah, začne vreščati, cepetati ali se celo uleže na tla in iz protesta ne vstane, je zagotovo največji izziv. Posledica tega je, da starši pogosto ustrežejo otroku iz samega strahu ali navade, da preprečijo podobne izpade. Otroka podkupijo, da se primerno vede. Čeprav nagrada lahko vzpodbudi dobre navade, je otroku potrebno kdaj reči ne. Starši morajo biti namreč pripravljeni, da vztrajajo pri svojem, ne glede na otrokovo krčevito nasprotovanje. 

Če vas otroci lahko prepričajo z vztrajnim prosjačenjem in nadlegovanjem, potem je vzgoja otrok precej otežena. Otroci na ta način postanejo še bolj zahtevni. Ko se enkrat naučite reči ne, se otroci počutijo bolj varne. 

Foto: Pexels

Kako se naučiti reči ne?

Dajte vzpodbudna navodila

Ko vam otrok teži za sladkarije, jih mirno opomnite na pravila, ki jih imate – nobenih sladkarij med tednom ali kaj podobnega. Recite “ne”, toda omenite tudi “ja” in jim ponudite alternativo. Glede na pravila, ki ste jih določili, jih lahko vzpodbudite k igri ali k primernemu vedenju, ki bo kasneje nagrajeno. 

Naučite jih, kako uravnavati svoja čustva

Če se razburijo, najprej nagovorite njihova čustva in jim povejte, da veste, da jim je težko. Predlagajte dejavnost, ki jih bo razvedrila. 

Premislite o svojem odzivu na izbruh

Kako boste odreagirali, ko začne vaš otrok v trgovini glasno protestirati ali celo pade v kričav jok? Nekateri svoje otroke ignorirajo in nadaljujejo z nakupovanjem, medtem ko druge kričeč otrok spravlja v stresen in nelagoden položaj in zato raje zapustijo trgovino ter otroku povejo, da se bodo doma pogovorili o tem. Priporočljivo je, da ne glede na to, katero možnost izberete, v dani situaciji ostanete mirni in odločni. 

Foto: Unsplash

Pogovor in kazen

Doma se o incidentu pogovorite in določite, kakšne so posledice takšnega vedenja. Morda je to deset minut manj pred televizijo ali kaj podobnega. Kazen naj bo majhna, saj obstaja verjetnost, da jo bo potrebno povečati, v primeru, da otrok še naprej protestira. 

Pomembno je tudi, da se z otrokom pogovorite o tem, zakaj niste kupili sladkarij, ki jih je zahteval, in jih spomnite na pravila, ki jih imate. Opomnite jih, kdaj bo dobil sladkarije in jim poveste, naj ne prosijo zanje, ko ni čas za to. Na tak način jim pokažete, da so odgovorni za svoje vedenje, vi pa imate avtoriteto. 

Izognite se neprijetnim situacijam

Nenehno vztrajanje pri “ne” in prenašanje izpadov doma in v javnosti je za starše zagotovo stresno in naporno. Ponavljajočim se incidentom bi se zagotovo raje izognili, zato je dobro, da znate takšne situacije predvideti. Če veste, da bodo vašega otroka zamikale police s sladkarijami, potem se jim izognite.

Pred odhodom v trgovino se lahko tudi pogovorite o tem, kaj nameravate kupiti in katere sladkarije so dovoljene. Na tak način otrok tudi sodeluje pri odločanju ter razume pravila, ki jih določate, ter ustvarite sistem navad in nagrad, ki jih otrok lahko razume. 

Avtor
Piše

B.P.

Style. Več novic

New Report

Close