Ta odvisnost se razvija tudi pri otrocih

01. julij 2022

Ta odvisnost se razvija tudi pri otrocih

01. julij 2022
Foto: Unsplash

Odvisnost od telefona se pri otrocih lahko začne razvijati že pri enem letu. Kako prepoznati znake in kaj lahko storite?

Tehnologija in pametni telefoni so v današnji družbi del vsakdana, od katerega se težko ločimo. O odvisnosti od mobilnih naprav pri odraslih smo že govorili, a ta tip odvisnosti se lahko razvije tudi pri otrocih.

Na forum Starševski čvek se je pred kratkim obrnila uporabnica, ki ima 12-letnico, ki je odvisna od telefona. “Prosim za kak predlog od tistih, ki ste se s tem problemom že srečali. Dejstvo je, da so zaradi preveč popuščanja stvari ušle izpod nadzora in je visenje na telefonu cele dneve edino, kar jo zanima. Temu primerno bo tudi spričevalo,” je napisala zaskrbljena mama.

Kaj pričakujete od otrok?

Mnogi so uporabnici predlagali, da hčerko postopoma odvadi od mobilne naprave: “Kot vsaka zasvojenost je tudi to z ekrani ‘najlažje’ odpraviti postopoma. Lahko sicer tudi naenkrat, samo se zna zgoditi, da bo imela punca izpade. Če je bila do zdaj 8 ur na dan na telefonu, ji ga omeji na prvi teden 4 in kasneje 2, toliko da pridete na največ 1 uro na dan. Glede na starost mislim, da se bo še dalo, če ji preprosto vzameš telefon,” je svetoval eden izmed uporabnikov.

“Vzredili ste mačka z debelim in košatim repom. Zdaj se usedite za mizo in premislite: Boste ta rep odstrigli naenkrat ali vsak dan 1 cm?”

pa je na to odgovorila druga uporabnica.

Foto: Pexels

Nekateri pa so hči zagovarjali: “Kaj je alternativa ‘ekranom’ v današnjem času za odrasle in otroke? Zdaj ob covid ukrepih pa še bolj. Ne razumem, kaj vi ‘starši’ pričakujete od današnje mladine, ko je vse na internetu: za šolo na internetu, druženje na internetu, oddajanje domačih nalog na internetu, nakupovanje na internetu, plačevanje LPP z Moneto … ” je izpostavila druga uporabnica.

Znaki odvisnosti

Kot je odgovorila zadnja uporabnica sama, je naše življenje res prepleteno z pametno tehnologijo in napravami, zato je morda težko ločiti, kdaj gre za odvisnost in kdaj le za pogosto uporabo. Starši pa imajo za svojo zaskrbljenost dober razlog – skoraj 50 odstotkov mladih meni, da so odvisni od telefona.

Na Centru za odvisnosti BNI v Santa Monici opozarjajo, da pretirana uporaba tehnologije vpliva na naše možgane. “V resnici izzove enak odziv v možganih kot droge. Ko mladi vidijo odzive na svoje objave, pride do dviga dopamina, tako kot pri uporabi drog,” razlagajo.

Ta odziv naših možganov pa vodi v cikel vedno pogostejše uporabe telefona. “Tako kot pri vsaki obliki odvisnosti, tudi s to pridejo določeni vzorci obnašanja,” razlagajo na centru. Pri svojih najstnikih bodite pozorni na naslednje znake:

  • niso sposobni voditi pogovora v živo,
  • neprestano so na telefonu,
  • ne zdržijo niti minute brez telefona,
  • več kot so na telefonu, bolj kažejo znake depresije,
  • obsedeni so s fotografijami in družbenimi omrežji,
  • imajo težave s spanjem,
  • poslabšanje ocen, pomanjkanje učenja in dela za šolo.
Foto: Pexels

Pretirana uporaba mobilne naprave močno vpliva na otrokovo duševno zdravje, zmanjša količino časa, ki ga preživi z družino in prijatelji ter ga osami.

Kaj lahko storite?

Starši svojemu otroku pri premagovanju odvisnosti od telefona lahko pomagajo. “Nesmiselno je, da jim uporabo telefona popolnoma prepoveste, raje postavite pravila,” svetujejo na Centru za odvisnosti BNI. “Opomnite jih, da je telefon privilegij in ne pravica, ter da zanj plačujete vi. Pravila pa so tudi odvisna od starosti vašega otroka.”

V pomoč svojemu otroku, lahko poskusite:

  • “Določite ure kdaj se telefon lahko uporablja, drugače pa naj bo pospravljen,” svetujejo na BNI.
  • Dogovorite se, da če ocene padejo, ostane otrok brez telefona.
  • “Čez noč naj ugasne telefon in ga pospravi. Dogovorite se, ob kateri uri se uporaba telefona prekine.”
  • Postavite jasne meje in pravila, kaj se zgodi, če vaš otrok prekrši vaša pravila.
  • Predlagajte, da si vaš otrok jemlje premore od uporabe telefona in poiščite skupne dejavnosti, ki jih lahko izvajate v naravi.

Vsekakor pa je tudi pomembno, da s svojim otrokom komunicirate. Nekaterim je splet pobeg pred realnostjo, zato je pomembno, da preverjate, kako se vaš otrok počuti in če ima kakšne težave. S svojim otrokom sodelujte in tretirajte to kot izziv, s katerim se spopadate skupaj.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close