Ta serija je poskrbela za ponovno priljubljenost gotskega stila

09. december 2022

Ta serija je poskrbela za ponovno priljubljenost gotskega stila

09. december 2022
Foto: Instagram

Snežno bela srajca, plasti črnega tila in čipk, fru fru ter mračen pogled se vračajo.

Če spet opažate mlade, ki nosijo črno barvo, si lase spletajo v kitke in strmijo v svet okoli sebe, so verjetno še vedno pod vtisom nove Netflixove serije Wednesday. Pred dobrim tednom je serija režiserja Tima Burtona ugledala luč sveta in postala bolj popularna od Stranger Things.

Serija sledi Wednesday Addams, članici družine Addams, ki jo je v devetdesetih letih zaigrala Christina Ricci, leta 2022 pa je Wednesday postala Jenna Ortega. Njena vloga je veliko bolj Gen-Zjevska – vidimo jo lahko kot najstnico, ki se ne želi podrediti patriarhalnemu sistemu in družbenim normam. 

Foto: Profimedia

Lik Wednesday Addams se je prvič pojavil leta 1938 kot strip v reviji The New Yorker in že takrat je imelo dekle zelo specifičen stil oblačenja, ki več kot osemdeset let kasneje še vedno ostaja popularen.

Čeprav je sodobna Wednesday še vedno podobna stari, pa je z oskarjem nagrajena kostumografinja Colleen Atwood posodobila njeno garderobo, ki bi jo danes lahko opisali kot “dark academia”, ki je vrh popularnost doživela leta 2020.

Foto: Unsplash

Gre za gibanje, ki romantizira klasično literaturo, filozofijo, skratka resne knjige, vse skupaj pa je močno gotsko obarvano. Ljudje s takšnim stilom zavračajo modernizacijo, nosijo blazerje, srkajo čaj, medtem ko berejo žalostno poezijo, obkroženi s svečami in knjigami.

Wednesday Addams, ki tehnologijo zamenja za tipkarski stroj, naokoli nosi staro usnjeno torbo, polno knjig in vodi seanse, je odličen prikaz tega stila. 

Gucci, sezona pomlad/poletje 2023, na Milanskem tednu mode. (Foto: Profimedia)
Gucci, sezona pomlad/poletje 2023, na Milanskem tednu mode. (Foto: Profimedia)

Pinterest poroča, da je iskanje za “Wednesday Addams kostum” vsako leto bolj popularno, medtem ko Depop poroča, da se je število iskanj za oblačila, podobna Wednesday povečalo za 100 odstotkov samo od začetka tega meseca.

Tudi modne znamke so očitno začutile, da bo gotski stil spet zaživel. Znamke, kot so Gucci, Simone Rocha, Thom Browne in Rick Owens, so na svoje modne piste poslale manekenke v belih srajcah, črnem tilu in čipkah. 

“Resnično razburljivo je videti, kako ga ljudje, za katere smo stil pripravili, sprejemajo. To ni samo za noč čarovnic. Premaknili smo ga iz strašljivega in ga naredili bolj dostopnega.”

Colleen Atwood

Kaj pa vi, že imate v omari kak gotski kos?

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close