Ta slaščica ima zelo zanimivo zgodovino!

19. maj 2022

Ta slaščica ima zelo zanimivo zgodovino!

19. maj 2022
Foto: Pexels

Slaščice, ki so del vsake francoske kavarne, imajo zelo zanimivo zgodbo.

Makroni so med sladkosnedi predvsem priljubljeni zaradi svoje majhne okrogle oblike, a močnega in prestižnega okusa. Najboljša stvar pri makronih je, da so prave velikosti za le en grižljaj, ki se topi v ustih. Njihova zgodovina pa je zelo zanimiva.

Zgodovina makronov

Današnji makroni so v resnici rezultat dolge evolucije iz preteklosti. Po ljudskem prepričanju naj bi izvirali iz Italije že v 8. stoletju.

Po legendi je bila poslastica prinešena v Francijo leta 1533, ko se je italijanska kraljica Catherine de ‘Medici poročila s francoskim kraljem Henrikom II., njeni slaščičarji pa so s seboj prinesli recept za makarone.

Takrat so te piškote delali iz mandljev, beljakov in sladkorja, imenovali pa so jih “priest’s bellybutton” ali “duhovniški popki”. Verjame pa se tudi, da naj bi makrone postregli leta 1581 med poroko vojvode Joyeuse v Ardecheju.

Leta 1682, ko se je kralj Ludvik XIV. odločil ostati v Versaillesu, so gostom postregli makrone kot gesto dobrodošlice, saj so do takrat veljali za ekskluzivno sladico za kralje. Tradicija se je nadaljevala do padca cesarstva leta 1789.

Foto: Pexels

Makroni za vse

Med francosko revolucijo sta sestri Marguerite in Marie-Elisabeth zaprosili za azil v mestu Nancy v vzhodni Franciji. Makroni so zaradi njiju med običajnimi ljudmi zasloveli leta 1792, ko sta jih sestri začeli prodajati preprostim ljudem.

Sestri sta bili strokovnjakinji za izdelovanje raznih peciv, zato sta se za zaslužek lotili peke teh “duhovnikovih popkov”. Dvojica je kmalu postala znana in ljudje so ju začeli klicati “Macarons de Nancy”.

V 1830 so bili makroni sestavljeni iz dveh piškotov in polnjeni z želejem, začimbami ali likerji. Zasluge za sodobne makrone pripadajo Ladurée of Paris, slavnemu pariškemu čajnemu salonu iz začetka 20. stoletja.

Ta znamenita luksuzna slaščičarna še danes prodaja makrone v zanimivih okusih, kot so matcha čaj, slana karamela, čokolada, pistacija, slana karamela, pomarančni cvetovi in ​​malina. Od takrat se njihov recept ni spremenil.

Foto: Pexels

Makroni so prečkali ocean

Te edinstvene sladice so skoraj nadomestile piškote v Združenih državah. Njihovo priljubljenost bi lahko pripisali dejstvu, da so mehki, na voljo v različnih barvah in okusih ter imajo malo kalorij.

V preteklih letih so se v New Yorku, Seattlu in San Franciscu pojavile pekarne, specializirane za makrone. Ti se zdaj pojavljajo v ZDA v mnogih maloprodajnih trgovinah, kot so Whole Foods, Trader Joe’s in Starbucks.

Narodni dan makronov

Tradicija dneva makronov se je začela leta 2005 v Parizu kot partnerstvo med lokalnimi pekarnami za praznovanje francoskih makronov in podporo lokalnim dobrodelnim organizacijam. V ZDA ga praznujejo 30. marca.

Leta 2010 so francoske trgovine z makroni v New Yorku praznovale ta dogodek z udeležbo več kot 15 lokalnih slaščičarn. Na dan makronov v vsaki sodelujoči pekarni ob vsakem nakupu makronov prejmete te brezplačno. Dan makronov pa se sicer praznuje v več državah po svetu, le na različne dneve.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close