Ta zapis vam bo rešil (skoraj) vse težave s kožo

21. april 2023

Ta zapis vam bo rešil (skoraj) vse težave s kožo

21. april 2023
Ilustracija: Vida Igličar za knjigo Živjo, lepa koža

Na področju nege kože je marsikdo kot riba na suhem in sploh ne ve, kje začeti. To je seveda povsem normalno, saj odpreš internet in vate dobesedno butne tona informacij, ki so si pogosto zelo nasprotujoče. Človek se zlahka zmede in hitro dobi občutek, da je to preprosto preveč kompleksno in neobvladljivo, zapre vseh 30 zavihkov in se za veke vekov odpove lepši koži, saj dandanes nima nihče zares časa za amaterski vzporedni doktorat.

Imam dobro novico, ni vam treba doktorirati. Ta zapis vam bo vzel približno sedem minut in s pridobljenimi informacijami boste uredili kar 80 % optimalne nege kože, če nimate posebnih težav, pa tudi 100 %. Brez skrbi, na koncu vas ne čaka super program, znižan za 99 %, v katerega boste morali vložiti 20 ur poslušanja. Dejansko boste v teh sedmih minutah spoznali, da je cirkus okoli nege kože na koncu večinoma posledica kombinacije agresivnega marketinga in svobode govora ☺. Saj vemo, da lahko vsak, ki ima nekaj minut časa, spiše prispevek o negi kože, o marketingu pa mi najbrž ni treba izgubljati besed.

Tika je avtorica knjige Živjo, lepa koža, ki jo je napisala skupaj s Tajko Selan. Knjiga je prvi priročnik o sodobni kozmetiki in negi kože v slovenskem jeziku.

Torej, pojdimo k bistvu – čeprav je lahko nega kože videti kompleksno in neobvladljivo, je v resnici enostavna, ko razumemo osnove. Z urejenimi osnovami smo na zelo dobri poti do optimalne nege, saj te zadovoljijo večino potreb in lahko prinašajo hitre, pa tudi velike spremembe, če smo bili prej do kože bolj mačehovski. V času, ko se oglašuje 1001 izdelek za nego kože s poudarkom na eksotičnih aktivnih sestavinah, pa je na koncu dejansko premalo ozaveščanja o tem, da moramo imeti najprej urejene osnove.

Torej, zakaj so pomembne?

  • Ker predstavljajo 80 % nege – dobro urejene osnove poskrbijo za glavne potrebe kože in funkcionalno kožno bariero (zaščitno plast), ki je ključna za zdravje kože. Lepota namreč vedno sledi zdravju.
  • Brez urejenih osnov je naslavljanje specifičnih kožnih problematik (hiperpigmentacija, akne, razširjene pore, občutljivost ipd.) Sizifovo delo!

Kaj sodi v osnove?

  • Ustrezno čiščenje
  • Vlaženje
  • Zaščita pred UV-sevanjem

Dajmo malce razdelati. Pa ne preveč, da nam ostane še kaj materiala za kakšno drugo kolumno.

Zakaj?

Ustrezno čiščenje je prvi pomembnejši korak k učinkoviti negi kože. Lahko se namažemo s številnimi dragocenimi sestavinami, a to ne bo spremenilo ničesar, če jih bomo nanesli na plast odmrle kože, ostankov ličil, zaščitne kreme … Neustrezno očiščena koža prinaša tudi kopico težav, od zamašenih por in posledično aken, vodi pa lahko tudi do poškodb naše zaščitne plasti na koži – kožne bariere.

Kako?

Čiščenje mora biti nežno, a vseeno temeljito. To dosegamo z ustreznimi in kakovostnimi čistilci, ki so namenjeni čiščenju obraza (ne, gel za umivanje rok ni prava izbira, na drugi strani pa čiščenje samo z vodo ni dovolj). Če uporabljamo ličila in/ali vodoodporne zaščitne kreme, si zvečer privoščimo metodo dvojnega čiščenja. Ta najpogosteje zajema uporabo oljne čistilne emulzije, ki mastne nečistoče učinkovito razgradi, v drugem koraku pa ostanke umazanije odstranimo s čistilcem na vodni osnovi (čistilni gel).

Osnovna pravila čiščenja:

  • Uporabite mlačno, ne vročo vodo!
  • Izperite vsa čistilna sredstva, tudi micelarno vodico!
  • Ne pretiravajte: jutranje in večerno čiščenje povsem zadoščata potrebam kože.

Zakaj?

Ustrezna navlaženost kože je ključna za vzdrževanje njenega zdravja in normalnega delovanja, da lahko opravlja svojo primarno funkcijo zaščite pred zunanjimi dejavniki. Če koža ni ustrezno navlažena, je na videz luskasta, izsušena in usnjata, pojavijo se lahko rdečica in občutek zategovanja, pekočine, srbečice. Tudi mastna koža potrebuje vlaženje za ohranjanje zdravja in preprečevanje težav!

Kako?

S serumi, kremami pa tudi olji in mazili. Vlaženje kože je sestavljeno iz hidracije in zadrževanja vode v koži, kar dosegamo s kombinacijo sestavin, vlažil, ki jih imenujemo humektanti (npr. hialuronska kislina), emolienti (npr. ceramidi) in okluzivi (npr. masla, olja). Prvi pritegnejo vodo v kožo, drugi dve skupini pa pomagata zadržati vodo v koži.

Za učinkovito vlaženje potrebujemo izdelke ali rutino s kombinacijo navedenih vlažil, ki ustrezajo specifikam in potrebam naše kože. Po domače: kreme običajno vsebujejo vsa vlažila v različnih razmerjih, zato moramo samo poiskati takšno, ki bo najbolj ustrezala naši koži, za dodatno hidracijo (pritegnitev vode v kožo) pa lahko uporabimo tudi vlažilni serum.

Zakaj?

UV-sevanje je poznan in dokazan povzročitelj propada tkiv. Škoda na koži se izkazuje v prezgodnjem staranju, gubah, hiperpigmentacijah, vnetnih procesih pa tudi obolenjih. Zaščitna krema mora postati stalnica v jutranji rutini, enako kot umivanje zob. UV-sevanje je namreč stalno prisotno, stroka in raziskave pa že kar nekaj let poudarjajo, da ustrezna zaščita ne more biti zgolj domena plaže in belih strmin.

Dokazano povzroča med 80 % in 90 % staranja, in če želimo kožo ohranjati čim bolj mladostno in zdravo, je to najpomembnejši osnovni korak v naši rutini. Brez uporabe zaščitne kreme ni ‘antiaginga’. V času, ko se promovira 1001 aktivna sestavina, pa je pomembno tudi to – z uporabo močnih aktivnih sestavin povečamo dovzetnost kože na škodljive učinke UV-sevanja!

Kako?

S kremami z zaščitnim faktorjem. Dandanes je zaradi prepoznavanja pomembnosti UV-zaščite ponudba zelo široka in pestra. Najbolj pomembno je, da zaščitno kremo uporabljamo dosledno, tj. vsak dan. Uporaba mora preprosto postati vsakodnevna navada, zelo pomembno pa je tudi to, da jo uporabljamo v ustrezni količini, približno četrt čajne žličke. To pomeni, da BB krema ali tekoča podlaga ni dovolj, saj je količinsko ne nanesemo dovolj za ustrezno zaščito.

Skratka, čiščenje, vlaženje in zaščita. Ni tako hudo, kajne? Izkušnje kažejo, da mnoge predstavnice nežnejšega spola v zgolj nekaj tednih povsem uredijo izzive s kožo, in to izključno zaradi urejenih osnov. Poskusite!

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Tika Hribar

Style. Več novic

New Report

Close