Tako boste preprečili temne madeže po voskanju!

26. maj 2023

Tako boste preprečili temne madeže po voskanju!

26. maj 2023
Foto: Pexels

Včasih reševanje enega lepotnega problema vodi do nastanka drugega. V tem primeru govorimo o temnih madežih, ki se pojavijo po voskanju. 

Seveda je cilj, da se znebimo dlak, toda naenkrat se spopadamo z nezaželeno hiperpigmentacijo. Preden začnemo raziskovati rešitev za ta problem, je pomembno razumeti, zakaj se sploh pojavi. 

Dermatologi pravijo, da so temni madeži po voskanju posledica povnetne hiperpigmentacije. Voskanje je namreč lahko precej naporno in travmatično za kožo, še posebej, če so dlake grobe ali vraščene, saj je takšna koža bolj nagnjena k hiperpigmentaciji. Kot odgovor na vnetje se zato v kožo sprošča melanin, ta pa povzroča temne madeže. Dermatologi pravijo, da na temne lise ni nihče imun in se lahko pojavijo pri vsakemu. 

Dobra novica je, da obstajajo zelo enostavne rešitve, s katerimi lahko omejimo hiperpigmentacijo. V nadaljevanju predstavljamo sedem načinov, kako se spopadati in preprečiti nastanek temnih lis. 

Foto: Pexels

1. Piling pred voskanjem

Pred obiskom lepotnega salona oziroma pred voskanjem doma naredite temeljit piling predelov, ki jih boste kasneje voskali. Uporabite losjone in tonerje z alfa-hidroksi kislinami, ki preprečujejo vraščanje dlak. Prav tako morate poskrbeti, da predel po voskanju ostane navlažen. 

2. Uporabite mrzel vosek

Ja, če še niste vedeli, obstajata vroč in mrzel vosek, pri čemer je slednji odlična izbira, če imate občutljivo kožo in po voskanju dobite temne madeže. Preizkušeni kozmetičarki, ki ji zaupate, povejte, da imate občutljivo kožo ter madeže po voskanju, ter jo prosite, naj trakove ali vosek ne potegne premočno. 

3. Bodite nežni

Če imate temne madeže, po tem predelu ne brijte dlak, prav tako na tem predelu ne poskušajte odstraniti vraščenih dlak. Uporabljajte nežno vlažilno kremo, predel pa med tuširanjem umivajte z rokami ter nežnim šamponom. Predel nato osušite z nežnim tapkanjem in nasplošno ta predel kože na splošno obravnavajte, kot da gre za nežno otroško kožo. 

Foto: Pexels

4. Uporabljajte produkte s sestavinami za posvetlitev

Serumi z vitaminom C lahko pomagajo posvetliti predel, ki je potemnel. Dermatologi predlagajo, da začnete s produktom, ki ga lahko v lekarni kupite brez recepta, v primeru, da ne vidite rezultatov, pa se o tem posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vam lahko predpiše recept za močnejši produkt.

5. Brez kreme za sončenje ne gre

Da je kremo za sončenje potrebno nositi vsak dan, že vemo. Še posebej pa moramo biti previdni pri zaščiti temnih madežev, ki se pojavijo po voskanju, v nasprotnem primeru lahko še potemnijo. Krema za sončenje je tako obvezna, nanesti jo morate po vsaki uri, po plavanju ali telovadbi, še bolje pa je, če predel pokrijete, tako da sploh ni v stiku s sončnimi žarki. 

Foto: Pexels

6. Tretmaji za odstranitev temnih madežev

Če ste poskusili že marsikaj, temni madeži pa še kar vztrajajo, razmislite o posebnem tretmaju. Ta je odvisen od področja, kjer se madeži nahajajo, posebej priporočljiva pa sta kemični piling, s katerim odstranimo neželeni pigment, ter ‘microneedling’, ki obnovi kože ter posvetli obarvane predele. Ena izmed možnosti je tudi laser, pri katerem pa obstaja tveganje, da bo predel še potemnel. 

7. Drugačen način odstranitve dlak

Voskanje je zelo učinkovit način odstranjevanja dlak, toda povzroča pretirano vlečenje kože, kar na dolgi rok zmanjša vsebnost kolagena v koži ter povzroči povešeno kožo ter pomanjkanje elastičnosti. Če vas torej pigmentirani madeži ter dolgoročne posledice zares odvračajo od voskanja, razmislite o drugih metodah.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close