Tako je videti prenovljena Gostilna na Gradu

12. april 2024

Tako je videti prenovljena Gostilna na Gradu

12. april 2024
Foto: Matic Kremžar

Med prvimi smo imeli priložnost pokukati v popolnoma prenovljeno kulinarično zbirališče nad Ljubljano, za katerega skrbi družina Jezeršek.

Gostilna na Gradu je sinonim za izvrstno kulinariko na Ljubljanskem Gradu. Čarobo grajsko okolje tako dopolnjuje prefinjeno sodobna, a hkrati prijetno domačna preobleka mestne gostilne.

Ta s svojim rahlo dekadentnim grajskim ambientom ter posodobljenim jedilnikom obljublja nepozabno kulinarično izkušnjo ter nadaljevanje uspešne zgodbe ene najbolj prepoznavnih kuharskih družin pri nas.

Foto: Matic Kremžar

Gostilna, ki se ponaša s prestižnim Michelinovim priznanjem Bib Gourmand, ostaja zvesta tradiciji, a se hkrati ravna po kulinaričnih, arhitekturnih in tehnoloških smernicah. Družina Jezeršek sicer svoje goste v gostilni nad Ljubljano razvaja že od leta 2020 in ima ključno vlogo pri soustvarjanju vrhunske kulinarične ponudbe mesta.

“Prenova gostilne bo v gastronomskem turizmu in z Jezerškovimi standardi nedvomno pripomogla k še večji prepoznavnosti Ljubljane kot kulinarične prestolnice,”

pravi Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo.

Najmlajši od štirih bratov Jezeršek ob tem poudarja pomembnost odličnega sodelovanja z Javnim zavodom Ljubljanski grad in mestom Ljubljano.

Nov prostor, novi okusi

Prenovo gostilne je zasnovala priznana arhitektka in notranja oblikovalka Tina Rugelj pod budnim očesom grajske arhitektke Majde Kregar iz biroja Ambient. Glavni element notranjega dela gostilne je dolg osrednji točilni pult, ki opravlja več nalog hkrati.

Pri izbiri pohištva in dekoracije je bila posebna pozornost namenjena udobju in funkcionalnosti, kar je omogočilo ustvarjanje prijetnega in vabljivega vzdušja ob pridihu obstoječega srednjeveškega značaja, ki narekuje interier.

Foto: Matic Kremžar

Po besedah vodje Gostilne na Gradu Jureta Stariča je eden izmed ciljev prenove gostilne tudi večje zadovoljstvo gostov, k čemur bo prispevalo celostno kulinarično doživetje, ki se začne že ob vstopu in traja vse do slovesa.

Foto: Matic Kremžar

Za razvajanje brbončic skrbi chef Sebastjan Elbl, ki je v sodelovanju z Ano Šušteršič, kreativno vodjo pri Jezeršek gostinstvu, oblikoval nov pomladni meni. Ta odraža chefovo kuharsko filozofijo, ki temelji na spoštovanju naravnega kroga sestavin in prednostnem izboru lokalnih živil.

V meni, ki ga sestavljajo sezonske poslastice, Elbl vključuje jedi naših babic, izstopa pa tudi ponudba veganskih jedi.

Foto: Matic Kremžar
Foto: Matic Kremžar

Med jedi, ki izražajo mojo kuharsko filozofijo, zagotovo spada jelenov hrbet v sožitju s topinamburjem, kjer glavno živilo združujem s spremljevalnimi sestavinami iz njegovega naravnega okolja,”

pojasnjuje chef Sebastjan.

Za bogato vinsko karto, ki temelji na slovenskih vinih in je skrbno usklajena z novo kulinarično ponudbo gostilne, skrbi Jure Starič, sommelier in vodja Gostilne na Gradu.

Otvoritev po zgolj 30 dneh

Prenova je trajala vsega en mesec, pri čemer so se je Jezerškovi lotili celostno. Popolnoma so prenovili tudi kuhinjo z napeljavami in tehnološko opremo vred ter gostilno osvežili še z novo celostno grafično podobo, za katero je poskrbel studio Your&Ours.

Foto: Matic Kremžar
Družina Jezeršek (Foto: Matic Kremžar)

Slavnostne otvoritve, ki je potekala na osrednjem dvorišču pred gostilno, smo se poleg članov družine Jezeršek in vseh, ki so pripomogli k osveženi zgodbi, udeležili tudi mediji, partnerji, dobavitelji ter znani estradniki.

Med drugimi je družini Jezeršek prišla čestitat tudi Ana Roš. Nad novo kulinarično lokacijo pa so bili navdušeni še Hajdi Korošec z možem Urbanom, tekmovalka v Masterchef oddaji Sara Rutar, radijec Robert Roškar ter vplivnica Katarina Benček s svojim partnerjem Markom Pavlovičem.

Ana Roš in Martin Jezeršek (Foto: Matic Kremžar)

Po simpatičnem in zabavnem govoru Luke Jezerška so s simboličnim odprtjem kar 6-litrske steklenice penine uradno odprli gostilno, ter nas s pogostitvijo predstavili košček ponudbe iz novega jedilnika, ki nas je tako navdušila, da se kmalu spet vrnemo.

Katarina in Marko (Foto: Matic Kremžar)
Hajdi in Urban (Foto: Matic Kremžar)

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close