Tako lahko partnerju pomagate

27. julij 2021

Tako lahko partnerju pomagate

27. julij 2021
Profimedia

S partnerjem imamo pogosto različne navade, običaje, rituale in razvade. Del vsakega zdravega razmerja je, da sta partnerja sposobna razvijati svoje interese in hobije izven razmerja. Vendar kaj storiti, ko vas partnerjeva razvada moti ali vam celo škoduje?

Ljudje smo običajno navezani na vsaj eno vrsto substance, ali gre za kavo, šport ali pa alkohol, imamo vsi nekaj v življenju, ki nas spremlja vsak dan in brez tega težko živimo. Nekatere razvade in odvisnosti, pa so seveda bolj škodljive tudi do drugih. Če vaš partner pije kavo, vi pa ne, to ni velik problem. Pri kadilcih in nekadilcih pa se hitreje zatakne, saj pogosto nekadilce to veliko bolj moti.

Vendar kako partnerju na nenapadalen n podpirajoč način povedati, da bi radi, da preneha kaditi? Uporabnica Starševskega čveka je prosila za nasvet, saj njen drugače popoln parter, že skoraj 40 let kadi. »Spoznala sem super moškega, ampak to s kajenjem pa ne vem kako bi. Kadi tudi notri, meče čike tudi tako v naravo. Super moški, ampak ne vem, če bom lahko prenašala kajenje. Ko pride k meni na obisk, seveda ne dovolim kaditi. Ampak, ko pridem jaz k njemu pa kadijo povsod. Pa po seksu, prvo gre kadit. V spalnici k sreči ne kadi. V avtu tudi kadi. Je kaj upanja, da bi se nekdo, ki kadi že skoraj 40 let, temu odrekel? Ne bi mu težila, bi ga pa rada podprla, če bi se seveda odločil. Tisti, ste kadilci oz. ste bili kadilci, kako vam je, če želi partner, da prenehate? Kako podpreti človeka, ki kadi, da bi nehal kaditi? Da to ni sitnarjenje, ampak opora, pomoč, da se odvaditi?«

Kaj pa poljubljanje?

Mnogi nekadilci s se strinjali, da je zanje prenehanje kajenje trd pogoj. Ko ljudje bivajo v okolišu brez vonja cigaret, je poljubljanje z nekom, ki kadi že lahko preveč. »Če sama v svoje telo ne vnašam tega šita, ga tudi on ne bo. Pa ker se rada poljubljam se s pepelnikom nočem, brez poljubljanja s partnerjem pa ni šans da bi bila, to je pač nekaj lepega v zvezi, telesno čustveni stik. Pa ker lepo dišim nočem smrdet po njegovih čikih,« je razložila ena izmed uporabnic.

»Nikoli ne bi bila s kadilcem. To je nekaj od česar ne odstopam, tako kot alkohol in droge ali druge odvisnosti. Sploh pri teh letih močno dvomim, da bo kdo kar tako nehal. Morda začasno, da ti ustreže, bo pa butnilo kje drugje ven, ker se ni naučil regulirati stres na zdrav način,«

pa je delila druga.

Pri kajenju so razlike med partnerjema veliko bolj očitne, saj pogosto nekadilci kajenju strogo nasprotujejo. Kljub temu je partnerja težko prepričati v tako veliko spremembo, dokler si tega ne želi sam.

Železo se kuje, ko je vroče

Največjo napako je uporabnica storila, ko svojemu novemu partnerju ni povedala, da jo kajenje moti takoj. »Če te kajenje moti že sedaj, te bo verjetno kasneje verjetno vedno bolj. Železo se kuje, ko je vroče. Poznam tri pare, od katerih je eden kadil in je kadilec nehal kadit, ker mu je partner postavil pogoj. Ti pridobiš, da o njem ne govorimo,« je napisala ena izmed uporabnic, s katero se je avtorica strinjala in dodala, da si želi, da partner izbere zdravje.

Kajenje je ena izmed hujših navad za zdravje in eden izmed večjih krivcev za raka na pljučih in dihalne bolezni. Na srečo, pa se veliko kadilcev tega tudi zaveda. Raziskave kažejo, da si kar 50 odstotkov kadilcev želi, da bi prenehali, 80 odstotkov, pa si želi, da sploh nikdar ne bi začeli. Center za nadzor bolezni v Ameriki pa poroča, da kar 70 odstotkov kadilcev trdi, da bi radi prenehali s kajenjem.

Začnite pri zdravju

Eden izmed najpomembnejših vidikov prenehanja kajenja je zdravje. Veronika Podgoršek, doktorica znanosti iz področja družinske in zakonske terapije, je za SiolNET svetovala, da partnerju poveste, koliko vam pomeni. »Morda mu vseeno še enkrat povejte vse razloge, zakaj si želite, da preneha kaditi. Če poznate katerega zdravnika, ki bi mu še osebno in nazorno povedal, kakšno tveganje vse kajenje povzroča in kakšna so tveganja pacienta, ki kadi, če bo moral kdaj na kakšno operacijo. Vsekakor je zelo dobrodošlo, da mu na poti pomagate, še vedno pa se bo moral za ta korak resnično odločiti sam. Ko se bo, se bo ta pot lahko šele zares začela in bo sploh lahko tudi uspešna. Vprašajte pa ga, kateri so razlogi, da kadi, in kateri, da ne preneha. O njih se lahko nato pogovorita,« svetuje doktorica.

Sicer mora imeti partner motivacijo sam, a pri tem mu lahko pomagate tudi vi. Če izrazite svojo skrb in ljubezen do njega, je to dodatna motivacija. Prav tako mu lahko predstavite kakšen strošek je kajenje in vizualizirate koliko na mesec zapravi samo za to navado.

Profimedia

Ker je kajenje pogosto psihološka navada, se lahko zgodi, da ljudje, ko prenehajo s kajenjem, to nadomestijo z drugo navado. Partnerju lahko ponudite kakšno skupno aktivnost, vsakič, ko mu prija kajenje, ali a mu sami kupite obliže ali pa žvečilne. V takih trenutkih je za ljudi predvsem pomembno, da se zamotijo in ne mislijo na stvar, ki jim manjka.

Partnerju morate biti predvsem ob strani, ko nastopi iritacija, pomanjkanje ali jeza med odvajanjem, morate biti vi poleg njega v njegovo oporo. Pri odvajanju od kajenja se lahko pojavijo simptomi kot so: jeza, tesnoba, razdraženost, težave s spanjem, pridobitev telesna teže ipd. zato morate biti na morebitne stranske učinke pripravljeni. Izogibajte se krajem kjer se kadi in bodite pripravljeni na to, da boste morda kdaj kakšen dogodek morali tudi odpovedati, ker se tam kadi.

Spoštujte sebe

Dr. Podgoršek pa poudarja, da morate biti v taki situaciji zvesti tudi do sebe. Če se partner ne odloči prenehati s kajenjem, se ne slepite, da vam bo postalo vseeno. Ena možnost je, da sprejmete in se s partnerjem nehate prepirati, saj bo to prinašalo neprestan občutek zavrnitve, druga pa, da si poiščete partnerja, ki tem kriterijem ustreza.

»Vseeno pa je zelo res, da se premalokrat zavedamo, da če živimo v paru, vedenje enega vedno vpliva na drugega. V paru ne bi smeli delovati, kot da smo sami. To je tako kot pri različnih drugih zdravstvenih diagnozah, ko se bolniki ne želijo zdraviti ali vsaj ne prav zares učinkovito in konsistentno. Bližnje to pogosto spravlja v najrazličnejše stiske. Marsikdaj bi bilo zelo dobro, da bi koga prej poslušali in delovali preventivno, ne kurativno,« je še povedala doktorica.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close