Tako lahko po novem letu spremenite svoj življenjski slog!

14. januar 2023

Tako lahko po novem letu spremenite svoj življenjski slog!

14. januar 2023
Foto: Profimedia

Poznana rutina in stil življenja sta udobna, a lahko povzročita stagnacijo. Kako spremeniti svoj življenjski stil, da boste boljša verzija sebe?

Pride čas, ko se počutite kot da ste obtičali v svojem dolgočasnem življenjskem slogu – iste stare brezvezne rutine, ki vsak dan zameglijo z naslednjim. Vsak sončni vzhod pozdravite nezainteresirano, ne morete zbrati navdušenja ali motivacije.

Ne glede na to, ali gre za utrujenost zaradi življenjskega sloga ali visoko funkcionalno depresijo, je občutek otopelosti podoben. Imate hud primer občutka “blah” in nimate pojma, kako jih ozdraviti.

Čas je za ponovni zagon življenjskega sloga

Verjetno se je vaš življenjski slog razvil brez načrtovanja ali razmišljanja. Kot otrok ste redkokdaj morali skrbeti za svoje odločitve; običajno so bili narejene za vas. Še več, novost življenja se je iskrila od navdušenja. Vsak dan je bil drzna pustolovščina, polna neznank.

Foto: Profimedia

Tudi kot mlada odrasla oseba ste imeli razloge za navdušenje. Morda ste začeli novo službo ali šolo, se preselili v novo sosesko ali bili v medenih tednih novega razmerja. V vsakem primeru niste vzpostavili doslednosti ali padli v ponavljajoče se vzorce. Ni vam bilo treba delati, da bi vaš življenjski slog ohranil privlačnost. “Novost” je ohranjala vse sveže.

Dolgčas kot sprožilec

Udobje je tolažilno, a tudi povzroča stagnacijo. S ponavljanjem lahko tudi najbolj razburljivo delo postane zaspano.

Dolgčas uporabite kot sprožilec za samorefleksijo. Če vam je dolgčas, obstaja velika verjetnost, da frustracije obravnavate pasivno. Namesto da bi se silili v raziskovanje kreativnih rešitev za svoj dolgčas, pasivno listate po družbenih medijih. Svoje možgane trenirate, da se ločijo od frustracije tako, da se odmaknete, namesto da jo izzivate.

Nerazrešene frustracije se sčasoma spremenijo v represijo, ki jemlje vašo energijo in izčrpava vitalnost iz vašega življenja. Brezup glede vaše prihodnosti prav tako posrka veselje do življenja v tem trenutku.

Foto: Profimedia

Ponovno zaženite svoj življenjski slog

Pot do ponovnega zagona vašega življenjskega sloga se ne začne z odpovedjo službe, selitvijo v novo sosesko ali prekinitvijo razmerij. Takšne spremembe so pogosto kozmetične, saj pogosto ne rešijo osnovnih čustvenih težav.

Sprememba okolja se lahko zdi osvežujoča, vendar boste verjetno sprejeli enak čustveni scenarij. Na koncu vas vaš bled življenjski slog spremlja kamorkoli greste; različna okolja, enak rezultat,

Vaš novi življenjski slog

V otroštvu ste bili popolnoma odvisni od svojih staršev, da so določili vaš življenjski slog. V odrasli dobi je vse odvisno od vas. Čakanje in upanje ne pomaga. Pri osveževanju življenjskega sloga ne smete biti pasivni; sami se boste morali umakniti.

Za začetek so tukaj trije preprosti koraki, ki jih lahko naredite že danes:

Zmotite svojo rutino: spremembe so bistvene za rast, ne glede na to, kako majhne so. Preprosta sprememba dnevnih vzorcev je klic za prebujanje vaših čutov. V službo izberite drugo pot, poslušajte drugo glasbo in se izzovite, da naredite nekaj novega vsak dan ali vsaj enkrat na teden. Te majhne spremembe bodo v vas spodbudile nove odzive in stvari premaknile v pravo smer.

Foto: Profimedia

Raziščite nove strasti: otroštvo je polno čudes; odraslost, ne toliko. To pomeni, da je na vas breme iskanja novih strasti in zanimanj. Obiščite plesni tečaj, začnite z novo rutino vadbe in se pridružite skupini pisateljev. Karkoli že počnete, izberite nekaj edinstvenega. Nadaljujte z raziskovanjem, spoznavanjem novih ljudi ali potovanjem; raztegnite se in le redko vam bo dolgčas s svojim življenjskim slogom.

Razvijte prakso čuječnosti: Glavna naloga vadbe čuječnosti je osvetliti dele sebe, ki zastrupljajo vaš pogled. Če se na primer vedno pritožujete, se vam bo vse, kar počnete, zdelo nesmiselno. Če posvetite čas razmisleku o nezavednih odločitvah, ki oblikujejo vašo perspektivo, vas to opolnomoči za nove odločitve. Obstajajo vse vrste praks čuječnosti, vzemite si čas in poiščite tisto, ki vam ustreza.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close