“Tako me mori, da ne upam nikomur povedati, da me ne bi imeli za slabo mamo …”

02. avgust 2021

“Tako me mori, da ne upam nikomur povedati, da me ne bi imeli za slabo mamo …”

02. avgust 2021

“Ni mi bilo jasno, kako se kaj takega lahko zgodi staršem. No, danes vem! In povem vam, da se lahko zgodi vsakemu,” zapiše mati Tina.

Pred kratkim se je na forum obrnila Tina, ki je ostalim uporabnikom povedala, da je pred dnevi v avtu pozabila svojega dveletnega otroka. “Bil je težek dan, pa deževalo je, ko sem parkirala, so me klicali iz službe, da sem nekaj zafrknila, pa res sem bila lačna,” pravi. Povsem je pozabila, da ima otroka na zadnjem sedežu in hitro stekla do trgovine. Ko jo je bivša sodelavka, ki jo je naljučno srečala, povprašala o otroku, se je Tini posvetilo, da je otroka pustila v avtu. Hitro je stekla nazaj, otrok je še vedno spal in minilo je morda pet minut, toda dogodek jo je zelo prestrašil. 

Čeprav so bili številni komentatorji zgroženi nad dejanjem matere, so nekateri priznali, da so tudi sami že bili v podobni situaciji. Nek oče je zapisal, da je včasih tako raztresen, da skorajda pozabi iti po hčerko v vrtec. 

“Dejansko se ti v naglici, raztresenosti in ne vem še čim, kaj podobnega lahko hitro zgodi. Ne obsojam, niti ne opravičujem,” je zapisala ena od uporabnic.

Večina staršev otroke nenamenoma pozabi v avtomobilu

Organizacija KidsandCars.org je analizirala podatke od leta 1990 do leta 2018 in ugotovila, da je približno trinajst odstotkov otrok namenoma bilo zapuščenih v avtomobilih. Starši so namreč menili, da bo “hiter” opravek, toda v tem času je njihov otrok umrl. 27 odstotkov otrok je samih splezalo nazaj v avto, nato pa niso znali iti ven, ko je postalo prevroče. Več kot polovica (56 odstotkov) staršev pa je otroke nenamenoma pustilo v avtomobilu. 88 odstotkov smrtnih žrtev zaradi vročinske kapi je bilo starih manj kot tri leta. 

Profimedia

Razlog, da starši pozabijo na otroka, je običajno sprememba v rutini. Na primer, da je tisti dan izjemoma drugi skrbnik prevzel otroka in se z njim odpravil v trgovino, nato pa pozabil nanj in ga pustil na zadnjem sedežu zaklenjenega avta. Brez zunanjega opozorila, torej brez glasu otroka ali nečesa, kar bi enega od staršev spomnilo na otroka na zadnjem sedežu, tako hitro lahko pozabimo, da v avtu nismo bili sami. 

Možgani so tako na popolnem avtopilotu in v tistem momentu lahko celo ustvarijo lažen spomin, da je otrok varno doma. Še dodatno k taki raztresenosti in okrnjenemu spominu pripomoreta pomanjkanje spanja in stres

Kaj lahko preventivno preprečimo najhujše?

Možnih načinov je veliko. Lahko se priučite novih navad in vsakič, ko parkirate, odprete zadnja vrata, tako boste videli, ali je vaš otrok na zadnjem sedežu. Namesto tega si lahko na vidno mesto na sprednjem sedežu postavite igračo, otrokovo plenico ali nekaj, kar vas bo spomnilo na vašega otroka. 

Posebej pozorni bodite, kadar se nekaj v vaši rutini spremeni. Namesto direktno v službo, se morate ustaviti v vrtcu ali pri varuški, da oddate otroka. Zelo enostavno je odplavati z mislimi, zato se res zberite, med vožnjo ne opravljajte klicev, ki bi lahko preusmerili vašo pozornost, še posebej takrat, kadar veste, da bo vaš dan drugačen od običajnega. 

Profimedia

Lahko se tudi dogovorite s partnerjem, da drug drugega pokličete in preverite, ali je otrok res v vrtcu, ali je res z drugim staršem, lahko pa tudi prosite vzgojiteljico ali vzgojitelja v vrtcu, da vas pokličeta v primeru, da otroka ni v vrtec. 

Staršev, ki otroka pozabijo v avtu, ni mogoče definirati, to se lahko zgodi komurkoli

Janette Fennell, ustanoviteljica in predsednica prej omenjene organizacije KidsandCars.org je pred časom povedala, da je najslabše, kar starši ali skrbniki lahko naredijo, to, da mislijo, da se jim kaj takega nikoli ne bi moglo zgoditi. 

Na to je opozoril tudi ena od uporabnic foruma: 

Najvarnejša družina ni tista, ki zase misli, da je varna in odgovorna, ampak tista, ki se zaveda svojih pomanjkljivosti in potencialne nevarnosti dovolj nesrečnega spleta okoliščin ter deluje preventivno proti temu.

Uporabnica foruma

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na naslednje:

  • “malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila;
  • ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča;
  • tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.”

Enako pa velja tudi za starejše, bolne, invalide, živali …vse, ki si sami ne zmorejo pomagati.

V primeru, da opazite otroka v zaprtem parkiranem avtomobilu, pokličite 112 in jih opozorite, če je otrok prizadet in se ne odziva, nato pa upoštevajte navodila, ki vam jih dajo na 112.

Style. Več novic

New Report

Close