Tako se pripravi kakovostno kavo

17. maj 2022

Tako se pripravi kakovostno kavo

17. maj 2022

Vsak si kavo rad pripravi po svojem okusu, a še vedno obstajajo pravila, ki naredijo vašo kavo še bolj okusno.

Za mnoge je kava jutranji ritual, ki jih pripravi na dan. Z mlekom, črna, capuccino ali bela kava, vse nas pogrejejo in zbudijo, ko se pripravljamo na dan. Kavo si vsak pripravi na svoj način, vendar ali je ta pravilen?

Povprašali smo strokovnjake pri Barcaffè, kako najbolje pripraviti turško kavo, da bo ta čim bolj okusna in kakovostna.

Postopek priprave

Kot pri vsaki kavi vodo najprej zavremo v džezvi. Nato jo odstavimo iz štedilnika in dodamo sveže mleto kavo v razmerju 7 gramov kave na 100 mililitrov vode – to je idealno razmerje.

Kavo rahlo vmešamo v vodo in ponovno zavremo. “Priporočamo tudi, da se pripravljenemu napitku premeša pena, s čimer pospešimo usedanje kavnih delcev na dno džezve,” svetujejo pri Barcaffè. S tem postopkom priprave dosežemo ravno pravšnjo uravnoteženost kavnega napitka, s čimer pridobimo ustrezno razmerje med grenkobo, kislino, jakostjo in aromatičnostjo napitka.

Če svoji kavi dodajate sladkor, pa ta vse lastnosti kave še ojača, saj se z njim okrepi izražanje aromatike, ki je značilno za kavo.

Foto: Unsplash

A na Barcaffè dodajajo, da to ni edini možni in pravilni način priprave, saj ima vsak posameznik drugačen okus in želje glede svoje kave. Načinov priprave je toliko kot je ljubiteljev kave.

Kaj so najpogostejše napake?

Kaj pa so najpogostejše napake, ki jih ljudje počnejo pri pripravi ali shranjevanju kave? Po mnenju strokovnjakov pru Barcaffè se največ napak pojavi zaradi načina pakiranja in shranjevanja izdelka po odprtju embalaže in ne toliko pri postopku priprave, saj kavoljubi pri pripravi kave večinoma sledijo smernicam na embalaži.

Pri nakupu kave je dobro, da smo pozorni na način pakiranja izdelka da je ta hermetično zaprt, brez luknjic za razplinjevanje in pakiran v kontrolirani atmosferi.

Foto: Pexels

V primeru, da je izdelek v zrnu, je ključno, da pakiranje vsebuje enosmerni ventil za razplinjevanje, ki onemogoči uhajanje atmosferskega zraka v embalažo. “Po odprtju embalaže naj se izdelek hrani zaščiten pred toploto in svetlobo, najbolje kar v originalni embalaži, kjer smo iztisnili zrak ali v hermetično zaprti posodi,” še svetujejo pri Barcaffè.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close