Tako se spopasti z dodatnimi kilogrami!

12. julij 2021

Tako se spopasti z dodatnimi kilogrami!

12. julij 2021

V obdobju epidemije so nekateri več časa namenili fizični vadbi, drugi pa so kilograme pridobili. Vsak se je na to stresno obdobje odzval drugače, v tem prispevku pa svetujemo, kako se odzvati na morebitne dodatne kilograme.

Na žalost smo že od malih nog naučeni, da je številka na tehtnici nekaj, kar nam lahko popolnoma pokvari ali naredi dan. Zgolj ena številka nam naj bi povedala, ali smo debeli, suhi, koliko bi morali shujšati in kako blizu popolnosti smo. Toda ta številka nam v resnici ne pove veliko. 

Številka nam ne pove, kolikšen delež naše teže predstavljajo mišice in kolikšen maščobe. Prav tako nam ne more povedati, ali smo “zdravi” ali ne. Oseba, ki tehta več, je lahko veliko bolj zdrava, saj se bolj zdravo prehranjuje in telovadi kot pa tista, ki tehta manj in je po družbenih standardih bolj suha. 

Profimedia

Ko smo že pri “suhosti” – postava oziroma oblika telesa ni pogojena s številko na tehtnici. Lahko ste po družbenih standardih suhi, toda številka na tehtnici vam pravi, da ste “pretežki”. 

Prav tako je pomembno poudariti, da številka na tehtnici dnevno niha in je odvisna od številnih dejavnikov – od tega, kdaj v dnevu se tehtamo, ali smo pred tehtanjem kaj popili ali pojedli, odvisna je od ravni soli v telesu, nanjo pa vplivajo tudi hormoni. 

Na foruma Starševski čvek se je obrnila dvaindvajsetletnica, ki pravi, da je v zadnjih mesecih pridobila nekaj kilogramov. Opazila je višjo številko na tehtnici, pa tudi oblačila so na njej bolj tesna kot običajno. Pravi, da je to močno vplivalo na njeno samozavest. Čeprav je konfekcijska številka ostala enaka, se boji, da bo kmalu potrebovala večjo številko. 

Komentatorji so ji namenili veliko spodbudnih besed in nasvetov – nekateri so ji svetovali bolj zdravo prehranjevanje, diete, drugi pa so izpostavili, da z njeno težo ni nič narobe. 

“Kilogrami NISO prikaz tega, kako ti izgledaš.” 

Komentator foruma

“Prav nič vam nisem “fouš”, da odraščati v tej dobi socialnih omrežij, kjer se postavlja tako visoke standarde, da vsaka normalna punca misli, da je debela in so izredno povečane motnje hranjenja,” je še zapisal komentator. 

Profimedia

Podobno pravi tudi drugi, ki pravi: “Avtorica, tvoja teža je ZDRAVA, ti standardi so pa glupi” in dodaja, da:

“Če želiš izgubiti “pridobljene” kilograme, naredi to zase, v postopku, ki ti bo všeč in ne muka. Izgubljanje kilogramov je dolgoročna zadeva.”

Videz, zdravje in počutje niso odvisni od številke, ki se izpiše na tehtnici. 

Ko na tehtnici vidimo, da smo očitno pridobili nekaj kilogramov, je pomembno, da se osredotočimo na to, kako se počutimo. Številne ženske pravijo, da so zaradi pritiska, ki so jih videle ob številki na tehtnici čutile velik pritisk, zato so se odločile, da se sploh ne bodo več tehtale. Bolj pomembno je, kako se počutite. Vam je udobno v oblačilih, ki jih nosite? Se ne počutite najbolje, ker imate občutek, da ste neprestano napihnjeni? Osredotočite se na svoje počutje in ne na številko in se ravnajte po tem. 

Namesto na stoineno dieto se raje posvetite gibanju, telovadbi, bolj zdravi prehrani. Že ta skrb za zdravje vas bo spravila v boljše počutje. Ne počnite vsega tega zaradi številke na tehtnici, temveč zaradi tega, da bi se počutili bolje v svojem telesu.

Style. Več novic

New Report

Close