Tako veličasten je New York celo na starih fotografijah!

26. junij 2017

To mesto blišča že od svojih začetkov ni nikoli spalo in če ti je uspelo v njem, ti je uspelo povsod!

Morda si je težko predstavljati, da je bilo res tako, a mesto, ki nikoli ne spi “the City that never sleeps”, kot je v svoji znameniti pesmi New York New York pel Frank Sinatra, je bilo pred sto leti enako bleščeče in živahno, kot danes. No, skoraj enako. Gneča na Broadwayu in Times Squareu ni jenjala niti ponoči, Manhattan se je samopašno razkazoval v visokih nebotičnikih in tisočerih lučeh.

Prav tako je Central Park, največja zelena oaza tega velemesta, že takrat vabil s svojo razkošno naravo in tematsko urejenimi parki. Tako je New York postal vzor ameriških sanj že leta 1900. Večmilijonsko mesto so v kolektivno zavest izstrelili številni filmi, posneti na njegovih ulicah.

Tako so tudi tisti, ki tega mesta niso nikoli obiskali, čutili, da jim je domač, saj so ga poznali iz filmov, vse njegove četrti in znane restavracije ter pisane ulice, polne ljudi. Vsak je že slišal za Peto avenijo, tudi če ni bil še na njej.

Brooklynski most nekoč

Peta avenija je dom številnih butikov visoke mode in velja za modno središče sveta. Prav tako je s Šesto avenijo, na kateri se nahaja znamenita veleblagovnica Macy’s, ki so jo odprli leta 1902 in zavzema zares velik kos ‘bloka’ med 6. in 7. avenijo.

Kip svobode, posnet leta 1898 (Foto: Geo. P. Hall&Son/The New York Historical Society)

Najbolj znan simbol NY ali Velikega jabolka pa je še vedno Kip svobode, ki stoji na otoku Elis sredi morja in gleda na mesto. Tu so se morali ustavljati prišleki na uradu za migracije, ko so vstopali v obljubljeno deželo iz tedaj revne in razdejane Evrope in ravno tako se ljudje sem vračajo še danes kot turisti z ladjicami in trajekti.

Čeprav so Američani grozno ponosni na ta svoj kip, ki jim simbolizira svobodo in ameriški način življenja, pa je bil kip v resnici izdelan v – Franciji.

Večina Američanov, posebej teh, ki živijo v New Yorku, je tako ali tako po svojih koreninah Evropejcev, Afričanov, Azijcev ali Latinoameričanov. Ni čudno, da je New York resnično pravi talilni lonec, v katerem se vsakodnevno kuha 800 različnih jezikov sveta.

Že takrat so bile razlike med bogatimi meščani in brezposelnimi velikanske

Še večja pa je ponudba raznovrstnih kuhinj z vsega sveta in če kje, boste prav v New Yorku lahko začutili vse okuse. Najbolj znana četrt restavracij je slovita ‘Hell’s kitchen’ na Manhattnu.

Broadway pozimi, nekoč davno tega, ko so vozile samo konjske vprege

Če vam uspe v tej meki sanj, vam je pravzaprav uspelo povsod. Bolj tekmovalnega okolja na tem planetu namreč ni! Mi pa smo vam za popestritev članka pripravili nekaj zanimivih, starinskih posnetkov New Yorka, narejenih še s prvimi fotoaparati.

 

Foto: Yoylo, Wikipedia, WordPress, Commercial Observer, Pinterest, Time Magazine

 

New Report

Close