Takšna je zgodba za Bellino čudežno golo obleko

03. oktober 2022

Takšna je zgodba za Bellino čudežno golo obleko

03. oktober 2022
Foto: Profimedia

Pariški teden mode je pri koncu in eden najbolj odmevnih dogodkov celega tedna je vsekakor bila modna revija Coperni, ki je postregla s pravo čarovnijo.

Bella Hadid se je sprehodila po modni brvi, oblečena zgolj v kožne tangice, gole prsi pa si je prekrivala z dlanmi. Ko je prišla do konca brvi, sta dva moška začela njeno telo škropiti z nečim, kar je bilo videti kot bela barva.

Trajalo je celih 15 minut, da sta Bellino telo poškropila z barvo, nato pa je k njej pristopila ženska, ki ji je rokave potegnila na ramena in v obleko zarezala razporek. Ko je Bella začela hoditi, se je obleka premikala z njo. Prava čarovnija!

Ideja nastala iz pustnega spreja

Od kje takšna osupljiva ideja? Zgodba za to čudežno obleko se je začela s pločevinko pustnega spreja in moškim po imenu dr. Manel Torres.

“Prepričan sem bil, da lahko ustvarim meglico,” je leta 2013 dejal v pogovoru na TED Talk. “To je bil moj eureka trenutek.”

Torres, ki je študiral modno oblikovanje, je imel idejo, da bi na golo telo napršil majico (pomislite na pajkovo mrežo, je rekel), vendar ni imel znanja, da bi ustvaril tak izdelek.

S svojimi zamislimi je šel na Imperial College v Londonu, ki je znan po svojih inovacijah. Njegova ideja jim je bila všeč in ponudili so mu sredstva, da jo uresniči: laboratorij in različne materiale. Po dveh letih in številnih poskusih in napakah je začel dobivati ​​rezultate.

Foto: Profimedia

Leta 2003 je ustvaril Fabrican – tekoče vlakno, povezano s polimeri, biopolimeri in različnimi topili, ki izhlapi, ko pršilo doseže površino, v tem primeru Bellino telo. Po besedah ​​Torresa je tkanina na otip podobna semišu in je z njo mogoče ustvarjati kot z vsako drugo. A tekstura se lahko spremeni glede na uporabljena vlakna (lahko so naravna ali sintetična) in način nanosa.

Foto: Profimedia

Obleka kot druga koža

Njegovo tehniko sta uporabila Sébastien Meyer in Arnaud Vaillan iz modne hiše Coperni, ki sta znana po svojih inovativnih dizajnih, in ustvarila lastno umetnino. Obleka Belle Hadid je bila narejena s tehnologijo Fabrican in 3-D ter ustvarjena pred modno množico s Kylie Jenner na čelu.

Obleka se je gibala kot druga koža in se brezhibno prilegala Bellinemu telesu. V modi je to tehnologijo mogoče uporabiti za izdelavo cele obleke ali pa za popravilo poškodovanih oblačil.

Foto: Profimedia

Iz mode v medicino

“Modni oblikovalci potrebujejo nove materiale in tkanine za ustvarjanje izdelkov, ki bodo ustrezali spreminjajočemu se življenjskemu slogu in zahtevam potrošnikov,”

sta povedala ustvarjalca modne revije. “V 21. stoletju bi morali prvič doseči, da bi znanost in oblikovanje resnično hodila z roko v roki in na ta način prikazala njuno soodvisnost.”

Foto: Profimedia

To tehnologijo si želijo prenesti tudi v medicinsko industrijo, saj bi lahko iz aerosolnih pločevink izdelovali odlitke ali pršili sterilne povoje.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close