Takšna miselnost lahko uniči vaše razmerje

23. april 2023

Takšna miselnost lahko uniči vaše razmerje

23. april 2023
Foto: Pexels

Nekatera vaša dejanja in prepričanja na skrivaj uničujejo vaše razmerje. Miselnost pomanjkanja je ena izmed njih.

Večina nas išče ljubečo, globoko povezanost z drugo osebo. Vendar pa obstaja nekaj subtilnih osnovnih sil, ki nas lahko pripeljejo do neuspeha. Ena od teh stvari je kadar na vas vpliva tako imenovana “miselnost pomanjkanja”.

Ker živimo v tako hitrem in nepredvidljivem svetu, se lahko miselnost pomanjkanja prikrade v vaše razmerje in uniči tisto, kar je bilo nekoč dobro. Da bi se temu izognili, je pomembno razumeti, kaj je miselnost pomanjkanja in kako lahko vpliva na vaše razmerje.

Kaj je miselnost pomanjkanja?

Miselnost pomanjkanja je miselnost, v kateri verjamete, da so viri, ki so vam na voljo, omejeni. Z drugimi besedami, da jih je preprosto premalo. Ni dovolj časa, denarja, potrebščin, služb, družabnih stikov, … Ne glede na to, za kaj gre, preprosto ni dovolj.

Na nek način je lahko miselnost pomanjkanja koristna, saj ste pozorni na to, da ne zapravljate stvari. Na primer obleke ponosite, dokler niso strgane in niso več nosljive. Ali pa ste pozorni na hrano, ki jo kupujete in ničesar ne zavržete po nepotrebnem.

Foto: Pexels

Kadar pa je vaš um tako osredotočen na to, česa nimate, se ne zavedate v celoti, kaj se dogaja okoli vas. Ljudje, ki so obtičali v neuravnovešeni miselnosti pomanjkanja, lahko začnejo sprejemati neracionalne odločitve – kratkoročna dejanja, ki lahko negativno vplivajo na njihov odnos in prihodnost.

Pet načinov, kako miselnost pomanjkanja vpliva na sicer dobre odnose:

1. Prepiri zaradi denarja

Finance so pogosto vir konflikta v razmerju. Morda sta si s partnerjem določila nek proračun, da se ga držita. Toda vidite, da ima vaš sosed nov avto ali se odpravlja na eksotična potovanja. To so stvari, za katere menite, da bi jih radi počeli in imeli, vendar preprosto nimate dovolj denarja.

Pritisk na vas in vašem partnerju je, da morata zaslužiti več denarja, da bi dohitela nakupe sosedov, prijateljev in družine. Pričnete več delati in se neprestano pogovarjati o denarju, kar pa privede do trenj med vama, iz katerih ne vidite iz izhoda.

Naučite se pogovarjati o denarju in komunicirajte s partnerjem, kaj menite, da potrebujete in kaj ne.

Foto: Pexels

2. Prepiri zaradi časa in domačih opravil

Miselnost pomanjkanja v razmerju lahko vašega partnerja postavi v vlogo sovražnika tudi takrat, ko gre za to, kdo bo skrbel za gospodinjska opravila, vzdrževanje doma, razporejanje in načrtovanje ter celo za skrb za otroke in starševske dolžnosti.

Če partnerja vidite kot tekmeca za redke vire, je lahko vsakdanje življenje neprijetno. Zaradi pomanjkanja se lahko na primer prepirate, kdo mora ponoči bedeti z otrokom, kdo mora zjutraj pospraviti čisto posodo in kdo mora kupiti praznična darila za širšo družino.

Če opustite miselnost pomanjkanja, lahko na vsako odgovornost gledate kot ekipa in si stvari pravično razdelite. Ko sta oba velikodušna, lahko prenehata biti konkurenta in ustvarita pravo partnerstvo, vendar tega ne moreta doseči, če sta tako vezana na idejo, da se morata boriti za vsak grižljaj teh omejenih virov.

3. Zanemarjanje drugih prednostnih nalog, ki se ne zdijo nujne

Miselnost pomanjkanja vas lahko odvrne od drugih področij vašega življenja, zlasti od tega, kako skrbite zase. S tako ozko usmerjenostjo lahko pozabite na sestanke, ki se vam ne zdijo tako pomembni. To lahko vključuje tudi rutinske preglede in druge obiske pri zdravnikih.

Foto: Pexels

Prav tako lahko zanemarjate rutinsko skrb zase. Ukrepi, ki ste jih sprejeli, da bi poskrbeli zase in ohranili svoje zdravje, so stvari, ki so vašega partnerja pritegnile k vam in ga obdržale ob vas.

Opazili bodo razliko v vašem vedenju in se lahko počutijo zanemarjene. Po določenem času se lahko od vas oddaljijo in poiščejo pozornost drugje.

4. Izpuščanje partnerja iz pomembnih pogovorov

Kadar imate miselnost pomanjkanja, se vam pogosto zdi, da je časa preprosto premalo. Lahko preskočite korake, da bi opravili stvari, ali celo preplačate projekte ali predmete, ker jih potrebujete zdaj. Morda rečete “da,” čeprav nimate dovolj časa, ali pa si tega v resnici ne želite, s čimer na koncu preobremenite svoj urnik.

Kadar se to zgodi, odločitve sprejemate hitro, ne da bi imeli dovolj informacij ali se posvetovali s partnerjem.

Ker ste tako osredotočeni na to, česar nimate, ste manj pozorni na druge pomembne vidike svojega življenja. Lahko pozabite na stvari, ki jih morate opraviti, ali celo ne delite pomembnih informacij s partnerjem. Partner lahko začne izgubljati zaupanje v vas in začne dvomiti o vajinem razmerju.

Foto: Pexels

5. Vaše duševno in čustveno zdravje lahko trpi

Vedenje, povezano z miselnostjo pomanjkanja, lahko privede do depresije, tesnobe ali drugih težav z duševnim zdravjem.

Z mislimi, osredotočenimi na eno stvar, lahko postanete obsedeni z njo, kar vodi v nepremišljeno vedenje in preračunljiva tveganja. Delujete lahko neracionalno in se nikoli ne izognete občutku, da vam nekaj manjka. Skrb za duševno zdravje pa ni namenjena le vam, temveč tudi vašemu partnerju.

Vaš partner lahko trpi v tišini in ne ve, kako naj se odzove na vaše vedenje. To lahko vodi v užaljenost, ki jo je zelo težko premagati. Lahko pa si na skrivaj prizadeva poiskati nekoga, ki ga razume in bo z njim ravnal bolje.

Kadar imate miselnost pomanjkanja in ste tako osredotočeni na eno stvar (tisto, za kar menite, da imate manj ali premalo), lahko ta miselnost odvrača pozornost od vašega odnosa. Če mislite, da živite v pomanjkanju, je morda čas, da pogledate izven sebe in vašega razmerja ter se ustavite, preden bo prepozno.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close