“Teden zablod” ali kako ste lahko najboljša različica sebe

11. marec 2023

“Teden zablod” ali kako ste lahko najboljša različica sebe

11. marec 2023
Foto: Instagram @chlosertoyou

Kaj bi v enem tednu počela vaša najboljša verzija?

Morda bi se zbudili zgodaj, se lotili temeljite rutine za nego kože, pred službo odšli še v fitnes … Tako rutino je precej težko vzdrževati dlje časa, zato so se TikTokerji novega načina življenja lotili drugače. Svoje popolno organizirano in produktivno življenje bodo živeli vsak dan, toda najprej le en teden. 

Izziv so poimenovali “delusion week” oziroma teden popolne iluzije, zablode. V tistem tednu namreč ne ugasnete budilke in se obrnete v postelji, temveč vstanete dovolj zgodaj, da si lahko privoščite zdrav zajtrk in sledite urniku, ki si bi mu sledila vaša najboljša različica sebe.

Foto: Instagram @sincerelyjules

Izraz je skovala Danielle Walter, ki pravi, da si je želela, da bi bilo njeno življenje vsaj en teden dobro organizirano. Namesto, da bi počela stvari, ki si jih je želela, je počela “stvari, ki bi jih počela najbolj vroča in uspešna različica” sebe. Walter je tako v posteljo hodila že zelo zgodaj, vse svoje obroke je načrtovala dan prej, namesto da bi gledala Netflix ali brskala po družabnih omrežjih, je brala in pisala dnevnik. 

Ideja se je razširila med drugimi TikTokerji, ki so se izziva lotili skupaj s prijatelji in celo postavili dodatna pravila ali pa prilagodili tiste, ki jim je sledila Walter. Med dodatnimi pravili je bila na primer zapoved, da je gledanje TikToka prepovedano, obisk fitnesa je obvezen, prav tako pa je obvezen zdrav zajtrk pred osmo uro zjutraj, vsaj trije litri tekočin dnevno ter vsi obroki morajo biti skuhani doma. 

@jenniferrrburke just delusional hot girl things #delusionweek #hotgirlhabits #successfulhabits #glowuptips #wellnesstok #glowupchallenge #journalprompts #selfcare ♬ Why Are There Boundaries – FKJ

Kakšne prednosti ima teden zablod?

Psihologi pravijo, da je ime izziva precej problematično, saj se nekateri ljudje resnično spopadajo z psihološkimi zablodami, zato bi bilo bolje, če bi izziv poimenovali “idealiziran teden” ali pa “projektno vodenje mojega življenja”. Razen imena pa večjih težav z izzivov nimajo, saj pravijo, da sam koncept izvira iz principov, ki izvirajo v vedenjski aktivacijski terapiji, ki jo priporočajo ljudem, ki se spopadajo z depresijo in s pomanjkanjem notranje motivacije. Ta oblika terapije se drži prepričanja, da če počnemo “zdrave” stvari, tudi če nimamo zares motivacije zanje, da jih počnemo, se bodo naše razpoloženje in misli sčasoma izboljšali. 

S takšnim izzivom v resnici izvajamo znanstveni eksperiment na svojem življenju z namenom, da svoje življenje izboljšamo. Psihologi dodajajo, da naj si izziv prilagodimo glede na to, kaj potrebujemo in česa si želimo ter ne počnemo stvari, ki jihn počnejo prijatelji ali vplivneži. S tem se strinja tudi Walter, ki pravi, da se tedenskih zablod loti večkrat, toda ob vsakem tednu se osredotoči na nekaj drugega.

Čeprav bi morda želeli živeti kot Kim Kardashian ali Selena Gomez, pa se moramo opomniti, da je vsak človek popolnoma unikaten ter da so takšne tudi njihove potrebe, finance in službe. 

@daniellewalter_ DAY 7 ✨ who’s doing it with me?? I need updates!! #lifeadvicetiktok #personalgrowth #bigsis #personalgrowthjourney #bigsisteradvice #diml #selfgrowthjourney #selfgrowthtips ♬ How`s Your Day – aAp Vision

Preden se torej lotite tega tedenskega izziva in se predate iluzijam, racionalno premislite, kaj so sploh vaši cilji in vrednote. Načrt naj bo kar se da realističen, saj boste tako čutili najmanj pritiska, da morate izpolniti vse po spisku. Prvi teden naj bo tako povsem preizkus, pri katerem spremenite le nekaj svojih navad, ki jih želite spremeniti in testirajte najprej te.

Če se določenih navad dejansko navadite, lahko v svojo iluzorno rutino vpeljete še več produktivnih navad in se tako izognete izčrpanosti, obenem pa poskrbite, da se idealizirana verzija vas spremeni v realno.

Avtor
Piše

B.P.

Style. Več novic

New Report

Close